Hoppa till huvudinnehåll

Britterna går till valurnorna i juni – underhuset röstade ja till nyval

Brittiska och engelska flaggan fladdrar i vinden framför Big Bens urtavla vid brittiska parlamentet.
Brittiska och engelska flaggan fladdrar i vinden framför Big Bens urtavla vid brittiska parlamentet. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Brexit,Storbritannien,Big Ben,Union Jack

Det brittiska underhuset har med överväldigande majoritet röstat för att nyval hålls den 8 juni. Rösterna föll 522 för och 13 mot.

Resultatet var väntat eftersom oppositionspartiet Labour stöder ett nyval.

Det var på tisdagen som premiärminister Theresa May överraskande utlyste förtida parlamentsval. Hennes främsta argument är att Storbritannien behöver stabilitet inför brexitförhandlingarna.

Theresa May talade utanför sin tjänstebostad på 10 Downing Street på onsdagskvällen efter attacken i London.
Storbritanniens premiärminister Theresa May Theresa May talade utanför sin tjänstebostad på 10 Downing Street på onsdagskvällen efter attacken i London. Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May,Storbritannien,London,terrorattacker

Förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU inleds på allvar först efter det förtida parlamentsvalet i juni. Det säger en EU-talesman efter diskussioner per telefon mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och den brittiska premiärministern May.

Samtidigt har EU meddelat att unionen inte kommer att blanda sig i nyvalet eftersom det är en intern fråga för Storbritannien.

I Skottland kavlar man upp ärmarna inför nyvalet. Där ser det Skotska nationalistpartiet (SNP) med ledaren Nicola Sturgeon i spetsen den skotska självständigheten som valets huvudfråga.

Skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon
Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon Skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon Bild: EPA/ROBERT PERRY snp

Enligt förstaministern Sturgeon kan valet sätta stopp för premiärminister Theresa Mays försök att förhindra en ny folkomröstning om självständighet i Skottland.

Om det Skotska nationalistpartiet SNP vinner nyvalet i Skottland så blir det omöjligt för May att stoppa folkomröstningen, säger Sturgeon.

Skottland röstade nej till självständighet.
Skottland röstade om självständighet år 2014 Skottland röstade nej till självständighet. nej

Skottland röstade mot självständighet år 2014 men röstade för att stanna i EU ifjol.

SNP har nu 54 av Skottlands 59 platser i det brittiska parlamentet. Mays konservativa parti har en plats.