Hoppa till huvudinnehåll

Fyrvaktarens flickor gör upp om arv på Teater Rampfeber

Scen ur pjästen Fyrvaktarens flickor
Stora känslor i Teater Rampfebers pjäs. Scen ur pjästen Fyrvaktarens flickor Bild: Yle/Mathias Gustafsson amatörteater

- Vi har inte gjort något liknande här tidigare, så det känns extra spännande, berättar skådespelarna i årets uppsättning av Teater Rampfeber i Vanda. Tre mycket olika damer ska göra upp om en fyrvaktares arv.

Tove Appelgren har skrivit pjäsen Fyrvaktarens dotter som nu sätts upp på Teater Rampfeber i Vanda. Trion Kia Lundberg-Kankare, Carola Åkerlund och Danielle Engström regisseras av Elisabeth Öhman.

Ovanlig pjäs för Rampfeber

- En annorlunda pjäs för Teater Rampfeber och för min egen del spelar jag en helt annorlunda människa än vad jag själv är. Det har nog behövts mycket analys och fundering för att få allting att sitta som det ska, berättar Kia Lundberg-Kankare.

Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor
Kia Lundberg-Kankare spelar mellansystern. Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor Bild: Yle/Mathias Gustafsson teater rampfeber

Annorlunda karaktärer

- Jag är pjäsens lillasyster. Hon talar hela tiden och är van vid att få uppmärksamhet, kanske aningen bortskämd också, berättar Danielle Engström om sin roll.

- Den typiska storasystern, vill ha kontroll över allting, det är jag det, berättar Carola Åkerlund.

- För min del gäller det att vara sansad, tala långsamt och stillsamt, något som inte precis stämmer överens med den jag är i verkligheten, säger Lundberg-Kankare.

Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor
Starka känslor i Fyrvaktarens flickor. Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor Bild: Yle/Mathias Gustafsson teater rampfeber

Alla känslorna är med

- Det här är en pjäs full av starka känslor, massa humor och mycket allvar. Berättelsen pendlar helt som det verkliga livet. Vi tar upp något som de flesta råkar ut för, nämligen att dela upp föräldrarnas arv och det är ju inte alltid så lätt, säger Elisabeth Öhman.

Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor
Det kan bli spänt då man gör upp om arvet Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor Bild: Yle/Mathias Gustafsson teater rampfeber

Appelgren skriver fyndigt

- Det som varit mest utmanande med Tove Appelgrens text är att hitta rätt ton. Det är så väldigt välskrivet, ordvalet är så fyndigt så man fastnar vid att njuta av texten. Då blir det spännande att försöka gestalta texten och få till handlingar på scenen, säger Öhman.

Elisabeth Öhman regisserar
Elisabeth Öhman ger instruktioner. Elisabeth Öhman regisserar Bild: Yle/Mathias Gustafsson elisabeth öhman

Teater Rampfeber går till berget

Efter att sista föreställningen getts på Teater Rampfebers hemmascen, Midgård, bär det av på turné. Porkala, Barösund, Bromarv och Ekenäs får besök av sällskapet under sommaren. Nytt för i år är besök på seniorhem.

- Ja, kommer inte berget till Teater Rampfeber så går vi till berget. Det finns så väldigt många äldre människor som inte har möjlighet att ta sig hit till Midgård, så vi beslöt oss för att åka ut till dem i stället. Det har visat sig vara mycket populärt dessutom, berättar Lundberg-Kankare.

Premiär för Teater Rampfebers pjäs Fyrvaktarens flickor blir det den 21.april på Midgårds ungdomslokal i Vanda.

Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor
Måsen följer med i hela pjäsen. Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor Bild: Yle/Mathias Gustafsson teater rampfeber

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen