Hoppa till huvudinnehåll

Biträdande JK: Sipilägate inte över gränsen

Centerns partiledare Juha Sipilä under valkvällen, kommunalvalet 2017.
Centerns partiledare Juha Sipilä under valkvällen, kommunalvalet 2017. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Kommunalvalet 2017,pressbilder

Den biträdande justitiekanslern kritiserar statsminister Juha Sipilä (C) för hans agerande, då han sände ett stort antal kritiska e-postmeddelanden till en journalist på Yle i november 2016.

Biträdande justitiekanslern Risto Hiekkataipale anmärker att Sipiläs förfarande inte var helt i samklang med de krav som uppställts för statsministern, eftersom den offentliga makten är skyldig att trygga mediernas yttrandefrihet.

Biträdande justitiekanslern bedömer ändå att Sipilä handlade inom gränserna för yttrandefriheten och att avsikten inte var att påverka Yles nyhetsförmedling.

Men Hiekkataipale påpekar att det funnits fog för att en felaktig föreställning kunnat uppstå, eftersom sättet att ge respons var mycket exceptionellt och de använda formuleringarna delvis var kraftiga.

Statsministern sände e-postmeddelandena efter att Yle hade publicerat en nyhet som gällde hans möjliga jäv när regeringen fattade beslut om tilläggsfinansiering för det statsägda gruvbolaget Terrafame.

Sipilä skickade under kort tid ett tiotal meddelanden till journalisten Salla Vuorikoski och direktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet, Atte Jääskeläinen. Yle beskylldes senare för att ha gett efter för politiska påtryckningar.

 • Båthamn en vacker sommardag.

  Båtfolkets pengar seglar Sibbo förbi

  Sibbo saknar gästhamn och erbjuder få gästplatser.

  Sibbo saknar gästhamn och erbjuder få gästplatser åt fritidsbåtar. Gästhamnen i Borgå noterar omkring 2 000 övernattningar varje år.

 • tua och bengt-göran lindqvist

  Koivistos grannar i Ingå: Nu har bågsågen tystnat

  Koivisto och Lindqvist grannar i närmare femtio år.

  Idag följer vårt land president Mauno Koivisto till sista vilan. Bland de inbjudna gästerna finns Tua och Bengt-Göran Lindqvist, grannar med Koivisto sen decennier. Paret minns Koivisto med värme.

 • Personer tänder ljud för offren i Manchesterdådet.

  Terrordådet i Manchester: En sjunde person greps

  Polisen utreder ett nätverk kring gärningsmannen.

  Polisen i Storbritannien har gripit en sjunde person med anledning av terrorattentatet i Manchester i måndags. Polisen bekräftar att ett nätverk kring den misstänkte gärningsmannen Salman Abedi utreds.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes