Hoppa till huvudinnehåll

Domen föll i Forsbyfallet - mord och grovt djurskyddsbrott

Vägskylt
Vägskylt Bild: Yle/Mikael Kokkola rikeby,Lovisa

Mannen som i augusti i fjol knivhögg en medelålders kvinna nära Forsby i Lovisa har dömts för mord. Mannen var otillräknelig under dådet och ska få tvångsvård.

Det var på kvällen den 5 augusti i fjol, som polisen fick larm om att en kvinna hade hittats knivhuggen till döds utanför sitt hem i Rike nära Forsby.

Tingsrätten anser att mordet utfördes på ett synnerligen rått sätt. De många knivhuggen och att mannen också sparkade och slog offret visar enligt tingsrätten att förövaren strävade efter att döda kvinnan. Det fanns skador på offrets händer som visade att hon försökt avvärja knivhuggen.

Att dådet riktade sig mot en okänd person i hennes hem gör dådet grovt, anser tingsrätten. Däremot finns det inga bevis på att dådet skulle ha planerats i förväg eller gjorts efter allvarligt övervägande.

Knivhögg polishund - skyldig till grovt djurskyddsbrott

Förutom mordet gjorde mannen sig skyldig till grovt djurskyddsbrott då han knivhögg en polishund.

Enligt sinnesundersökningen var den misstänkte förövaren otillräknelig under hela dådet och ska få vård oberoende av vilja på Niuvanniemi sjukhus. Han kommer inte att utdömas något straff.

Den dömda ska ge ersättningar till offrets anhöriga och betala deras rättegångskostnader.

Den åtalade har under polisförhören och rättegången tigit om brottshändelserna. Han säger att han ingenting minns av själva våldsdådet på gården.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland