Hoppa till huvudinnehåll

Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

Inne i Urbcultbastun
Arkivbild. Inne i Urbcultbastun #urbcult,#urbcultbastu,Bastu,bastur,bastuugnar,urbcult

I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

Evenemanget Hangon Höyry kommer att arrangeras 1-3 september på Drottningbergs udde. Ett av evenemangets teman är återvinning och arrangörerna ska bygga en bastu av byggnadsavfall invid vågbrytaren.

Det kostar ingenting att bada i återvinningsbastun.

Meningen är att skapa god stämning och samtidigt gynna bastukulturen i staden. Arrangörernas mål är att grunda en allmän bastu i ett senare skede och att få Hangöborna att engagera sig i projektet.

Det är föreningen Hankojää ry som arrangerar evenemanget Hangon Höyry. Meningen är att det ska återkomma varje år.

Tekniska nämnden i Hangö har beslutat att godkänna föreningens ansökan. Efter att evenemanget har ordnats kommer nämnden att behandla responsen och bedöma om det kan fortsätta.

Mera information om bastutält

Företaget Hanko Visuals ansökte också om lov att få placera bastutält på Hangös stränder. Företaget arrangerar skräddarsydda upplevelser för turister, som till exempel olika vattenaktiviteter kombinerat med bastubad på olika stränder.

Företaget har främst tänkt placera bastutälten på Tulludden, Plagen, Hangöbystrand, Högsand eller Gunnarsöarna.

Hanko Visuals är speciellt intresserade av turister från Asien.

Men tekniska nämnden tyckte bland annat att det var oklart hur företaget har tänkt ordna med toaletter. Därför skickade nämnden tillbaka ärendet till ny beredning för att få mera information.

SUP-uthyrning får fortsätta

Nämnden gav på sitt möte grönt ljus åt Nautisea/Café Regatta att ha en släpvagn som förråd för SUP-brädor i hörnet mellan Havsgatan och Torggatan.

Företaget hyr ut SUP-brädor under båtsäsongen 2017 och hyran för vagnplatsen är 120 euro.

Artikeln rättades 20.4.2017 klockan 16:06. Det stod felaktigt i artikeln att evenemanget ordnas i augusti, men det är de facto i september det planeras bastubad vid Drottningberg.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Västnyland