Hoppa till huvudinnehåll

Grindurnor till trädgårdsentrén

Grindurnor av cementblandare med tillhörande krans på grinden till Strömsövillan
Strömsös entré med grindurnor och krans av cementblandare Grindurnor av cementblandare med tillhörande krans på grinden till Strömsövillan Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm grindkrans

Blomplanteringar vid infarten till huset är en ordlös välkomsthälsning: Välkommen hem till oss! Det är de första sekunderna som skapar en uppfattning om vad man kan vänta sig. Och i bästa fall väcker dom en nyfikenhet på vad som kan finnas längre in i trädgården.

Storlek, material, form och färg; krukorna och växterna får gärna harmoniera med omgivningen och arkitekturen. Tänk på att blomplanteringen vid infarten till ditt hus är som ett visitkort.

En blomplantering ute vid infarten till huset kan vara rätt utsatt, så det lönar sig att förankra krukorna eller välja krukor som inte är lättflyttade.

Förankrad cementblandare utanför staketet vid Strömsövillan
Förankrad cementblandare utanför staketet vid Strömsövillan Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Betongblandare,grindurnor

Våra grindurnor på Strömsö är anpassade till storleken på entrén. Cementblandarna berättar om en av de värderingar vi står för, nämligen återvinning. Två urnor, symmetriskt placerade, korrelerar med arkitekturen och platsen.

Det är alltid spännande att ta in helt främmande element, göra om dem och ge dem en ny funktion. Du kan välja vilka kärl som helst som har tillräckligt stor volym.

Vi valde cementblandare, delvis nergrävda och fyllda. Med en kaskad av blommor blir dom något helt nytt.

Cementblandare fylld med sommarblommor
Cementblandare fylld med sommarblommor Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Betongblandare,grindplantering

Så här gör du om cementblandare till grindurnor
  • Avlägsna elmotorerna
  • Lösgör vingarna inuti blandarna med vinkelslipmaskin
  • Förstora öppningen med vinkelslipmaskin
  • Borra ett antal dräneringshål
  • Förankra urnorna så de inte är flyttbara utan står stabilt
  • Fyll med dräneringsgrus i bottnen
  • Lägg ett membran mellan grus och jord, t.ex fiberduk, tyg eller tidningspapper
  • Fyll med mylla
  • Gödsla
  • Plantera
  • Vattna

  • I grindurnorna planterade jag både fleråriga och ettåriga växter. I våra nordiska förhållanden är det inte alltid självklart att fleråriga växter klarar övervintringen i kruka, så välj tåliga växter.

    Tillräcklig jordvolym och god dränering är ett måste för att lyckas. Planteringsmyllan får gärna innehålla rätt mycket sand, en del lera, torv och gödsel. En lite grövre struktur och tillräckligt med sand i myllan gör att strukturen bibehålls längre, jorden blir inte så lätt kompakt och syrefattig. Det här är en fördel om man väljer att plantera fleråriga växter i krukor.

    • Rhodochiton - Törnrosas kjortel
    • Cosmos - Chokladkosmos
    • Stephanandra incisia `Crispa` - Stefanandra (flerårig)
    • Diascia vigilis - Ampel Diana
    • Chrystanthemum - Citrongul marguerit
    • Muehlenbeckia - Slideranka
    • Larix kaempferi `Stiff Weeper` - Japansk hänglärk (flerårig)
    • Cosmos - Gul Kosmosblomma
    • Trifolium repens - Prydnadsklöver
    • Solanum laxum - Stjärnsöta
    • Petunia ‘Million bells’ - Petunia
    Strömsös grind med krans gjord av cementblandare
    Strömsös grind med krans gjord av cementblandare Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Krans,kransar,Betongblandare,grindkrans

    Ringen jag skar loss från cementblandaren för att förstora öppningen blev en perfekt tudelad grindkrans. Dekorerad med lite kvistar och gamla kranreglage som blommor är det här en väderbeständig och slitstark dekoration.

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Kålrotspasta

      Kamouflera kålroten till smakrik spaghetti.

      Kålrot är en smaklig, näringsrik och billig rotsak som vi gärna kunde använda mer. Vi kamouflerar den till spaghetti och blandar ut den med vanlig pasta vilket gör kålroten väldigt mild i smaken och med vår goda kantarell- och baconsås till är den rent fantastisk.

    • Skedkrona

      Återanvänd skedar i festlig kandelaber.

      Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!

    • Sy en trasmatta av jeans

      Återanvänd textiler och gör en matta utan vävstol.

      Så här kan du sy en matta av gamla kläder och annan lump.

    • Ketchup - såsernas sås

      "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

      Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

    • Senap - en exklusiv krydda

      om senap

      Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

    • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

      Marije Vogelzang är världens första eating designer.

      Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

    • Framtiden blir grå och fylld med luft

      "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

      När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

    • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid