Hoppa till huvudinnehåll

Biträdande JK: Sipilägate inte över gränsen

Centerns partiledare Juha Sipilä under valkvällen, kommunalvalet 2017.
Centerns partiledare Juha Sipilä under valkvällen, kommunalvalet 2017. Bild: Lehtikuva pressbilder,Kommunalvalet 2017,Juha Sipilä

Den biträdande justitiekanslern kritiserar statsminister Juha Sipilä (C) för hans agerande, då han sände ett stort antal kritiska e-postmeddelanden till en journalist på Yle i november 2016.

Biträdande justitiekanslern Risto Hiekkataipale anmärker att Sipiläs förfarande inte var helt i samklang med de krav som uppställts för statsministern, eftersom den offentliga makten är skyldig att trygga mediernas yttrandefrihet.

Biträdande justitiekanslern bedömer ändå att Sipilä handlade inom gränserna för yttrandefriheten och att avsikten inte var att påverka Yles nyhetsförmedling.

Men Hiekkataipale påpekar att det funnits fog för att en felaktig föreställning kunnat uppstå, eftersom sättet att ge respons var mycket exceptionellt och de använda formuleringarna delvis var kraftiga.

Statsministern sände e-postmeddelandena efter att Yle hade publicerat en nyhet som gällde hans möjliga jäv när regeringen fattade beslut om tilläggsfinansiering för det statsägda gruvbolaget Terrafame.

Sipilä skickade under kort tid ett tiotal meddelanden till journalisten Salla Vuorikoski och direktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet, Atte Jääskeläinen. Yle beskylldes senare för att ha gett efter för politiska påtryckningar.

 • På tv i kväll: Målfyrverkeri i tungviktsmöte?

  Real Madrid gästar Dortmund i Champions League i fotboll.

  Utgångsläget inför kvällens tv-match är fascinerande. Regerande Champions League-mästaren Real Madrid har inlett säsongen knackigt. Hemmalaget Borussia Dortmund har gått från klarhet till klarhet i Bundesligan i höst. Sändningen på TV2 inleds klockan 21.15

 • Fortsatta elfel kan försena västmetron

  Västmetron testkörs igen på torsdag.

  Helsingfors stads trafikverk (HST) har fortfarande inte kunnat ta över västmetron. Både Västmetrobolaget och HST planerade förra veckan att HST kan ta över i början av den här veckan.

 • Man anhållen efter moskébrand i Sverige

  Polisen ser just nu inga politiska motiv för dådet.

  En person är anhållen för mordbrand efter moskébranden i Örebro. Polisområdeschef Bo Andersson säger att polisen just nu inte ser några politiska eller religiösa motiv till brottet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes