Hoppa till huvudinnehåll

Cykelhjälm eller inte? Så här tycker ni

mysfabo testar cykelhjälm
Använder du cykelhjälm? Om du gör det - hur viktigt är det att den är snygg? mysfabo testar cykelhjälm Bild: YLE/Catariina Salo mysfabo

Cykelförbundet tycker att lagen som rekommenderar cyklister att använda hjälm kunde strykas. Var och en ska själv få välja om de vill ha hjälm eller inte – utan att skuldbeläggas.

Cykelförbundet tycker det är bra att man använder hjälm, men de vill gärna få bort ett eventuellt hjälmtvång. Just nu är det inte olagligt att cykla utan hjälm, men i lagen rekommenderas det att alla cyklister använder en. Så vad är det egentligen för fel på det då? Vi frågar Cykelförbundets viceordförande Sandra Nestorova.

- Ett tvång minskar på antalet cyklister. Det finns heller inget tvång att ha hjälm när du åker slalom, men ändå har hjälmarna där ökat. På samma vis tycker vi med cykelhjälmen – det behöver inte finnas ett tvång för att man ska använda den, säger hon.

Cykelförbundet tror också att en hjälm kan göra att du som cyklist kanske tar mer risker i trafiken, eftersom du tror att du inte kan skada dig lika lätt.

Att använda hjälm är lika självklart som säkerhetsbältet i bilen.― Meddelande från lyssnare
Tusentals fotgängare slår huvudet årligen och får svåra skador. Hjälmtvång åt dem oxå? Bilister kan också slå pannan mot ratten i en krock. Hjälm på dem!― Meddelande från lyssnare

Istället för hjälmtvång tycker Sandra att städerna och kommunerna borde satsa på en bra infrastruktur och en sänkt hastighetsbegränsning för bilar. Cykelhjälm är bra att ha när olyckan är framme, men först gäller det att minska på risken att olyckan alls dyker upp.

Varför fokuserar man då så mycket på hjälmen?

- Det är en bra fråga och det är något som ofta diskuteras. Om det dyker upp en reklam för cyklar där cyklisten inte har hjälm blir det stora diskussioner. Jag tror det är på grund av lagen som man tänker så här. Det har blivit snedvridet.

Hjälmen är ingen försäkring och skyddar inte så bra som man kanske tror. Vill hellre se tryggare gator + mera ansvar åt bilister att akta oss andra i trafiken.― Meddelande från lyssnare

Cykelförbundet tycker också att kampanjerna för hjälm har fört fram ett klimat där man lätt kan hoppa på de som cyklar utan hjälm.

- Så är det, och det är också det första jag får höra när jag cyklar utan hjälm. Jag funderar själv inte så mycket på hjälmen och jag cyklar oftast utan. Ser det halt ut där ute så använder den men annars inte.

Jag använder hjälm, för jag litar inte på andra människor.― Meddelande från lyssnare
Jag cyklar mycket till/från skolan och jobb, men jag använder inte cykelhjälm eftersom jag har jättetjockt och långt hår, och oftast har jag någon form av uppsättning/hästsvans. Med en hjälm måste jag först släppa ut håret och sedan sätta upp det igen då jag kommer fram och det blir bara för jobbigt.― Meddelande från lyssnare
Att argumentera mot cykelhjälmstvång är lika dumt som att argumentera mot säkerhetsbältestvång i bilen.― Meddelande från lyssnare

Sandra tycker att vi kunde ta bort diskussionen om cykelhjälmens vara eller icke vara och istället satsa på infrastruktur.

- Om vi jämför med Holland där det finns mest antal cyklister är det nästan ingen som använder cykelhjälm, men det är det säkraste landet i världen att cykla i.

Vad tycker du om cykelhjälmen – ett måste eller något du aldrig skulle sätta på dig?