Hoppa till huvudinnehåll

Kvevlax lärcenter dyrare än väntat

Kvevlax skola
Kvevlax skola Bild: Yle/Sarah Karjalainen Kvevlax,kvevlax skola,skolan (fenomen),Korsholm,Österbotten

Kvevlax lärcenter kostar utan lösöre drygt 12,6 miljoner. Det visar den senaste kostnadsanalysen. Det är två miljoner mer än prognosen för ett år sedan. I kommunstyrelsen blev det grönt ljus.

Korsholms planer på ett lärcenter i Kvevlax går vidare trots att kostnaderna på bara ett år har ökat med ett par miljoner euro.

Kommunstyrelsen beslöt efter en omröstning där tio ledamöter röstade för att följa den ursprungliga planen så att utrymmena kan tas i bruk från höstterminen 2018 och 2019, tre ledamöter röstade mot förslaget.

Tekniska direktören Ben Antell gav styrelsen också ett par andra alternativ. Det ena förslaget var att lägga projektet på is, det andra var att biblioteket inte flyttar och att man bantar ner utrymmena i lärcentret, men bägge förslagen ratades.

Att Kvevlax lärcenter blir dyrare än väntat beror på att byggnaden blivit större än den version som presenterades på budgetseminariet våren 2016. Här är ökningen 700 000 euro.

Resten beror på rivnings- och markarbeten, ramper, solpaneler samt larm och passagekontroll.

Ben Antell kastar också in en brasklapp. Det är först när man fått in entreprenadanbuden som man exakt vet vad projektet kostar. Anbudspriserna kan variera kraftigt beroende på marknadsläget och entreprenörernas bokningsläge.

I investeringsbudgeten har kommunen reserverat 8,8 miljoner euro för åren 2017 till 2019. De pengarna räcker för 2017, men fullmäktige får bereda sig på att bevilja tilläggsanslag för projektet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten