Hoppa till huvudinnehåll

Björn lufsade in på gård i Ebbo – Tomi filmade genom vardagsrumsfönstret

Tomi Tukiainen som bor i Ebbo i Borgå tittade ut genom vardagsrumsfönstret och möttes av en ovanlig syn: en björn som gick omkring på hans gårdsplan. Jag tror inte att man behöver vara rädd, säger Tukiainen.

Då Tomi Tukiainen skulle sätta in mer ved i eldstaden råkade han titta ut genom vardagsrumsfönstret, och såg något som rörde sig i skogsgläntan.

– Jag märkte att det var en björn och då blev det bråttom att ta fram kameran för att filma den, säger han. Det var min första reaktion, eftersom man inte ser en björn på egen gård varje dag.

Du kan se Tukiainens video där björnen lufsar över hans gårdsplan i Ebbo överst i artikeln. Han säger att björnen inte var särskilt stor. Därför misstänker han att det handlar om en unge som hade sin mamma någonstans i närheten.

Han konstaterar att björnen verkade vara väldigt skygg. Så fort han öppnade altandörren sprang den i väg.

Ingen rädsla

Tomi Tukiainen berättar att det är allmän kännedom att björnar rör sig i Ebbotrakten. Jägarna har sagt att de har sett många björnar, och björnarna har dessutom fastnat på viltkameror.

– Jag anser inte att det är underligt. Den bara råkade gå över vår gård.

Enligt honom behöver Ebboborna knappast vara rädda för björnarna. Tukiainens barn kommer att få fortsätta leka på gården som normalt. Några större åtgärder blir det inte.

– Jag har inte koll på när en människa senast har blivit attackerad av en björn. Men då ska man nog ha otroligt dålig tur.

De flesta av Tukiainens bekanta som har fått höra om björnen har tyckt att det är häftigt. Andra har varit oroliga för sina husdjur.

Mikael Kokkola intervjuade Tomi Tukiainen i Yle Östnylands morgonsändning.

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland