Hoppa till huvudinnehåll

Ska den som ser en varg alltid ringa polisen?

Varg.
Arkivbild. Varg. Bild: Yle / Juha Laaksonen varg,Vargjakt

Nya vargobservationer har gjorts under onsdagen i Kyrkslätt, på gränsen till Esbo. Kommissarie Petri Lillvis vid Västra Nylands polisinrättning säger att polisen reagerar på vargobservationer bara om vargen beter sig avvikande.

Polisinrättningen i Västra Nyland meddelade på tisdagen att en storväxt och orädd varg rörde sig i Esbo och i Kyrkslätt. Polisen jagade bort vargen, men skrev i pressmeddelandet att den inte förorsakat konkret fara för någon. Det här väckte frågan om varför polisen jagade bort den.

- I dag på onsdagen har vargen setts i Kyrkslätt på ett bra område där det inte finns bebyggelse i närheten. Observationen gjordes på gränsen mot Esbo, säger kommissarie Petri Lillvis.

Varför reagerade polisen på vargen på tisdagen och jagade bort den?

- Den varg som sågs betedde sig otypiskt. Den rörde sig i närheten av människor och flydde inte sin väg. Den betedde sig inte som en varg brukar. Då kan det finns en risk att den anfaller. Därför reagerade polisen, säger Lillvis.

Hade vargen på något sätt reagerat på den person som larmade nödcentralen?

- Nej, den anföll ingen utan var bara ovanligt modig. Den första observationen gjordes på långt håll.

Inte ens på viltcentralen kan man bara på basis av ett videoklipp säga om det är en hund eller en varg.― Petri Lillvis, kommissarie

Kan polisen då i liknande situationer säkerställa att det faktiskt är en varg och inte en hund?

- För att säkerställa det bör man göra DNA-test. Det kan inte göras i en sådan situation. Inte ens på viltcentralen kan man bara på basis av ett videoklipp säga om det är en hund eller en varg.

Hur gick det då till när vargen jagades bort?

- Vi drev försiktigt vargen mot ett område därifrån den sedan har möjlighet att ta sig till ett större skogsområde.

Hade ni beredskap att skjuta?

- Jo, om vargen skulle ha anfallit hade vi skjutit. Men det är inte vår målsättning. Vargen hör till Finlands natur, men den hör inte hemma i bostadsområden.

Ska den som ser en varg direkt anmäla det till nödcentralen eller till polisen?

- Nej, bara om den beter sig otypiskt för sin ras. Om man till exempel ser en varg på väg in i skogen behöver man inte göra det, men om vargen inte undviker människor ska man göra en anmälan.

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen