Hoppa till huvudinnehåll

Turkiska valresultatet giltigt – valmyndighet förkastar oppositionens krav

Demonstranter i Istanbul ropar slagord för att protestera mot valresultatet i den turkiska folkomröstningen 2017.
Demonstranter i Istanbul ropar slagord för att protestera mot valresultatet. Demonstranter i Istanbul ropar slagord för att protestera mot valresultatet i den turkiska folkomröstningen 2017. Bild: EPA/CEM TURKEL Turkiet,demonstrationer (samhälleliga händelser),demonstration,protester,slagord

Turkiets högsta valmyndighet har avvisat oppositionens krav att ogiltigförklara resultatet från söndagens folkomröstning på grund av oegentligheter. Valnämnden tog beslutet med rösterna 10-1.

Folkomröstningen gav president Recep Tayyip Erdoğan en knapp majoritet för de planerade ändringarna i grundlagen. Ändringarna samlar en stor del av makten i presidentens händer.

51,4 procent av rösterna föll till Erdoğans fördel, medan de största städerna röstade mot grundlagsändringarna.

Oppositionen klagade bland annat över att valmyndigheterna även godkände ostämplade röster. Det finns misstankar om att 2,5 miljoner röster manipulerats.

Demonstranter visar sitt missnöje med valresultatet i Turkiet 2017.
Demonstranter i Istanbul Demonstranter visar sitt missnöje med valresultatet i Turkiet 2017. Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,demonstrationer (samhälleliga händelser),demonstration,människor (släkte),folksamling

Det största oppositionspartiet CHP svarade att de på alla lagliga vägar kommer att försöka överklaga valresultatet.

CHP överväger att föra ärendet vidare till den turkiska författningsdomstolen eller Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, säger partiets vice ordförande Bülent Tezcan.

Tezcan kallar hela situationen för en allvarlig legitimitetskris.

Protester i Istanbul och Ankara

Turkiets premiärminister Binali Yıldırım har tidigare sagt att den enda vägen till rättvisa går genom domstolarna.

– Att uppmana folk att gå ut på gatorna är inte rätt … vi förväntar oss att ledarna för det största oppositionspartiet agerar mer ansvarsfullt.

De senaste dagarna har tusentals människor samlats på gatorna i Istanbul och Ankara för att visa sitt missnöje med valresultatet. Polisen har gripit ett tiotal aktivister.

FNB, AFP, AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes