Hoppa till huvudinnehåll

Facebook vill läsa dina tankar - snart kanske du kan skriva e-post utan att röra mobilen

En hand sticker ner en smarttelefon i vatten och en suddig eterisk spegling av handen och telefonen syns i ytan ovanför.
En hand sticker ner en smarttelefon i vatten och en suddig eterisk spegling av handen och telefonen syns i ytan ovanför. Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT smarttelefoner,teknologi,Mobiltelefoner och -apparater,teknologisk utveckling

Facebook vill läsa dina tankar. Eller åtminstone läsa av vad du tänker säga eller skriva. Nu jobbar sextio personer för att utveckla nya sensorer som ska få det här att bli verklighet.

På bolagets konferens i San Francisco på onsdagen berättade Facebook om ett projekt som ska leda till att facebookanvändare kan skriva inlägg genom att tänka.

- Målet är att skapa ett system som kan skriva hundra ord i minuten direkt från din hjärna, sade teamledaren Regina Dugan.

Slut på osociala vänner som stirrar ner i skärmen?

Det här ska enligt Dugan lösa problemet med att så många människor sitter och stirrar ner i sina smarttelefoner och på det sättet är osociala och ouppmärksamma gentemot sina medmänniskor.

Facebooks uppfinning skulle ge användaren möjlighet att tänka e-postsvaret utan att behöva avbryta vad hen sysslar med.

Frågan är hur uppmärksam en människa klarar av att vara samtidigt som hen tänker ut ett mejl.

Facebooks sensorer skulle inte läsa slumpmässiga tankar

Facebook har ett team på 60 personer som jobbar för att bolagets planer ska bli verklighet.

Bolaget kommer att utveckla en ny typ av sensorer som kan mäta hjärnaktivitet flera hundra gånger i sekunden.

Sensorerna skulle inte fånga upp slumpmässiga tankar. Istället skulle de klara av att urskilja det budskap som den tänkande människan vill sända ut.

- Vi talar om tankar vi vill dela med oss av. Ord som du har beslutat att sända till hjärnans talcentrum.

Oklart hur skydda privata tankar

Facebook vill också hitta på ett sätt som gör att den som mottar e-post slipper lyfta upp telefonen, utan kan ta till sig innehåll i ett meddelande genom att känna det.

Dugan medger att det finns en hel del problem att lösa innan Facebook kan läsa användarnas tankar. Hon menar ändå att möjligheten att misslyckas är en av riskerna man tar då man jobbar med viktiga projekt som spelar roll.

- Risken att misslyckas och den där lite skräckslagna känslan som kommer med den är priset vi betalar för privilegiet att få skapa något stort, sade hon.

Också om Facebook lyckas utveckla teknologin för att läsa användarnas tankar, är det många frågor som återstår. Hur skulle Facebook till exempel trygga användarnas privatliv och sekretessen kring de tankar som användaren eventuellt inte vill dela med sig av?

Källor: Guardian, FNB-AFP

Läs mera:

Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen.

Facebookprofilen avslöjar din personlighet - vet du vad marknadsförarna utnyttjar?

President Trumps valkampanj gjorde en digital analys av miljoner amerikaners personligheter för att sända dem den bäst lämpade valreklamen. I Finland är metoderna betydligt försiktigare men också här använder sig partier av din Facebookinformation.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Kvällsmässa i Åbo domkyrka hedrade knivattackens offer

  Kyrkorna har varit öppna i Åbo under lördagen.

  Kyrkorna i Åbo och S:t Karins har under lördagen hedrat offren i fredagens knivdåd som krävde två människors liv. Åbo domkyrka ordnade också en kvällsmässa på lördagen för att minnas fredagens händelser.

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.