Hoppa till huvudinnehåll

Stor gräsbrand hotade gård i Torasbacka i Borgå

gräsbrand i Gammelgård i Borgå på pohjakkavägen, svartbränd åker en solig vårdag
Branden spred sig ut på åkern och slukade flera hektar mark. gräsbrand i Gammelgård i Borgå på pohjakkavägen, svartbränd åker en solig vårdag Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,markbrand

En gräsbrand slukade flera hektar åker i Borgå på tisdag eftermiddag. Branden började med att invånare brände gräsmattan på sin gård.

Enligt jourhavande brandmästare Mika Kynsijärvi började branden med att de som bor vid åkern brände gräsmattan på sin gård. Elden spred sig snabbt och räddningstjänsten tillkallades till platsen.

- När vi kom hit brann det i backen, och vi började med att skydda byggnaderna. Sedan när vi hade mera folk och slangar på plats kunde vi släcka på åkern, säger Kynsijärvi.

Elden spred sig på åkern i en 20 meter bred front, som slocknade när den nådde en plöjd åker.

brandman står på pohjakkavägen och ser på bränd åker, i bakgrunden räddningsfordon
Sex enheter från räddningsverken i trakten var på plats. brandman står på pohjakkavägen och ser på bränd åker, i bakgrunden räddningsfordon Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,brandkårer,markbrand

Mika Kynsijärvi talar först om att branden skulle ha slukat 2 hektar mark, men efter en titt runt området konstaterar han att det måste vara närmare 4 hektar.

- Det är mycket torrt här ute, jag hoppas att alla skulle besinna sig och inte bränna ris nu. Den hårda vinden kan sprida elden snabbt, säger Mika Kynsijärvi.

I hela södra Finland varnas det för gräsbränder, faran för gräsbränder är stor enligt meteoroligiska institutet.

brandman sprutar vatten på åker som brunnit
Efter att ha skyddat byggnaderna var det dags att släcka elden på åkern. brandman sprutar vatten på åker som brunnit Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,markbrand

Branden på Pohjakkavägen nära Torasbacka var släckt vid 14-tiden på tisdag eftermiddag. Elden kom nära en av bodarna på gården, men byggnaderna skonades från elden.

bränd åker, i förgrunden hörnet på en bod, pohjakkavägen i Borgå
Nära ögat. Elden kom nära gårdens byggnader. bränd åker, i förgrunden hörnet på en bod, pohjakkavägen i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan Gräsbrand,markbrand
 • Chefstränaren om Teemu Tamminen: ”Vi fortsätter med eller utan honom”

  Alla andra pratar om att han slutat, säger Kaj Kekki.

  Kaj Kekki har tagit del av de sega ryktena om att Teemu Tamminen har slutat i handbollslandslaget, men lever fortfarande i tron att stjärnspelaren är tillgänglig. Om Tamminen inte är intresserad, så är han inte intresserad, säger förbundskaptenen.

 • Uber får inte förnyat tillstånd i London

  "Alla företag i London bör följa samma spelregler."

  Det omstridda amerikanska taxiföretaget Uber får inte fortsätta sin verksamhet i London. Över 40 000 förare drabbas av beslutet.

 • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

  120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

  Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

 • Nextjet äger inga plan som kan säljas

  Bolaget har bara leasade plan.

  Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland