Hoppa till huvudinnehåll

Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

Inne i Urbcultbastun
Arkivbild. Inne i Urbcultbastun Bastu,bastuugnar,bastur,#urbcultbastu

I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

Evenemanget Hangon Höyry kommer att arrangeras 1-3 september på Drottningbergs udde. Ett av evenemangets teman är återvinning och arrangörerna ska bygga en bastu av byggnadsavfall invid vågbrytaren.

Det kostar ingenting att bada i återvinningsbastun.

Meningen är att skapa god stämning och samtidigt gynna bastukulturen i staden. Arrangörernas mål är att grunda en allmän bastu i ett senare skede och att få Hangöborna att engagera sig i projektet.

Det är föreningen Hankojää ry som arrangerar evenemanget Hangon Höyry. Meningen är att det ska återkomma varje år.

Tekniska nämnden i Hangö har beslutat att godkänna föreningens ansökan. Efter att evenemanget har ordnats kommer nämnden att behandla responsen och bedöma om det kan fortsätta.

Mera information om bastutält

Företaget Hanko Visuals ansökte också om lov att få placera bastutält på Hangös stränder. Företaget arrangerar skräddarsydda upplevelser för turister, som till exempel olika vattenaktiviteter kombinerat med bastubad på olika stränder.

Företaget har främst tänkt placera bastutälten på Tulludden, Plagen, Hangöbystrand, Högsand eller Gunnarsöarna.

Hanko Visuals är speciellt intresserade av turister från Asien.

Men tekniska nämnden tyckte bland annat att det var oklart hur företaget har tänkt ordna med toaletter. Därför skickade nämnden tillbaka ärendet till ny beredning för att få mera information.

SUP-uthyrning får fortsätta

Nämnden gav på sitt möte grönt ljus åt Nautisea/Café Regatta att ha en släpvagn som förråd för SUP-brädor i hörnet mellan Havsgatan och Torggatan.

Företaget hyr ut SUP-brädor under båtsäsongen 2017 och hyran för vagnplatsen är 120 euro.

Artikeln rättades 20.4.2017 klockan 16:06. Det stod felaktigt i artikeln att evenemanget ordnas i augusti, men det är de facto i september det planeras bastubad vid Drottningberg.

  • Norge skickar 13 idrottare till friidrotts-VM

    Slår Finland i storlek.

    Norges VM-lag i friidrott blir aningen större än det finländska. Diskuskastaren Sven Martin Skagestad blir den 13:e medlemmen i Norges VM-lag. Skagestad, som vunnit EM-guld för under 23-åringar, fick inbjudan av Internationella friidrottsförbundet IAAF baserat på ranking.

  • Därför är östnylänningarna hyggligare

    Enligt ny statistik har antalet brott minskat i Östnyland.

    Enligt polisens färska statistik minskade mängden brott under årets första halva med 14 procent jämfört med ifjol. I Borgå och Sibbo anmäldes hela 38 procent färre brott. Kriminalkommissarie Leif Malmberg berättar varför östnylänningarna är hyggligare i år. Eller är vi?

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland