Hoppa till huvudinnehåll

Grundskolans utmaning: Att bemöta mångfald

Tre skolelever sitter i pulpeter. En tjej håller i ett häfte med Sveriges flagga.
Tre skolelever sitter i pulpeter. En tjej håller i ett häfte med Sveriges flagga. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN frivillig skolsvenska,skolan (fenomen),skolelever,skolsvenska,språk,svenska

Det finns inte två skolelever som är likadana. Universitetslektor Harry Lunabba anser att skolan behöver resurser för att bemöta alla olikheter inom skolan.

Av diverse Pisaundersökningar kan man få bilden av att pojkar är lågpresterande medan flickor alltid når höga inlärningsresultat, såväl i Finland som i världen.

Det här är en myt som Harry Lunabba, lektor i socialt arbete och socialpolitik vid Helsingfors universitet, vill slå hål på.

Han anser att vi får en grovt förenklad bild av prestationerna könen emellan, och den bilden är egentligen ganska missvisande.

- Det är ingalunda så att alla pojkar är på botten och alla flickor på toppen. Både pojkar och flickor presterar på alla nivåer. Det finns aningen fler pojkar i den gruppen som har de sämsta resultaten och aningen fler flickor med toppresultat, men i grova drag klarar sig största delen av pojkarna i stort sett på samma sätt som flickorna.

Harry Lunabba sitter i en blå soffa.
Harry Lunabba. Harry Lunabba sitter i en blå soffa. Bild: Yle/Carina Bruun forskare,harry lunabba,morgonöppet,soc och kom,socialpolitik

Nöjda ungdomar i den finländska skolan

Utmaningen för den moderna skolan är att bemöta flickor och pojkar som är olika. Med det här menar Lunabba delvis de skillnader som finns mellan flickor och pojkar, men också skillnaderna inom grupperna.

Grundskolan möter alla individer, men det svåra blir att bemöta alla individuellt.

- Jag tycker att den här utmaningen har uppmärksammats i läroplanen, men det som skulle vara viktigt är att det också finns resurser i klassrummen så att man kan bemöta individerna och skräddarsy målen för varje elev i enlighet med deras intressen, begåvning och nivå, säger Lunabba.

Överlag verkar det ändå finnas ganska nöjda ungdomar i den finländska grundskolan. Enligt en färsk Pisautredning är dessutom pojkarna generellt lite nöjdare än flickorna, trots att det ofta målas upp en bild av unga män som slås ut ur samhället.

De nöjda pojkarna var ingen överraskning för Harry Lunabba. Han har sett liknande fenomen i en rapport som gavs ut redan år 2008. Vad det kan bero på är svårt att säga, men fenomenet verkar vara vida utbrett.

- Det här är inte ett finskt fenomen, utan det har påvisats i nästan alla länder att pojkar är nöjdare än flickor, berättar Lunabba.

Läs mera:

Glada tonåringar

Pisautredning: 15-åriga finländska pojkar är mycket nöjda med sig själva

En ny Pisaundersökning visar att 15-åriga finländska pojkar är mycket nöjda varelser - nöjdare än flickorna. Finländska pojkar känner inte heller särskilt stor ångest inför prov och vitsord. Undersökningen visar också att samhörighetskänsla i skolmiljön har stor betydelse för trivseln.

 • vatten fungerar inte

  Vattenavbrott i Sibbo på onsdag kväll

  Vattnet i Lönnbacka stängs av klockan 20.

  Invånarna i delar av Sibbo får klara sig utan vatten på onsdag kväll (26.4). Avbrottet varar i ett par timmar.

 • Sångaren Nina Persson uppträder på en lilafärgad scen på Rusrock.

  The Cardigans och Liam Gallagher till Åbo

  Uppträder i samband med Tall Ships Races i juli.

  Brittiska Liam Gallagher, frontfigur och sångare i Oasis samt svenska The Cardigans uppträder i Åbo den 21 juli. Konserterna är en del av den två dagar långa festivalen The Tall Ships Races Music Festival som går av stapeln i slottsparken invid Åbo slott.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Sångaren Nina Persson uppträder på en lilafärgad scen på Rusrock.

  The Cardigans och Liam Gallagher till Åbo

  Uppträder i samband med Tall Ships Races i juli.

  Brittiska Liam Gallagher, frontfigur och sångare i Oasis samt svenska The Cardigans uppträder i Åbo den 21 juli. Konserterna är en del av den två dagar långa festivalen The Tall Ships Races Music Festival som går av stapeln i slottsparken invid Åbo slott.

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vilka tre kommer att bli de nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).