Hoppa till huvudinnehåll

Turkiska i Finland: Känner mig hoppfull, kampen för demokrati går vidare

Protesterande kvinnor i Istanbul den 18 april 2017.
Kvinnor protesterar mot resultatet i folkomröstningen i Turkiet i april 2017. Protesterande kvinnor i Istanbul den 18 april 2017. Bild: Yle/Anna Savonius folkomröstning,kvinnor,protester,Turkiet

Aslihan bor i Finland sedan sju år. Turkiet är hennes forna hemland, och hennes pappa och en del syskon bor fortfarande kvar där. Det finns mycket hopp kvar för Turkiet, och jag hoppas att oppositionen fortsätter sin kamp, säger hon.

Aslihan trodde att skillnaden mellan ja- och nej-rösterna i folkomröstningen i Turkiet skulle bli större än vad den blev. Nu ser hon ljus för demokratin i landet, eftersom nästan varannan väljare röstade nej.

Aslihan vill inte uppträda under eget namn eftersom hennes pappa varit en högt uppsatt politiker i Turkiet och ännu bor kvar i landet. Det gör också en del av hennes syskon, i olika delar av Turkiet.

- Jag försöker att inte vara konspiratorisk eller paranoid, säger hon. Faktum är ändå att turkarnas uttalanden och uppdateringar i sociala medier både i hemlandet och utomlands synas och anmäls av myndigheterna.

Det är inte möjligt att genomföra en laglig folkomröstning i ett land där det råder undantagstillstånd― Aslihan, turkiska, bosatt i Finland.

Enligt henne växer angivarsamhället särskilt starkt i Turkiet, och det gäller i synnerhet dem som motsätter sig president Erdoğan.

- Det kan vara något jag sagt i den här intervjun eller uppdaterat på sociala medier som väcker någons intresse, och då kan en anmälan gå vidare till turkiska myndigheter. Därför är jag rädd, fortfarande.

Det här märks också på hela valkampanjen inför folkomröstningen.

- Så många offentliga nej-sägare förföljdes. Det är inte möjligt att genomföra en laglig folkomröstning i ett land där det råder undantagstillstånd, säger Aslihan.

Valresultatatet innebar att grundlagsändringen godkändes - dock med ytterst knapp majoritet - och att president Erdoğan får mera makt. Det gjorde hennes 78-åriga pappa nedstämd.

- Han har kämpat för folkets bästa i hela sitt liv. Han kämpade hårt för nej-sidan i vår hemstad, och han kommer aldrig att lämna Turkiet, säger Aslihan.

Kvinna protesterar mot resultatet i folkomröstningen i Turkiet. Bilden tagen den 17 april.
Protester i Istanbul efter resultatet i folkomröstningen. Kvinna protesterar mot resultatet i folkomröstningen i Turkiet. Bilden tagen den 17 april. Bild: EPA/CEM TURKEL erdogan,folkomröstning,protester,Turkiet

För Aslihan själv känns det omöjligt att längre återvända till Turkiet. Hennes lilla företag går bra och hon har en avklarad magisterexamen från Aalto-universitetet i bagaget.

- Min bild av händelserna i Turkiet är inte mera lika detaljerad som tidigare eftersom det är länge sedan jag bodde där. Jag var i Turkiet i juli i samband med kuppförsöket och då var jag rädd.

Hon känner sig så ovälkommen i sitt eget land och det sörjer hon.

Däremot kommer hon med intresse att följa med hur de nya aktivisterna i Turkiet kommer att agera efter folkomröstningen. Särskilt efter att internationella valobservatörer meddelat att valproceduren inte höll måttet och att oppositionen kräver att resultatet ogiltigförklaras.

Det jämna valresultatet kan göra det svårare för Erdoğan att genomföra förändringar

- Valresultatet visar också att Turkiet är ett djupt tudelat land, säger Aslihan. Hon tvivlar på president Erdoğans vilja eller förmåga att ena landet.

Avsikten med folkomröstningen var att president Erdoğan ville försöka legitimera en grundlagsreform, som skulle ge honom själv mera makt, med kontroll över både lagstiftning och rättsväsende.

Nej-sidan har varnat för att presidenten i praktiken kan styra som envåldshärskare om grundlagsändringen godkänns. Turkiska jurister har också varnat för att ett ja innebär ett steg vidare på väg mot diktatur i Turkiet.

- Det kommer att bli svårare för president Erdoğan att genomföra de här förändringarna eftersom valresultatet blev så jämt, bedömer Aslihan.

Folk protesterar mot resultatet i folkomröstningen i Turkiet i april 2017.
Resultatet i folkomröstningen i Turkiet i april 2017 väckte protester. Folk protesterar mot resultatet i folkomröstningen i Turkiet i april 2017. Bild: EPA/DENIZ TOPRAK folkomröstning,protester,Turkiet
 • Sture Nylund har inrett sitt höghusgarage till ett eget rum

  En man och hans garage

  Sture Nylund har inrett sitt höghusgarage till ett eget rum.

  Vad är det med karlar och deras garage? För många män verkar garaget, alternativt vedlidret, källaren eller utehallen vara viktigare än själva hemmet.

 • Simmare i vattnet i simhallen.

  Sibbo utreder behov av simhall

  Olika alternativ till simhallsbygge ska undersökas.

  Sibbo ska utreda om kommunen borde bygga en simhall. Det slog kommunstyrelsen fast på sitt möte på tisdagen.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Protester utbröt när Thaadmateriel flyttades till området för missilförsvarssystemet.

  Protester i Sydkorea mot amerikanska Thaad-missilförsvarssystemet

  Lokalbefolkning i Sydkorea har drabbat samman med polis.

  I Sydkorea har USA flyttat delar av det omstridda anti-missilsystemet Thaad till det område som är öronmärkt för systemet. Hundratals invånare protesterade mot förflyttningen och en del drabbade också samman med polis.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

 • Elva kandidater ställer upp i presidentvalet, men fyra av dem är nästan jämnstarka.

  Flera franska medier har fått dödshot under valspurten

  Efter Trumps seger ökar också hot mot franska journalister.

  Efter Trumps seger i USA i höstas har nu hoten mot journalister även ökat i Frankrike. Flera franska medier har på sistone fått anonyma dödshot, vilket orsakat oro inom den franska medievärlden.