Hoppa till huvudinnehåll

Matfusket ökar med globaliseringen

Valutaväxlingskontor i Hong Kong.
Valutaväxlingskontor i Hong Kong. Bild: EPA/JEROME FAVRE Hong Kong,amerikansk dollar,euro,Kina,valuta,yuan

Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och med en global världsmarknad ökar det stadigt. Matfusket är en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet, men det är du som drabbas när falsk olivolja, bönor, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på restauranger eller i affärer.

Våren 2017 avslöjar Sveriges Televisions grävredaktion att en av landets största importörer av asiatisk mat, Hung Fat Trading Asien Livs AB, låter anställda sila bort döda insekter från kidneybönor som sedan packas om i nya påsar. Etiketter med utgångsdatum byts ut och datumstämplar tvättas bort med lösningsmedel och ersätts med nya.

Sedan säljs produkterna vidare till restauranger, grossister och livsmedelsbutiker i hela Norden. Arbetet utförs till en del av asylsökande eller svart arbetskraft.

Miljöförvaltningen, som övervakar livsmedelhanteringen, känner bra till importföretaget sedan tidigare. De har gjort 40 platsbesök under de senaste fem åren. Man har hittat brister, till exempel spår efter råttor och vissa produkter har visat gnagmärken. Men inför varje inspektion har det värsta ändå putsas bort och företaget har kommit undan med böter.

Det är inte bara Miljöförvaltningen som har uppmärksammat företaget, utan även Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Migrationsverket. Polisen har utrett fyra separata anmälningar mot företaget, men ingenting har hänt.

Reportaget om Hung Fats matfusk visas i Uppdrag granskning den 19 april.

Från enskilda fall mot global handel

Hung Fat Trading Asien Livs AB är ett av företagen i en koncern av sju bolag. Bakom koncernen står makarna Thanh Truong och Fung Chi Lau. Det här är ett enskilt fall av matfusk. Mutskandalen av hälsoinspektörer i Brasilien i mars och hästköttsskandalen vårvintern 2013 kan också ses som isolerade händelser.

De är isolerade händelser när de uppdagas, men överinspektör Jussi Peusa vid Livsmedelssäkerhetsverket Evira, menar att det skulle vara blåögt att tro att matfusket skulle ha börjat 2013.

- Matfusk har funnits länge. Frågan är bara när vi har börjat ta det på allvar och förstå att söka efter vad som döljer sig under ytan, bland annat konsumenternas hälsa som är A och O. Och se vilken ekonomisk vinning som görs för att också finansiera annan kriminell verksamhet.

- Med allt längre distributionskedjor och fler mellanhänder i processen ökar riskerna för såväl förfalskning som ren kriminell verksamhet, menar Marjo Särkkä-Tirkkonen, specialplanerare vid Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet, som skriver en doktorsavhandling om matfusk som bäst.

Livsmedelsförfalskning på en global skala kräver däremot en global världsmarknad. Det kräver också en miljö där kriminella kan infiltrera en handel med hög produktivitet, höga volymer, höga vinster och låga kostnader. Och uppenbart bristande kontroll.

Blanda alla ingredienser väl.
Blanda alla ingredienser väl. Bild: YLE/Strömsö förrätter

Olivoljan mest förfalskad

Olivolja är världens mest förfalskade livsmedel. Sedan följer fisk med fel ursprungsmärkning, det vill säga man uppger fel ursprungsland på fisk som i praktiken är fiskad någon annanstans.

En tredjedel av all olivolja produceras i Italien och är speciellt intressant för den italienska maffian. Men inte nödvändigtvis italiensk olivolja, utan billig olivolja av dålig kvalitet från Turkiet eller Syrien säljs vidare som kallpressad jungfruolja.

För två år sedan fick maffian också liv i 85 ton gamla och torra oliver genom att spruta kopparsulfat på dem.

2015 upptäcktes det, att man i Abruzzo hade framställt mozzarella av östeuropeisk kvark. Den hade sprejats med citronsyra och fått rökarom av röken från bränt avfall. Den falska mozzarellan såldes på olika håll i Europa och USA.

Matfusk är en viktig inkomstskälla, inte bara för den italienska maffian. Man räknar med att det omsätter ca 40 miljarder dollar I hela världen.

Det är sannolikt att vi har falska livsmedel i vårt land.

Falsk mat svår att upptäcka

- Det är sannolikt att vi har falska livsmedel i vårt land. De är svåra att upptäcka, men allergiska reaktioner kan vara ett tecken på att produkten innehåller något ämne som inte är uppräknat i innehållsförteckningen, menar Livsmedelsäkerhetsverket Eviras överinspektör Jussi Peusa.

- Det är lätt lära sig fuska inom alla livsmedelsgrupper. På nätet kan man hitta instruktioner för hur man till exempel förfalskar olivolja, menar Peusa.

Har vi lagen på vår sida?

Vår lagstiftning har ingen klar definition på matförfalskning, men syftet med matfusket är att göra profit i syfte att förleda konsumenten. Skalan är väldigt bred och omfattar allt mellan bristfällig eller felaktig varudeklaration till försäljning av ruttet rött, som i fallet med Brasilien.

Det senaste fallet som uppmärksammats i Finland är från slutet av mars. Då blev Rami Himanto, vd vid Perniön Liha i Salo, åtalad för marknadsföringsbrott och för att ha äventyrat andras hälsa. Enligt åtalet hade utländsk kött sålts som inhemskt. Produkten var dessutom märkt med Svanmärket, det vill säga ursprungsmärket för finska förpackade livsmedel.

Söndrad bikupa
Söndrad bikupa Bild: Yle/Stefan Paavola Bikupa,biodling (arbete),honung

Honung med extra socker

I en rapport från EU, med data från 2015-2017, bekräftas nu också att det fuskas med en femtedel av all importerad honung.

Riktig honung samlas in av bin och innehåller pollen. Falsk honung är utspädd med billigare sockerarter.

Finländarna konsumerar 3,8 miljoner kilogram honung per år eller ca 700 gram honung per person och konsumtionen ökar kraftigt, menar Suomen mehiläishoitajain liitto. 30-40 procent av honungen importeras. Biodlarna klagar på att märkningen är dålig.

Inhemsk honung måste ha en klar märkning, men inte honung insamlad honung från flera länder.

Inhemsk honung måste ha en klar märkning, men när det gäller insamlad honung från flera länder gäller inte samma regler. Då kan det stå till exempel Honung från länder utanför EU eller Honung från EU. Då är det svårt att veta varifrån honungen kommer, hur och var den är insamlad och behandlad innan den pakterats och sålts vidare. Märkningen ger heller information om honungens kvalitet.

- Har man hört på radion att man hittat rester av antibiotika i kinesisk honung vill vi att konsumenten ska kunna välja bort den, menar säger Katarina Karlsson från Sveriges biodlares riksförbund.

Övervakningen intensiferas

Samtidigt som antalet livsmedelsförfalskningar ökar har övervakningen av och forskningen om matfusket intensifierats.

– Enligt våra finska myndigheterna alarmeras det om något misstänkt fall varje vecka. Det följs då med i Finland, säger Särkkä-Tirkkonen vid Helsingfors universitet.

– Men vi måste också komma ihåg, att det inte är bara myndigheterna som övervakar livsmedlen. Hela branschen med deltaljhandelskedjor, affärer och producenter är med i övervakningen av råvaror och produkter, menar Särkkä-Tirkkonen.

I Finland sköts uppgiften av inhemska myndigheter, bland annat Livsmedelsäkerhetsverket Evira, tullen och kommunala hälsoskyddsmyndigheter genom Regionförvaltningsverket.

Inom EU agerar bland annat organet Food Fraud Network (FFN) mellan medlemsländerna. FFN grundades 2013 och har hittills rapporterat ca 300 fall som då gått över gränserna mellan flera EU-länder.

Vid Queen's University i Belfast i Nordirland finns forskningscentret The Institute for Global Food Security som är specialiserat på internationellt matfusk. Institutet har ett unikt och bombsäkert laboratorium som kallas Star Trek. IGFS leds av professor Chris Elliott.

Minska risken för matfusk

Som konsument kan du enkelt minska risken för att utsättas för matfusk. Nätverk med många aktörer är mer känsliga än lokala producenter. Ett exempel är djur som slaktas i ett sydamerikanskt land, skickas till Australien för att styckas, varefter en holländsk köttgrossist säljer köttet till Finland och du som konsument köper det,

Sträva efter att köpa lokal- eller närproducerat, så att distributionskedjan blir så kort som möjligt. Om du köper du paketerade livsmedel så läs märkningar och innehållsförteckningar noggrant. Ju mindre något är processat eller behandlat, desto mindre är också risken för förfalskning.

Vi känner också till att torsk, lax och regnbåge som odlats eller fångats i norska vatten, flygs till Kina och Thailand för att fileas och paketeras för att sedan skeppas tillbaka till oss och våra tallrikar.

Kom ihåg att det är skillnad på färsk eller djupfryst fisk och fiskpinnar som är gjorda på fiskrester. Grekiska kalamtas med kärna rakt från disken är inte samma oliver som de svarta, plastliknande kulorna på burk som är hälften billigare. Som konsument kan du också känna dig lurad om kvaliteten inte är den du förväntar dig av en viss vara.

Fiskmedaljonger på rad i en ask.
Fiskmedaljonger på rad i en ask. Bild: Yle fiskar,Laxfiskar,lax,Livsmedelsaffärer och supermarketer,fiskdisk

Om du köper färska varor så fråga varifrån de kommer eller vad det är för sort. Det är till exempel lätt att välja potatis och äpplen på basis av sort, men försök med en tomat eller gurka.

De flesta matförfalskningar sker i Kina och andra asiatiska länder, men också i Sydeuropa. Var extra envis och nyfiken när du handlar i din lokala etniska affär, eftersom merparten av produkterna är importerade. MEN samtidigt har de oftast de bästa varorna för när du lagar rätter från andra länders kök. Fråga en stamkund om rekommendationer, till exempel vilka varor som är extra bra eller i säsong just då.



Denna artikel baserar sig på innehåll om matförfalskning i artiklar av Yles finska redaktörer Saila Heikkala, Erja Tuomaala och Tuukka Lukimaa som publicerats 16 - 18.4. 2017.

Referenser och fördjupning om matfusket:

Saila Hekkalas artikel Väärennettyä ruokaa löytyy todennäköisesti myös Suomesta – Houkutuksena etenkin alkuperämaan viilaaminen (18.4.2017)

Erja Tuomaalas artikel Värjättyjä oliiveja, kemikaalisprayta ja savunmakua jätteistä – Näin syntyvät ruokahuijaukset, jotka ovat jo miljardibisnes (18.4.2017)

Tuukka Lukinmaas artikel EU:sta tulee viikoittain hälytyksiä ruokaväärennösepäilyistä – Voiko suomalainenkaan enää luottaa ruokaansa? (16.4.2017)

Erja Tuomaalas artikel Ruokahuijauksia tulee ja menee – Tässä viisi vinkkiä, miten välttää väärennöksiä (17.4.2017)

Jenny Lagerstedts artikel Din torskfilé fraktas till Kina tur och retur (31.7.2015)

Anders Falls artikel Utbrett fusk med honung. (19.4.2017)

Queen's universitys presentation av professor Christopfer Elliott.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Mjukgörande bivaxolja

    Busenkelt att göra själv!

    Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • "Luciatiden öppnade mina ögon"

    Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

    Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

  • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

    Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

    Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

  • Skapa din egen himmel

    Sy en soffhimmel av tygbitar.

    Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

  • Ahmed Hassan: Utan finska, inget jobb

    Att integrera sig på svenska i Helsingforstrakten är svårt.

    Företagaren Ahmed Hassan är född i Somalia och integrerad på svenska i Helsingfors. Trots att han uppskattar delaktigheten i den finlandssvenska och nordiska kulturen, finns det också nackdelar med att ha lärt sig svenska först. Du måste kunna finska för att få jobb.