Hoppa till huvudinnehåll

Laxfisket förnyas

ryssja
Enligt ett förslag skulle laxfisket tidigareläggas. ryssja Bild: Yle/Mikael Kokkola ryssja,pontonryssja

Laxfisket utefter den österbottniska kusten kan tidigareläggas i år. Det är förslaget i en ny förordning som väntar på klartecken av regeringen.

Yrkesfiskarna får själva avgöra när de lägger ut den första ryssjan. Det är förslaget i den nya laxfiskeförordningen som varit på utlåtanderunda.

Den andra ryssjan får sättas ut i Bottenhavet den tionde juni och från den 17.e juni får man ha ut totalt fyra ryssjor. Tidpunkten är något senare i Bottenviken.

Tidigare år har laxfisket fått inledas först närmare midsommar.

Fiskaren Ulf Granqvist ute på isen 2015
Ulf Granqvist Fiskaren Ulf Granqvist ute på isen 2015 Bild: Yle/Marcus Rosenlund ulf granqvist

Personliga laxkvoter

Från fiskarhåll hade man önskat ett fritt laxfiske eftersom yrkesfiskarna kommer att få personliga fiskekvoter. När kvoten är full tas ryssjorna upp. Att man vill tidigarelägga laxfisket förklarar yrkesfiskaren Ulf Granqvist i Molpe med att laxpriset är betydligt högre på försommaren.

- I juli är priset i botten och då har laxen redan vandrat vidare norrut.

På jord- och skogsbruksministeriet säger konsultativa tjänstemannen Orian Bondestam att förslaget är ett första steg för att tillmötesgå yrkesfiskarnas önskemål.

- I framtiden kan vi att ändra förordningen så att det blir möjligt att fiska tidigare med fler ryssjor, säger Bondestam. Det beror på hur försöket utfaller.

Laxstammen har utvecklats bra under senare år. 2016 vandrade 100 000 laxar upp i Torne älv. Orsaken är främst att fiske med drivnät har förbjudits i Östersjön.

Enligt Bondestam väntas regeringen behandla den nya laxfiskeförordningen i maj.

Läs också