Hoppa till huvudinnehåll

Emma Kari vill bli ordförande för Gröna

Porträtt av De Grönas riksdagsledamot Emma Kari som skrattar.
Porträtt av De Grönas riksdagsledamot Emma Kari som skrattar. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Emma Kari

Riksdagsledamot Emma Kari ställer upp i De grönas partiordförandeval på partikongressen i juni. En utmaning för Kari kan vara att hon har setts som partielitens favorit.

I en intervju för Helsingin Sanomat säger Kari att hon vill vara med och lägga fram konkreta alternativa lösningar till regeringens beslut.

- Hoppet har försvunnit från politiken och jag tror att vår uppgift är att föra in hopp om bättre, säger Kari till Helsingin Sanomat.

Emma Kari är 33 år gammal och sitter sin första period i riksdagen. Hon omvaldes just till sin tredje period i Helsingfors fullmäktige.

Kari är den tredje kandidaten som anmäler sig till partiledarkampen. De grönas viceordförande Maria Ohisalo från Helsingfors och riksdagsledamot Olli-Poika Parviainen från Tammerfors ställer också upp.

Också rksdagsledamot Ozan Yanar från Helsingfors och Touko Aalto från Jyväskylä har sagt att de överväger att ställa upp i ordförandevalet.

Ny ordförande ska lyckas behålla rekordstöd

I slutet av december i fjol bubblade en konflikt inom De gröna upp. Riksdagsledamoten Outi Alanko-Kahiluoto meddelade att hon inte tänker ställer upp i De grönas ordförandeval eftersom nuvarande partiordförande Ville Niinistö favoriserar Emma Kari.

Alanko-Kahiluoto tyckte att situationen var orättvis. Ville Niinistö förnekade att han skulle ha favoriter och meddelade att den nya ordföranden väljs i ett öppet rejält medlemsval.

Nuvarande ordförande Ville Niinistö har lett De gröna under tre tvååriga mandatperioder, vilket är den längsta tid som partiets regler tillåter. I det senaste ordförandevalet 2015 hade Niinistö ingen motkandidat.

Med Niinistö vid rodret har De gröna uppnått ett rekordstöd. Den nya ordförandens största utmaning blir att återfå rekordstödet i kommunalvalet 2017 i riksdagsvalet 2019.

Läs också