Hoppa till huvudinnehåll

Grindurnor till trädgårdsentrén

Grindurnor av cementblandare med tillhörande krans på grinden till Strömsövillan
Strömsös entré med grindurnor och krans av cementblandare Grindurnor av cementblandare med tillhörande krans på grinden till Strömsövillan Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm grindkrans

Blomplanteringar vid infarten till huset är en ordlös välkomsthälsning: Välkommen hem till oss! Det är de första sekunderna som skapar en uppfattning om vad man kan vänta sig. Och i bästa fall väcker dom en nyfikenhet på vad som kan finnas längre in i trädgården.

Storlek, material, form och färg; krukorna och växterna får gärna harmoniera med omgivningen och arkitekturen. Tänk på att blomplanteringen vid infarten till ditt hus är som ett visitkort.

En blomplantering ute vid infarten till huset kan vara rätt utsatt, så det lönar sig att förankra krukorna eller välja krukor som inte är lättflyttade.

Förankrad cementblandare utanför staketet vid Strömsövillan
Förankrad cementblandare utanför staketet vid Strömsövillan Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Betongblandare,grindurnor

Våra grindurnor på Strömsö är anpassade till storleken på entrén. Cementblandarna berättar om en av de värderingar vi står för, nämligen återvinning. Två urnor, symmetriskt placerade, korrelerar med arkitekturen och platsen.

Det är alltid spännande att ta in helt främmande element, göra om dem och ge dem en ny funktion. Du kan välja vilka kärl som helst som har tillräckligt stor volym.

Vi valde cementblandare, delvis nergrävda och fyllda. Med en kaskad av blommor blir dom något helt nytt.

Cementblandare fylld med sommarblommor
Cementblandare fylld med sommarblommor Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Betongblandare,grindplantering

Så här gör du om cementblandare till grindurnor
  • Avlägsna elmotorerna
  • Lösgör vingarna inuti blandarna med vinkelslipmaskin
  • Förstora öppningen med vinkelslipmaskin
  • Borra ett antal dräneringshål
  • Förankra urnorna så de inte är flyttbara utan står stabilt
  • Fyll med dräneringsgrus i bottnen
  • Lägg ett membran mellan grus och jord, t.ex fiberduk, tyg eller tidningspapper
  • Fyll med mylla
  • Gödsla
  • Plantera
  • Vattna

  • I grindurnorna planterade jag både fleråriga och ettåriga växter. I våra nordiska förhållanden är det inte alltid självklart att fleråriga växter klarar övervintringen i kruka, så välj tåliga växter.

    Tillräcklig jordvolym och god dränering är ett måste för att lyckas. Planteringsmyllan får gärna innehålla rätt mycket sand, en del lera, torv och gödsel. En lite grövre struktur och tillräckligt med sand i myllan gör att strukturen bibehålls längre, jorden blir inte så lätt kompakt och syrefattig. Det här är en fördel om man väljer att plantera fleråriga växter i krukor.

    • Rhodochiton - Törnrosas kjortel
    • Cosmos - Chokladkosmos
    • Stephanandra incisia `Crispa` - Stefanandra (flerårig)
    • Diascia vigilis - Ampel Diana
    • Chrystanthemum - Citrongul marguerit
    • Muehlenbeckia - Slideranka
    • Larix kaempferi `Stiff Weeper` - Japansk hänglärk (flerårig)
    • Cosmos - Gul Kosmosblomma
    • Trifolium repens - Prydnadsklöver
    • Solanum laxum - Stjärnsöta
    • Petunia ‘Million bells’ - Petunia
    Strömsös grind med krans gjord av cementblandare
    Strömsös grind med krans gjord av cementblandare Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Krans,kransar,Betongblandare,grindkrans

    Ringen jag skar loss från cementblandaren för att förstora öppningen blev en perfekt tudelad grindkrans. Dekorerad med lite kvistar och gamla kranreglage som blommor är det här en väderbeständig och slitstark dekoration.

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Framtiden blir grå och fylld med luft

      "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

      När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

    • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

      Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

      Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

    • Odla själv så vet du vad du äter

      Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

      Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

    • Odling för nybörjaren

      Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

      Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

    • Bygg en gärdesgård i gammal stil

      Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

      Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

    • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

      Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

      Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

    • Sumpmarksträdgård

      Skapa en egen sumpmark i trädgården.

      Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

    • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    • Micke Björklunds finska gröt blev succé

      Miche Björklund kokar gröt på finska

      Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

    • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

      Klarade sig Micke Björklund på närmat?

      Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

    • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

      Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

      I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid

    • Nyby gård: Nötköttet borde vara en exportvara

      Stor efterfrågan på nötkött ger mer klirr i bondens kassa.

      Nyby gård i Karis efterlyser mera investeringar i köttbranschen för att råda bot på nötköttsbristen. I dag är konsumenten dessutom allt mer intresserad av etiskt producerat kött - något som Finland borde ha som exportvara.

    • Svampsäsongen blir några veckor sen

      Kalla junimånaden gjorde illa för svamparna.

      Svampsäsongen är några veckor sen på grund av det kalla och torra vädret i juni, uppger Naturresursinstitutet. Om det varma vädret håller i sig börjar säsongen på allvar i början av augusti.

    • Tröskeln hög för unga att börja med jakt

      Det svåra provet för jaktkortet är en orsak.

      Borgå har flera aktiva jaktföreningar och jaktlag, och ett flertal av medlemmarna är unga. Det svåra jaktkortet och missförstånd om hobbyn gör ändå att många inte börjar.

    • Framtiden blir grå och fylld med luft

      "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

      När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

    • Quiz: Visa hur väl du känner till Helsingfors stadsdelar - visst är du bäst på stan?

      Utmana dina nära och kära - visa vem som vet bäst!

      Helsingfors är indelat i olika områden på två sätt, i stadsdelar och distrikt. Distrikten är bra att ha ur en administrativ synvinkel, men det är stadsdelarna som folk minns. Visst låter det naturligare att säga att man bor i Berghäll än att säga att man bor i det mellersta stordistriktet? Men känner du till stadsdelarna? Vi bjuder på stadsdelsquiz- nu kan du äntligen visa vad du kan!

    • Sportkörning - som enduro med häst

      På torsdagen startade en stor sportkörningstävling i Sibbo.

      På torsdagen startade de Nordiska och Baltiska mästerskapen i sportkörning på Savijärvi Gård i Sibbo. Att köra svåra banor med häst och kärra kräver både snabbhet och precision.

    • Nordea: Finländarna har Nordens minsta semesterbudget

      Vi satsar i snitt 1400 euro på semesterfirandet.

      Finländarna semestrar sparsamt jämfört med de andra nordborna. Det visar en utredning som bankkoncernen Nordea har låtit göra. Nedskärningarna i semesterpengen för de offentligt anställda minskar ytterligare på den summa som finländarna använder under semestern.