Hoppa till huvudinnehåll

Epilepsimedicin orsakade missbildningar hos barn i Frankrike

Spädbarn
Spädbarn Bild: Unsplash / Janko Ferlic Koper babyer,födsel,nativitet,nyfödda,nyfödda,spädbarn

En epilepsimedicin misstänks ligga bakom allvarliga missbildningar hos tusentals nyfödda i Frankrike. Det visar en preliminär utredning från de franska hälsovårdsmyndigheterna.

Läkemedel som innehåller valproinsyra eller valproat kan ha orsakat allvarliga missbildningar hos 2 150 - 4 100 barn, visar rapporten.

Kvinnor som tog medicinen under graviditeten hade en fyra gånger högre risk att föda ett barn med medfödda missbildningar. Typiska exempel är problem med hur ryggraden utvecklas, skador på könsorganen, samt hjärtfel. Sannolikheten för autism och utvecklingsstörningar var också högre.

Det specifika läkemedlet togs i bruk i Frankrike år 1967. Fram till 2016 kan så många som 100 000 foster ha exponerats för valproat.

Mahmud Zureik, forskningsdirektör vid den nationella enheten för läkemedelssäkerhet och medförfattare till rapporten, menar att antalet barn med allvarliga missbildningar är väldigt högt.

Största delen kvinnorna som åt medicinen behandlades för epilepsi. Men läkare har också ordinerat medicinen för att behandla bipolaritet.

Familjer stämmer läkemedelsföretag

Kopplingen mellan valproat och missbildningar har varit känd sedan 1980-talet. Medicinen får fortfarande skrivas ut till gravida kvinnor om ingen annan vård mot epilepsi gett effekt.

Valproat säljs i Frankrike under namnet Dépakine och produceras av läkemedelsjätten Sanofi.

En del familjer vars barn föddes med missbildningar har stämt läkemedelsföretaget. Familjerna hävdar att Sanofi inte i tillräckligt hög grad varnat för riskerna.

AFP, Le Monde

 • Kjell Herberts

  Så här finlandssvenska är vi!

  Sociologen Kjell Herberts sammanfattar testresultatet.

  Förra veckans webbtest om finlandssvenskhet och hur vi uppfattar oss själva i förhållande till andra finlandssvenskar blev en hit. Testet kammade in mer än 26 000 svar. Nu sammanfattar sociologen Kjell Herberts resultaten.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Påve Franciskus åker i sin öppna bil under ett besök i Egypten

  Påven avslutade sitt besök i Egypten

  Följdes till flygplatsen av landets president.

  Påven Franciskus har avslutat sitt två dagar långa besök i Egypten. På lördagen höll påven en mässa på en stor idrottsstadion i Kairo där han förde fram ett kärleksbudskap.

 • Tiotals bussar har antänts i flera städer i Brasilien.

  Brasilien i generalstrejk mot president Temers åtstramningar

  Miljoner brasilianare är upprörda över reformerna.

  En 24 timmar lång generalstrejk har genomförts i Brasilien i protest mot president Michel Temers planer att försvaga arbetslagarna och försämra pensionerna. Polisen har drabbat samman med demonstranter i flera städer. São Paulo som är Brasiliens ekonomiska motor har lamslagits av strejken.