Hoppa till huvudinnehåll

Behovet av småklasser stort i Esbo

Camilla Herlin är rektor och Kerstin Grönqvist lärare i Finno skola i Esbo.
Smågrupperna är både utmanande och givande. Camilla Herlin är rektor och Kerstin Grönqvist lärare i Finno skola i Esbo. Bild: Yle/Kristian Svensson camilla herlin,Finno,finno skola,kerstin grönqvist

Finno skola i Esbo har fullt upp med att få alla elever med specialbehov att rymmas. Enligt rektor Camilla Herlin ska skolan nog ändå klara av det också den här gången.

I Esbo ökar behovet av specialundervisning för elever som har utmaningar i lärande och skolgång. Det är Finno skola som ordnar den här sortens undervisning på svenska i så kallade smågrupper.

För tredje året i rad kommer årskurs ett att vara fullsatt i höst. Det här trots att en lagändring ska göra det möjligt att satsa mer på förebyggande åtgärder.

Finno skola
Svenska barn med specialbehov samlas i Finno skola. Finno skola Bild: Yle/Mathias Gustafsson finno skola,skola

Stort tryck

- Vi har ganska fullsatta smågrupper nu, säger rektor Camilla Herlin. Till ettan är det då alltså också fullt så trycket blir ganska stort. Jag hade faktiskt väntat mig att smågrupperna skulle minska efter lagändringen men det har tydligen gått tvärtom.

Ett klassrum i Finno skola i Esbo.
Föräldrarna har blivit mera medvetna om vilka alternativ som finns. Ett klassrum i Finno skola i Esbo. Bild: Yle/Kristian Svensson Finno,finno skola,Klassrum,skolor (läroinrättningar)

Medvetna föräldrar

- Det är svårt att säga exakt varför det blivit så här. Men en orsak är säkert den att föräldrar idag bättre känner till vilka möjligheter som finns och de är mera observanta än tidigare. Så har vi duktig personal både inom dagvården och förskolan som snabbar fångar upp barn med större utmaningar, säger Herlin.

Finno skolas röda hus
Finno erbjuder dagis, förskola, skola och eftis. Finno skolas röda hus Bild: Yle/Mathias Gustafsson finno skola

Stora variationer

Alla ska få den hjälp de behöver och de mindre klasserna i Finno skola har elever med mycket olika behov.

- Det varierar stort från elev till elev, berättar Herlin. Vissa behöver hjälp med att kommunicera, andra har svårt med koncentrationen och vissa har vad vi brukar säga, "lite för mycket spring i benen". Men vi sitter ju inte och pantar på de här platserna utan så fort en elev visar tecken på att klara sig i en stor klass så sker en flytt via integrering.

Skylt med texten Finno skola
Det finns många olika behov bland eleverna. Skylt med texten Finno skola Bild: Yle/Mathias Gustafsson eftis,elevvård,ergoterapi,finno skola,skylt,talterapi

Ingen dag är den andra lik

- När man kommer till skolan på morgonen vet man nog inte hur dagen kommer att se ut, berättar Kerstin Grönqvist, lärare i Finno skola. Det är ett mycket givande jobb på det viset, samtidigt som det tar hemskt mycket av en. Den stora utmaningen är förstås det att varje elev är en individ som behöver olika sorts stöd i olika situationer.

 • Grafisk bild av en man och en kvinna i ett hem i en framtidsmiljö.

  Immunterapi mot cancer – historia och framtid

  "Immunterapi är morgondagens cancernbehandling".

  Immunterapi innebär att man injicerar ett virus som väcker kroppens immunförsvar att själv döda cancerceller. American Society of Clinical Oncology tror att den här behandlingsformen kommer att hjälpa cancerdrabbade i framtiden.

 • Lektion i tyska

  Lättare att läsa språk i finska skolor

  Sämre utbud av språkkurser i svenska skolor.

  Utbudet av språkkurser är sämre i de svenska grundskolorna. I flera tvåspråkiga kommuner har eleverna i finska skolor större valmöjligheterna när det gäller främmande språk. Det visar Spotlights kartläggning.

 • Petteri Muukkonen på WMOC2017

  Muukkonen dubbel världsmästare

  Finland fick fyra guld vid veteran-VM i orientering.

  Petteri Muukkonen från OK Trian vann på lördagen sitt andra VM-guld vid World Masters Orienteering Championships i Nya Zeeland.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen