Hoppa till huvudinnehåll

Behovet av småklasser stort i Esbo

Camilla Herlin är rektor och Kerstin Grönqvist lärare i Finno skola i Esbo.
Smågrupperna är både utmanande och givande. Camilla Herlin är rektor och Kerstin Grönqvist lärare i Finno skola i Esbo. Bild: Yle/Kristian Svensson Finno,kerstin grönqvist

Finno skola i Esbo har fullt upp med att få alla elever med specialbehov att rymmas. Enligt rektor Camilla Herlin ska skolan nog ändå klara av det också den här gången.

I Esbo ökar behovet av specialundervisning för elever som har utmaningar i lärande och skolgång. Det är Finno skola som ordnar den här sortens undervisning på svenska i så kallade smågrupper.

För tredje året i rad kommer årskurs ett att vara fullsatt i höst. Det här trots att en lagändring ska göra det möjligt att satsa mer på förebyggande åtgärder.

Finno skola
Svenska barn med specialbehov samlas i Finno skola. Finno skola Bild: Yle/Mathias Gustafsson skola

Stort tryck

- Vi har ganska fullsatta smågrupper nu, säger rektor Camilla Herlin. Till ettan är det då alltså också fullt så trycket blir ganska stort. Jag hade faktiskt väntat mig att smågrupperna skulle minska efter lagändringen men det har tydligen gått tvärtom.

Ett klassrum i Finno skola i Esbo.
Föräldrarna har blivit mera medvetna om vilka alternativ som finns. Ett klassrum i Finno skola i Esbo. Bild: Yle/Kristian Svensson Klassrum,skolor (läroinrättningar),Finno,finno skola

Medvetna föräldrar

- Det är svårt att säga exakt varför det blivit så här. Men en orsak är säkert den att föräldrar idag bättre känner till vilka möjligheter som finns och de är mera observanta än tidigare. Så har vi duktig personal både inom dagvården och förskolan som snabbar fångar upp barn med större utmaningar, säger Herlin.

Finno skolas röda hus
Finno erbjuder dagis, förskola, skola och eftis. Finno skolas röda hus Bild: Yle/Mathias Gustafsson finno skola

Stora variationer

Alla ska få den hjälp de behöver och de mindre klasserna i Finno skola har elever med mycket olika behov.

- Det varierar stort från elev till elev, berättar Herlin. Vissa behöver hjälp med att kommunicera, andra har svårt med koncentrationen och vissa har vad vi brukar säga, "lite för mycket spring i benen". Men vi sitter ju inte och pantar på de här platserna utan så fort en elev visar tecken på att klara sig i en stor klass så sker en flytt via integrering.

Skylt med texten Finno skola
Det finns många olika behov bland eleverna. Skylt med texten Finno skola Bild: Yle/Mathias Gustafsson elevvård

Ingen dag är den andra lik

- När man kommer till skolan på morgonen vet man nog inte hur dagen kommer att se ut, berättar Kerstin Grönqvist, lärare i Finno skola. Det är ett mycket givande jobb på det viset, samtidigt som det tar hemskt mycket av en. Den stora utmaningen är förstås det att varje elev är en individ som behöver olika sorts stöd i olika situationer.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen