Hoppa till huvudinnehåll

SS: Misshandlad Sibbopojke hade 10 skottskador från airsoftvapen - förundersökningen klar

Skolgård i solsken och snö.
Misshandeln skedde på Leppätien koulus skolgård i Nickby. Skolgård i solsken och snö. Bild: Yle/Mikael Kokkola leppätien koulu,Nickby,Sibbo,skolhus

Förundersökningen i fallet med den 15-åriga pojke som misshandlades i Sibbo i januari är klar, skriver tidningen Sipoon Sanomat. JO har fått ett klagomål angående polisens agerande.

I januari rapporterade Yle Östnyland om att en 15-årig pojke hade misshandlats av jämngamla ungdomar på Leppätien koulus skolgård i Nickby.

De sparkade pojken och sköt på honom med airsoftvapen, och en av ungdomarna filmade händelsen.

Nu är polisens förundersökning klar, skriver tidningen Sipoon Sanomat.

Tre under 15-åriga pojkar misstänks

Efter misshandeln hade pojken tio skottskador samt blåmärken och sår. Enligt ett läkarutlåtande kunde pojken ha fått bestående men av misshandeln. Vidare konstateras att skadorna stämmer överens med offrets berättelse.

Fyra pojkar är misstänkta för brottet. Pojken som filmade misshandeln misstänks inte för något brott. Polisen har intervjuat totalt sju under 15 år gamla ungdomar.

De misstänkta kommer inte att åtalas eftersom de alla var under 15 då brottet skedde. Det betyder ändå inte att pojkarna inte skulle kunna vara ersättningsskyldiga.

Förundersökningen skickas till barnskyddsmyndigheterna för möjliga fortsatta åtgärder.

Klagomål: Händelseförloppet delvis oklart

Sipoon Sanomat skriver också att riksdagens justitieombudsman har fått ett klagomål angående polisens agerande i fallet. Enligt klagomålet har polisen inte skött förundersökningen tillräckligt effektivt och noggrant.

Bland annat konstateras att det av förundersökningen inte framkommer vem som hämtade airsoftvapnet till platsen för misshandeln.

De misstänkta minns händelserna på olika sätt och en stor del av händelseförloppet förblir oklart, enligt klagomålet.

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vad heter de tre nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).

 • Semifinalparen i Champions League 2016-2017.

  Tre matcher kvar, fyra om budet i fotbollens Champions League

  Juventus, Monaco samt Real och Atletico Madrid kvar i leken.

  Tre matcher återstår av vårens Champions League i fotboll och Yle bjuder i tur och ordning på högklassig dramatik från Madrid, Turin och Cardiff. Först ut är semifinalen mellan Real och Atletico den 2 maj.

 • Wärtsiläs logotyp

  Ökad orderingång för Wärtsilä

  11 procent mer än i fjol.

  Wärtsiläs orderingång ökade med 11 procent under årets första kvartal. Det var helt klart kvartalets ljuspunkt, säger koncernchef Jaakko Eskola.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Östnyland