Hoppa till huvudinnehåll

Dansk rättegång inleds mot 17-årig tjej som misstänks för att ha planerat terrordåd

Flickan på väg till rättegången i polisbil.
Flickan på väg till rättegången i polisbil. Bild: imago/Dean Pictures/ All Over Press Köpenhamn,Danmark,Polis

I Danmark inleds i dag en rättegång mot en nu 17-årig flicka som misstänks ha planerat terrorattentat mot två skolor. I Danmark går fallet under namnet Kundby-saken efter orten Kundby där flickan är hemma.

17-åringen står åtalad för att ha planerat terrorangrepp mot en grundskola i Fårevejle i nordvästra Själland och den judiska Carolineskolan i Köpenhamn.

Det första attentatet var planerat till den 8 januari 2016 då de äldsta eleverna höll en fest på Sydskolan i Fårevejle. Men hon genomförde inte sina planer.

Det andra attentatet mot den judiska skolan i Köpenhamn var enligt åtalet planerat till den 8 februari. Flickan hade i alla fall anhållits före det.

Samarbete med man som krigat i Syrien

Hon skulle ha planerat attentaten i samarbete en 24-årig man som hade krigat i Syrien. Han misstänktes tidigare för att ha medverkat till flickans terrorplaner, men han har nu släppts.

Flickan som häktades stack ner en pedagog i fängelset. Hon använde sig av ett stickvapen som hon hade tillverkat av krossat glas. Skadorna för pedagogen var inte livshotande.

Det är första gången som en minderårig flicka är misstänkt för terrorplaner i Danmark.

Flickan förnekar att hon skulle ha planerat terrordåden, men erkänner att hon överföll pedagogen i fängelset.

Rättegången väntas pågå till mitten av maj.