Hoppa till huvudinnehåll

Björn lufsade in på gård i Ebbo – Tomi filmade genom vardagsrumsfönstret

Tomi Tukiainen som bor i Ebbo i Borgå tittade ut genom vardagsrumsfönstret och möttes av en ovanlig syn: en björn som gick omkring på hans gårdsplan. Jag tror inte att man behöver vara rädd, säger Tukiainen.

Då Tomi Tukiainen skulle sätta in mer ved i eldstaden råkade han titta ut genom vardagsrumsfönstret, och såg något som rörde sig i skogsgläntan.

– Jag märkte att det var en björn och då blev det bråttom att ta fram kameran för att filma den, säger han. Det var min första reaktion, eftersom man inte ser en björn på egen gård varje dag.

Du kan se Tukiainens video där björnen lufsar över hans gårdsplan i Ebbo överst i artikeln. Han säger att björnen inte var särskilt stor. Därför misstänker han att det handlar om en unge som hade sin mamma någonstans i närheten.

Han konstaterar att björnen verkade vara väldigt skygg. Så fort han öppnade altandörren sprang den i väg.

Ingen rädsla

Tomi Tukiainen berättar att det är allmän kännedom att björnar rör sig i Ebbotrakten. Jägarna har sagt att de har sett många björnar, och björnarna har dessutom fastnat på viltkameror.

– Jag anser inte att det är underligt. Den bara råkade gå över vår gård.

Enligt honom behöver Ebboborna knappast vara rädda för björnarna. Tukiainens barn kommer att få fortsätta leka på gården som normalt. Några större åtgärder blir det inte.

– Jag har inte koll på när en människa senast har blivit attackerad av en björn. Men då ska man nog ha otroligt dålig tur.

De flesta av Tukiainens bekanta som har fått höra om björnen har tyckt att det är häftigt. Andra har varit oroliga för sina husdjur.

Mikael Kokkola intervjuade Tomi Tukiainen i Yle Östnylands morgonsändning.

 • Snö vid sydkusten kanske redan i natt

  Meteorolog: Bäst att förbereda sig på halka i morgon bitti.

  Det kan snöa på sydkusten redan i natt, uppger Meteorologiska institutet. Under natten kan det komma snöfall från havet som försämrar väglaget.

 • Vintern närmar sig – premiär i Finlands cup i Vuokatti

  Sex tävlingsorter för Finlands cup på skidor 2017-2018.

  Den första snön har redan fallit i Lappland och till veckoslutet blir det också längdskidåkningspremiär på Yles kanaler när det första av totalt sex tävlingsveckoslut i Finlands Cup på skidor går av stapeln i Vuokatti.

 • Polisen söker misstänkt pyroman i Vanda

  Fyra bilar antändes i Håkansböle, polisen ber om tips.

  Fyra bilar antändes under veckoslutet i Håkansböle i Vanda. Polisinrättningen i Östra Nyland ber nu om hjälp av möjliga ögonvittnen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland