Hoppa till huvudinnehåll

Dicken skärpte sig efter svår semifinalserie: ”Det märktes att vi förberett oss bra”

Alexandra Ahlroth jublar.
Dickens Alexandra Ahlroth gjorde sex mål i den första finalen mot HIFK. Alexandra Ahlroth jublar. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,HIFK Handboll,alexandra ahlroth

Slutsiffrorna ljuger, menar både Dickens och HIFK:s spelare efter finalpremiären som slutade i Dickens 24–17-seger. Alexandra Ahlroth är nöjd med försvaret men vill minska på Johanna Hillis målmängd i nästa match.

Dicken öppnade handbollsfinalserien mot HIFK med en övertygande insats, speciellt vad gäller försvarsspelet. Något som laget hade arbetat mycket på efter semifinalerna mot Åbo IFK.

– Fast vi vann vår semifinalserie så var vi inte riktigt nöjda med våra prestationer, vi nådde inte vår egen nivå. Vi har tränat på vårt försvar och har förberett oss så bra som möjligt för finalserien och det märktes i hur vi spelade idag, menar Dickens Alexandra Ahlroth.

– Vi hade ett aggressivt och hårt försvar som fungerade jättebra idag. Vi jobbade bra ihop och hjälpte varandra. Skönt att vinna den här första matchen.

HIFK:s Johanna Hilli håller med om att Dicken med sitt försvarsspel gjorde det svårt för gästerna.

– De spelade lite annorlunda idag än vad vi är vana med. De brukar ju spela ett lite högre försvar, men o andra sidan var vi förberedda på att de kan komma med lite vad som helst.

Jämn match

Dicken vann den första finalmatchen mot HIFK med sju bollar. Segern kom ändå inte lika lätt som siffrorna låter förstå.

– Resultattavlan säger väl att det var en klar match men så kändes det nog inte. Det var en fartfylld och intensiv match som var jämnare än vad siffrorna säger, konstaterar Ahlroth.

Hilli var den som orsakade mest svårigheter för Dicken då hon pangade in nio bollar. Och även om Ahlroth var nöjd med lagets försvarsspel så gillade hon inte att alls att Hilli lyckades så bra.

– Det är inte idealt att en spelare lyckas göra så mycket mål mot oss. Vi ska nog se till att sänka på hennes målmängd i nästa match, menar Ahlroth.

Johanna Hilli skjuter.
Också detta skott av Johanna Hilli hittade sin väg in i Dickenmålet. Johanna Hilli skjuter. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,HIFK Handboll,johanna hilli

Vid sidan av Hilli lyckades ändå bara tre HIFK-spelare få upp målkontot samtidigt som nio Dickenspelare (inklusive målvakten Koskinen) stod för minst en fullträff.

Men även om Hilli levererade i målväg så var hon ändå rätt så kritiskt också vad gäller hennes egen insats i den första finalen.

– Det finns mycket som jag kan göra bättre, inte är jag helt nöjd med mitt eget spel heller. Jag försöker göra så mycket mål som jag kan och hoppas på att de andra också gör sitt bästa, och det tror jag att alla gjorde idag. Men nästa gång är vi alla lite bättre.

För Dicken bådar det gott att laget har en större mängd spelare som lyckas med avsluten. Fortsätter det i samma stil kommer HIFK att få det riktigt svårt.

– Vi har hela säsongen haft en bredare trupp som har gjort mål och jag tror att det är det som avgör segern för oss i år, säger Dickens Martina Genberg självsäkert.

Skadad i första halvlek

För Genbergs del tog den första finalmatchen slut redan före pausvisslingen. I värsta fall kan hela säsongen redan vara över.

– Det var en närkontakt. Jag var i luften och fick en liten knuff och landade fel. Det är svårt att säga hur allvarligt det är. Jag har ont i akillessenan och det blir doktor imorgon för att kolla vad det är, jag hoppas på det bästa.

Då Genberg skadade sig verkade det inte alls bra då det såg ut att göra riktigt ont. Resten av matchen följde hon ändå med från avbytarbänken och verkade inte alltför oroad efter slutsignalen.

– Jag har nog ont men min smärttröskel är ganska hög så jag hoppas att det inte är något värre. Om det är fast i mig själv så är jag nog definitivt ännu med i finalserien.

Nästa match på lördagen

Följande match spelas på HIFK:s hemmaplan i Berghäll. Målsprutan Hilli vet vad som måste fungera bättre för att laget ska hänga med i kampen om guldet.

– I nästa match ska vi ha bättre anfallsspel och mindre tekniska missar så kommer det att se helt annorlunda ut på tavlan.

Johanna Hilli.
Johanna Hilli. Johanna Hilli. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,HIFK Handboll,johanna hilli

Att spela på hemmaplan är ändå inget som Hilli upplever att kommer att vara det minsta avgörande.

– För mig personligen spelar det nog inte en så stor roll. Vi har en bra hemmaklack här i Britas också.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport