Hoppa till huvudinnehåll

Ex-bokförare i fackförbund dömd till villkorligt fängelse - kom över 235 000 euro

Tingshuset i Helsingfors.
Fallet behandlades i Helsingfors tingsrätt på onsdagen och domen gavs direkt efter rättegången. Tingshuset i Helsingfors. Bild: Yle/ Derrick Frilund Helsingfors tingsrätt,ting (domstolar)

En bokförare i Barnträdgårdslärarförbundet kom under tre års tid olovligt över 235 000 euro av förbundets medel. Kvinnan dömdes till villkorligt fängelse i Helsingfors tingsrätt i onsdags.

Kvinnan har under räkenskapsåren 2013, 2014, 2015 och 2016 gjort upp sammanlagt 112 falska kvitton till ett värde på över 230 000 euro. Hon har i samband med det olovligt fingerat förbundets informatörs anteckningar.

Hon dömdes i onsdags för grovt bokföringsbrott och grov förskingring till 1 år 8 månaders villkorligt fängelse och 80 timmar samhällstjänst.

Dessutom ska kvinnan ersätta den förskingrade summan till fackförbundet. Hennes egendom har belagts med kvarstad, vilket innebär att hon förlorat rätten att förfoga över egendomen.

Erkände brotten

Kvinnan erkände brotten, både i rätten och under polisens förundersökning. Kvinnan bidrog ändå inte till att förskingringen uppdagades. Enligt Barnträdgårdslärarförbundet uppdagades den i fjol höstas när förbundet gjorde upp sin budget för 2017.

Den dömda kvinnan jobbar inte kvar inom förbundet utan har gått i pension.

Åklagaren uppger sig vara rätt nöjd med domen och besvärar sig knappast till hovrätten. Åklagaren yrkade på villkorligt fängelse och samhällstjänst.

Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft.

Barnträdgårdslärarförbundet är medlem i undervisningssektorn fackorganisation OAJ. Förbundet har omkring 14 000 medlemmar, som arbetar som barnträdgårdslärare, daghemsföreståndare, specialbarnträdgårdslärare.

Största delen av medlemmarna är kommunalt anställda.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen