Hoppa till huvudinnehåll

Grundskolans utmaning: Att bemöta mångfald

Tre skolelever sitter i pulpeter. En tjej håller i ett häfte med Sveriges flagga.
Tre skolelever sitter i pulpeter. En tjej håller i ett häfte med Sveriges flagga. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN frivillig skolsvenska,skolan (fenomen),skolelever,skolsvenska,språk,svenska

Det finns inte två skolelever som är likadana. Universitetslektor Harry Lunabba anser att skolan behöver resurser för att bemöta alla olikheter inom skolan.

Av diverse Pisaundersökningar kan man få bilden av att pojkar är lågpresterande medan flickor alltid når höga inlärningsresultat, såväl i Finland som i världen.

Det här är en myt som Harry Lunabba, lektor i socialt arbete och socialpolitik vid Helsingfors universitet, vill slå hål på.

Han anser att vi får en grovt förenklad bild av prestationerna könen emellan, och den bilden är egentligen ganska missvisande.

- Det är ingalunda så att alla pojkar är på botten och alla flickor på toppen. Både pojkar och flickor presterar på alla nivåer. Det finns aningen fler pojkar i den gruppen som har de sämsta resultaten och aningen fler flickor med toppresultat, men i grova drag klarar sig största delen av pojkarna i stort sett på samma sätt som flickorna.

Harry Lunabba sitter i en blå soffa.
Harry Lunabba. Harry Lunabba sitter i en blå soffa. Bild: Yle/Carina Bruun forskare,harry lunabba,morgonöppet,soc och kom,socialpolitik

Nöjda ungdomar i den finländska skolan

Utmaningen för den moderna skolan är att bemöta flickor och pojkar som är olika. Med det här menar Lunabba delvis de skillnader som finns mellan flickor och pojkar, men också skillnaderna inom grupperna.

Grundskolan möter alla individer, men det svåra blir att bemöta alla individuellt.

- Jag tycker att den här utmaningen har uppmärksammats i läroplanen, men det som skulle vara viktigt är att det också finns resurser i klassrummen så att man kan bemöta individerna och skräddarsy målen för varje elev i enlighet med deras intressen, begåvning och nivå, säger Lunabba.

Överlag verkar det ändå finnas ganska nöjda ungdomar i den finländska grundskolan. Enligt en färsk Pisautredning är dessutom pojkarna generellt lite nöjdare än flickorna, trots att det ofta målas upp en bild av unga män som slås ut ur samhället.

De nöjda pojkarna var ingen överraskning för Harry Lunabba. Han har sett liknande fenomen i en rapport som gavs ut redan år 2008. Vad det kan bero på är svårt att säga, men fenomenet verkar vara vida utbrett.

- Det här är inte ett finskt fenomen, utan det har påvisats i nästan alla länder att pojkar är nöjdare än flickor, berättar Lunabba.

Läs mera:

Glada tonåringar

Pisautredning: 15-åriga finländska pojkar är mycket nöjda med sig själva

En ny Pisaundersökning visar att 15-åriga finländska pojkar är mycket nöjda varelser - nöjdare än flickorna. Finländska pojkar känner inte heller särskilt stor ångest inför prov och vitsord. Undersökningen visar också att samhörighetskänsla i skolmiljön har stor betydelse för trivseln.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Karleby stad.

  Karleby fick ihop en jämställd stadsstyrelse

  Kompromisslösning efter långa förhandlingar.

  I Karleby möttes de politiska partierna igen på tisdagen för att sålla fram ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Det lyckades till sist tack vare en kompromiss.

 • Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers, november 2016.

  Oilers GM om Puljujärvis säsong: ”Han var väldigt frustrerad”

  Peter Chiarelli tror att Puljujärvi kommer att anpassa sig.

  Trots att Jesse Puljujärvi inte gjorde någon succé under sin första säsong i Nordamerika så är Edmontons General Manager Peter Chiarelli relativt nöjd med vad han fått se. Framför allt i AHL har Puljujärvi visat klass anser Chiarelli.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Rysslands respektive Finlands barnombudsman, Anna Kuznetsova och Tuomas Kurttila

  Ryssland och Finland ska samarbeta i barnskyddsfrågor

  Rysslands barnombudsman begraver stridsyxan.

  Barnombudsmännen sken i kapp med solen i Helsingfors på tisdagen. Ryska barnombudsmannen Anna Kuznetsova besökte under sin första utlandsresa Finlands barnombudsman Tuomas Kurttila. De forna barntvisterna verkade vara ett minne blott.

 • Lojo sjukhus

  Lojo kan få tandvårdsjour på veckoslut

  Tandvårdsjour planeras i Lojo sjukhus.

  Snart behöver kanske Lojoborna och Sjundeåborna inte längre åka till Helsingfors för att få tandvård under veckoslut och helger. Lojo stad förhandlar med Lojo sjukhus om att öppna en jourenhet för tandvård i anslutning till Lojo sjukhus.

 • Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler.

  FNB: Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler

  Tar över tjänsten vid årsskiftet.

  Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir enligt FNB:s uppgifter ny justitiekansler. Enligt FNB:s uppgifter tar Pöysti över tjänsten först vid årsskiftet.

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

 • Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.

  Utrikesministeriet: Ogrundade fakta i kidnappningsrapporteringen

  Felaktiga uppgifter är en säkerhetsrisk för den kidnappade.

  Utrikesministeriet meddelar att det inte finns något nytt att berätta om den finländska kvinnan som kidnappades i Kabul. Samtidigt påtalar man att fel i medierapporteringen kan utgöra en risk för den kidnappade.

 • Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen.

  TE-tjänsternas framtid oroade i riksdagen

  Otaliga frågor ännu öppna med de nya landskapen.

  Riksdagen var djupt oenig om grundandet samt finansieringen av de nya landskapen. Oppositionen oroade sig under tisdagens debatt speciellt över hur det går med TE-tjänsterna i framtiden.

 • Christoffer Strandberg och Oskar Sandqvist poserar framför en vägg.

  Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

  Dreams hjälper unga att nå sina drömmar.

  ”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

 • Tomma ölburkar.

  Alkohollagens öde fortfarande oklart

  Ingen kompromiss i regeringspartiernas förhandlingar.

  Representanter för regeringspartierna lyckades inte på tisdagen komma överens om hur helhetsreformen av alkohollagstiftningen ska föras vidare. Centerns Annika Saarikko säger till Yle att det inte finns något kompromissförslag ännu.

 • Jonas Jungar

  Jonas Jungar: Terror mot barn och unga får aldrig bli det nya normala

  "Är vi rädda så har de vunnit".

  Nej, inte igen! Var det den kollektiva reaktionen i morse då nyheterna om Manchester kablades ut? Eller har vi blivit så avtrubbade efter alla lastbilar, knivmän och självmordsbombare att vi uppfattar dådet som bara ett i raden? Yle Nyheters redaktionschef Jonas Jungar skriver om cynismen och rädslan som inte får ta över.