Hoppa till huvudinnehåll

Missnöjet bland traditionella yrkesgrupper gynnar Marine Le Pen

Fiskaren Theo Delsart
Fiskaren Theo Delsart Fiskaren Theo Delsart Bild: Yle/Daniel Olin fiskare,theo delsart

Det är förmiddag i Frankrikes största fiskehamn och fiskaren Theo Delsart bär en sista låda med sjötunga till kylrummet vid kajen i Boulogne-sur-Mer. Han och de övriga fiskarna håller på att avsluta dagens arbete efter ännu en natt på havet.

Theo berättar att han är fiskare i andra generationen men förmodligen den sista i sin släkt.

- Jag är 30 år gammal och kanske borde jag göra något annat. Jag älskar mitt jobb men det är svårt att få det att gå runt. Det är bedrövligt, stämningen bland fiskarna är nedstämd. Det är i dag svårt att vara fiskare på grund av att fisket är så reglerat.

Fiskaren Theo Delsart
Theo Delsart Fiskaren Theo Delsart Bild: Yle/Daniel Olin theo delsart

Missnöjet med EU får många att rösta på Le Pen

I Boulogne-sur-Mer jobbar var tionde invånare inom fiskeindustrin. Många av dem brukar rösta på vänstern. Men i presidentvalet på söndag lutar allt fler mot att ge sin röst till högerpopulisten Marine Le Pen.

Det är speciellt fiskarnas missnöje med EU som gynnar Le Pen. Fiskarna upplever att de traditionella partierna har lämnat dem åt sitt öde och istället låtit EU:s gemensamma fiskeripolitik styra deras liv.

- Enligt mig finns det bara en lösning, det är att lämna EU. Den här utvecklingen med landsbaserade fiskekvoter skapar spänningar mellan fiskare från olika länder. Denna utveckling kan inte fortsätta.

Boulogne-sur-Mer i Frankrike
Boulogne-sur-Mer i Frankrike Bild: Yle/Daniel Olin Boulogne-sur-Mer,Frankrike,kartor

På söndag röstar Theo Delsart på den kandidat han upplever är den enda som förstår hans problem och lyssnar på honom.

- Jag och förmodligen 80 procent av fiskarna här röstar på Marine Le Pen. Hon är den enda kandidaten som talar för att vi franska fiskare ska återfå rätten att själva bestämma om vår näring. Men resten av hennes valprogram är vagt, jag stöder inte det fullt ut.

Fiskehamnen i Boulogne-sur-Mer
Fiskehamnen i Boulogne-sur-Mer Fiskehamnen i Boulogne-sur-Mer Bild: Yle/Daniel Olin Boulogne-sur-Mer,fiske,fiskebåtar

Norra Frankrike är Le Pens starkaste fäste

Förutom en folkomröstning om EU, föreslår högerpopulisten Marine Le Pen bland annat stängda gränser, kamp mot radikal islamism och stopp för invandring.

Dessutom vill hon införa en straffskatt på de företag som har utländska anställda, det här ska skapa mer jobb för fransmännen, menar Le Pen.

Det är enkla lösningar på svåra problem men något som tilltalar många i regionen Haut de France i norra Frankrike. En krisande och fattig region med många problem där Marine Le Pen har sitt starkaste fäste.

Anhängare till Le Pen: Medierna motarbetar oss

Marine Le Pens största utmaning är ändå att verkligen få folk att gå och rösta på söndag.

I utkanten av Boulogne-sur-Mer i en tät bebyggd stadsdel delar hennes anhängare ut valreklam. Antoin Golliot representerar Nationella Fronten i staden fullmäktige. Han berättar att de jobbar febrilt för att mobilisera väljarna.

- Många är fortfarande osäkra, andra menar att de kanske inte röstar alls. Vi säger till dem att man inte kan få till stånd en förändring om man stannar hemma på sofflocket.

Marine Le Pen anhängaren och lokalpolitikern Antoin Golliot.
Le Pen-anhängaren och lokalpolitikern Antoin Golliot. Marine Le Pen anhängaren och lokalpolitikern Antoin Golliot. Bild: Yle/Daniel Olin antoin golliot

Men vågar man tro opinionsmätningarna är det inte längre sagt att Marine Le Pen tar sig till finalomgången, något som många tidigare tagit för givet.

Enligt de senaste opinionsmätningarna ligger hon på en andra plats, men marginalen till trean, radikala vänsterns Jean-Luc Mélenchon, ser ut att minska. Dessutom pressas Le Pen också av den traditionella högerns kandidat François Fillon.

Lokalpolitikern Antoin Golliot verkar ändå inte bekymrad.

- Medierna hänvisar till opinionsundersökningarna och menar att vi tappar stöd, det här är bara ett försök att försvaga vår dynamiska kampanj. Mätningarna ska inte tas på allvar, utan det enda som gäller är valresultatet på söndag.