Hoppa till huvudinnehåll

Färre barn behöver dagvård i Ingå - kommunen tar hand om nattdagiset

Dal daghem i Ingå.
Dal daghem ska ta hand om skiftesvården av barn från och med augusti. Dal daghem i Ingå. Bild: Yle/Malin Valtonen dal daghem

Ingå har beslutat sig för att ordna dagvård under nätter och veckoslut i egen regi istället för att köpa den av ett privat daghem så som kommunen gjort tidigare. Samtidigt har få barn har anmält sig till den kommunala dagvården.

Hittills har kommunen köpt vård under nätter och veckoslut av det privata daghemmet Pärlan. Förra året betalade Ingå drygt 118 000 euro för skiftesvården.

Enligt bildningsnämndens ordförande Kristian Westerholm (SFP) sparar Ingå en del pengar genom att ordna skiftesvården själv.

- Det beror på hur många barn som behöver vård om året. Men det innebär betydande besparingar, säger han.

Förra året behövde sju barn skiftesvård. Vårdbehovet för ett barn kan variera väldigt mycket. Trenden verkar i alla fall vara sådan att runt fem barn behöver skiftesvård varje år.

50 barn börjar skolan - endast 25 har ansökt om dagvård

Från och med den första augusti 2017 kommer skiftesvården i stället att ordnas på Dal daghem. Daghemmet erbjuder för tillfället kvällsvård till klockan 22.

Samtidigt kommer det att bli färre daghemsgrupper från och med hösten. Orsaken är att enbart 25 nya barn har anmälts till den kommunala dagvården. Antalet barn som börjar förskolan i höst är 50.

Det betyder att Ingå omorganiserar personalen och också kan använda nuvarande daghemspersonal till skiftesvården.

Bildningsnämndens ordförande Kristian Westerholm vill inte ännu ta ställning till hur skiftesvården ska ordnas i praktiken.

- Det är fråga om några personer som jobbar där, säger han.

Bildningsnämnden fattade beslut om skiftesvården på sitt möte den 19 april.