Hoppa till huvudinnehåll

Theresa May överraskar: Nyval i Storbritannien

Storbritannien kommer att hålla nyval. Premiärminister Theresa May meddelade överraskande i dag att förtida parlamentsval hålls den 8 juni.

- Jag ledde nyss ett regeringssammanträde där regeringen beslöt att hålla ett allmänt val den 8 juni, sade May.

Parlamentet tar ställning till frågan i morgon. Premiärministern söker nu ett starkare mandat för sin brexitpolitik. Hon behöver två tredjedelars majoritet för att kunna få igenom ett nyval.

May säger att hon efterlyser enighet angående förhandlingarna om det brittiska utträdet ur EU (brexit).

Theresa May meddelar att hon vill utlysa nyval utanför Downing Street 10 i London.
Theresa May, utanför Downing Street 10 i London,meddelar att hon vill utlysa nyval i Storbritannien. Theresa May meddelar att hon vill utlysa nyval utanför Downing Street 10 i London. Bild: EPA/ANDY RAIN Theresa May,Brexit

- Landet hålls ihop men Westminster (parlamentet) gör det inte. Britterna har röstat för att lämna EU men politikerna är inte eniga. Politisk oenighet riskerar vår möjlighet att göra brexit till en succé, sade May.

Storbritannien behöver visshet, stabilitet och ett starkt ledarskap

- Det enda sättet att garantera stabilitet under de kommande åren är förtida val, sade May.

May säger att hon inte vill ge oppositionen en chans att sätta brexit i gungning. Hon anklagar andra partier för att spela ett spel.

Nyval nu är lägligt för May eftersom opinionsmätningar visar att hennes parti, de konservativa, har vind i seglen.

Partiet pendlar mellan ett stöd på 38 och 46 procent i opinionsundersökningar, medan oppositionspartiet Labour stöds av mellan 23 och 29 procent.

Mays konservativa parti tros ha stora möjligheter att segra i valet. Labour har försvagats i och med en splittring mellan moderata partianhängare och anhängare till den mer vänsterinriktade Jeremy Corbyn.

Theresa May har tidigare sagt att ett parlamentsval hålls tidigast år 2020.

Brittiska och engelska flaggan fladdrar i vinden framför Big Bens urtavla vid brittiska parlamentet.
Brittiska och engelska flaggan fladdrar i vinden framför Big Bens urtavla vid brittiska parlamentet. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Brexit,Storbritannien,Big Ben,Union Jack

EU: Nyval rubbar inte brexit

Premiärminister Theresa May framhåller att valet inte kommer att påverka EU-utträdet eller tidtabellen för det.

Från EU-håll kommer liknande signaler.

- EU:s brexitförhandlingar med Storbritannien påverkas inte av planerna på nyval i Storbritannien, säger Preben Aamann, talesman för EU:s ordförande Donald Tusk.

Enligt honom har riktlinjerna för brexit redan dragits upp. EU räknar med att ha direktiven klara i slutet av maj, vilket innebär att de 27 EU-länderna sedan kan inleda förhandlingarna.

Tusk säger att han redan haft ett "bra telefonsamtal" med Theresa May efter meddelandet om nyval.

Labour välkomnar beslutet

Det brittiska oppositionspartiet Labour välkomnar premiärministerns beslut.

- Vi välkomnar premiärministerns beslut att ge det brittiska folket en chans att rösta för en regering som prioriterar majoritetens intressen, säger partiledaren Jeremy Corbyn i ett mejl.

Liberaldemokraterna: Här är chansen

- Om ni vill undvika en katastrofalt hård brexit. Om ni vill hålla Storbritannien kvar inom den inre marknaden. Om ni vill ha ett Storbritannien som är öppet, tolerant och enat - då är det här er chans”, säger Liberaldemokraternas ledare Tim Farron.

Han ser valet som folkets chans att ändra landets riktning.

Skottland stöder nyval

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon ser också positivt på ett nyval.

Enligt henne ger nyval Skottland en chans att förstärka sitt mandat för att hålla en folkomröstning om självständighet.

- Det här valet blir mycket ett val om vilken typ av land vi vill att Skottland ska vara och vem som ska staka ut riktlinjerna för Skottland.

En man går förbi en skylt som pekar mot en val vallokal.
En man går förbi en skylt som pekar mot en val vallokal. Bild: EPA/HANNAH MCKAY Brexit,nyval i storbritannien

"Ingen tvekan om att de konservativa är i en stark position"

Valexperten John Curtice vid Universitetet i Strathclyde säger att det inte råder någon tvekan om att de konservativa är i en stark position i valet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Premiärminister Theresa May borde få en tillräckligt stor majoritet bakom sig. Orsaken till att hon vill ha nyval är att vi behöver en regering där majoriteten förbinder sig till den önskvärda versionen av brexit, säger Curtice.

Reuters, BBC, AP, AFP

Vägen mot brexit

  • Den 23 juni förra året röstade nästan 52 procent för att Storbritannien ska lämna Europeiska unionen.
  • EU-skeptikerna ser det som ett tydligt resultat för ett utträde. EU-vännerna påminner däremot om att nästan hälften av väljarna, 48 procent, röstade för att stanna i EU och att valdeltagandet bara var 72 procent.
  • Eftersom inget land hittills har genomgått en dylik utträdesprocess ledde resultatet till politisk kalabalik och flera månader av frågetecken. Men till slut lovade den nya premiärministern Theresa May att Storbritannien skulle åberopa Lissabonfördragets artikel 50.
  • Enligt artikel 50, som Storbritannien åkallade den 29 mars i år, börjar en tvåårig nedräkning, medan parterna ska förhandla om villkoren för handel, resande och andra relationer efter utträdet. Samma datum 2019, den 29 mars, löper alltså Storbritanniens EU-medlemskap ut.
  • Donald Tusks förslag till grundlinjer för hur övriga 27 EU-länder ska förhandla ska bearbetas fram till den 29 april då det är tänkt att unionens stats- och regeringschefer ska kunna enas om sitt förhandlingsmandat.
  • Förhandlingarna kommer för EU:s del att ledas av förre EU-kommissionären Michel Barnier. Förhoppningen är att en uppgörelse ska vara klar till hösten 2018, för att sedan kunna godkännas av alla medlemsländer under den påföljande vintern och våren.

FNB-TT / Lisbon-treaty.org