Hoppa till huvudinnehåll

Tände eld på huset där pappan sov - döms inte för mordförsök

Brandhjälm på hyllan
Arkivbild. Mannen dömdes för grovt bedrägeri och vållande av fara. Brandhjälm på hyllan Bild: Yle/Carmela Walder brandhjälm

Den man i Karleby som tände eld på huset där hans far sov döms inte för mordförsök. Rätten ansåg att mannens avsikt inte var att ta livet av sin pappa.

Mannen stod i torsdags åtalad i Mellersta Österbottens tingsrätt för att ha försökt döda sin funktionshindrade pappa genom att tända en eldsvåda under centraldammsugaren. Pappan vaknade och lyckades ta sig ut.

Åklagaren yrkade på 13 års fängelse men rätten dömde mannen för försök till grovt bedrägeri och för att ha orsakat fara till villkorligt fängelse i ett år och elva månader.

Orsakade fara

Rätten ansåg att mannen inte hade för avsikt att döda pappan. Han tände eld på huset på morgonen strax innan pappan brukade stiga upp och begränsade syretillförseln till elden så att pappan skulle hinna ta sig ut ur huset. Därför dömde rätten mannen till att ha orsakat fara.

Mannen hade gjort en skadeanmälan till försäkringsbolaget och försökte få försäkringspengar utbetalda. Därför dömde rätten honom för försök till grovt bedrägäri.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten