Hoppa till huvudinnehåll

Stor gräsbrand hotade gård i Torasbacka i Borgå

gräsbrand i Gammelgård i Borgå på pohjakkavägen, svartbränd åker en solig vårdag
Branden spred sig ut på åkern och slukade flera hektar mark. gräsbrand i Gammelgård i Borgå på pohjakkavägen, svartbränd åker en solig vårdag Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,markbrand

En gräsbrand slukade flera hektar åker i Borgå på tisdag eftermiddag. Branden började med att invånare brände gräsmattan på sin gård.

Enligt jourhavande brandmästare Mika Kynsijärvi började branden med att de som bor vid åkern brände gräsmattan på sin gård. Elden spred sig snabbt och räddningstjänsten tillkallades till platsen.

- När vi kom hit brann det i backen, och vi började med att skydda byggnaderna. Sedan när vi hade mera folk och slangar på plats kunde vi släcka på åkern, säger Kynsijärvi.

Elden spred sig på åkern i en 20 meter bred front, som slocknade när den nådde en plöjd åker.

brandman står på pohjakkavägen och ser på bränd åker, i bakgrunden räddningsfordon
Sex enheter från räddningsverken i trakten var på plats. brandman står på pohjakkavägen och ser på bränd åker, i bakgrunden räddningsfordon Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,brandkårer,markbrand

Mika Kynsijärvi talar först om att branden skulle ha slukat 2 hektar mark, men efter en titt runt området konstaterar han att det måste vara närmare 4 hektar.

- Det är mycket torrt här ute, jag hoppas att alla skulle besinna sig och inte bränna ris nu. Den hårda vinden kan sprida elden snabbt, säger Mika Kynsijärvi.

I hela södra Finland varnas det för gräsbränder, faran för gräsbränder är stor enligt meteoroligiska institutet.

brandman sprutar vatten på åker som brunnit
Efter att ha skyddat byggnaderna var det dags att släcka elden på åkern. brandman sprutar vatten på åker som brunnit Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,markbrand

Branden på Pohjakkavägen nära Torasbacka var släckt vid 14-tiden på tisdag eftermiddag. Elden kom nära en av bodarna på gården, men byggnaderna skonades från elden.

bränd åker, i förgrunden hörnet på en bod, pohjakkavägen i Borgå
Nära ögat. Elden kom nära gårdens byggnader. bränd åker, i förgrunden hörnet på en bod, pohjakkavägen i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,markbrand

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland