Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsexpert: ”Källman är ett bra kap av BK-46”

Mikael Källman
Mikael Källman var chefstränare för herrlandslaget 2009-2015. Mikael Källman Bild: Sven Simon / All Over Press Mikael Källman,handboll,mikael källman

Mikael Källman tar över som chefstränare för BK-46 från och med nästa säsong. Källman har mycket att ge, säger Yle Sportens handbollsexpert Olle Stenius.

BK:s nuvarande tränare Teddy Nordling rekommenderade för klubbledningen att värva ny chefstränare. Nordling var osäker på om hans livssituation skulle tillåta honom att fortsätta som tränare.

– Teddy fick tydligen inte pusslet att gå ihop. Men BK byter en bra tränare mot en annan, säger Olle Stenius.

BK-46 tog sitt senaste FM-guld våren 2006. Efter tredje platsen 2007 har framgångarna varit magra.

De två senaste åren har emellertid visat att den tjugofaldiga mästaren kan gå mot en ny vår.

– BK-46 byggde upp en ny organisation för ett par år sedan. Man ryckte upp sig och resultaten har man sett i år. Nu i och med värvningen av Källman försöker man ta nästa steg, säger Stenius.

"Man vet vad man får"

Mikael Källman lotsade BK-46 till tre mästerskap under sin första sejour som tränare för sin fostrarförening. Därefter har han bland annat tränat HC West till finländska mästare 2011 och 2012.

Källmans senaste tränaruppdrag blev emellertid rumphugget. Hans treåriga kontrakt med Atlas bröts i samförstånd i höstas. Då hade han lotsat Vandaklubben i ett drygt år.

– Källman har jättemycket erfarenhet. Han har fortfarande mycket att ge. Man vet vad man får. Källman är ett bra kap av BK-46. Han anses allmänt vara Finlands bästa handbollstränare. Men han är en stark personlighet, säger Stenius.

Stenius tror inte att Källman är en kontroversiell figur i Karis efter sina många år i andra klubbar.

– Han är folkkär i Karis. Han gjorde en lång sejour i BK och ingen kände att han svek klubben då han gick till HC West. Folk inser nog att man flyttar på sig i dagens idrottsvärld.

Har drömt om tränaruppdrag utomlands

Källman har tidigare insinuerat att han är intresserad av att fungera som tränare utomlands. Stenius tror att han fortfarande har det i baktankarna.

– Eventuellt finns det en klausul i kontraktet som tillåter att han bryter kontraktet ifall han får ett anbud från en utländsk klubb.

– Men det ska mycket till för att han ska få chansen utomlands. Där skulle han trots allt ses som en riskvärvning. Vi måste komma ihåg att han har varit länge borta från den internationella scenen, säger Stenius.

En spännande spelare återvänder

BK-46 presenterade också en spelarvärvning i dag. Benjamin Helander återvänder till sin fostrarförening efter tre år i Sverige och Alingsås.

– Det är häftigt. Han är en av Finlands mest spännande spelare. Det är lite synd att han aldrig fick chansen i Alingsås A-lag. Men för den finska ligan är det ett lyft, det kommer att bli spännande att se vad han gör nästa säsong.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Österrikiske storstjärnan svårt skadad

  OS kan vara i fara för Marcel Hirscher.

  Den österrikiske alpinstjärnan har brutit benet under ett träningspass. "Nästa skiddag kommer dröja lite", skriver han på Facebook.

 • Elias Kuosmanen försöker koppla bort pressen i brottnings-VM

  VM i brottning hägrar för ung, finländsk bjässe.

  Brottare har inga gruppspel, slutspel eller finalserier i bäst av sju. Det finns bara två stora mästerskap varje år och i dem kan massvis med träning visa sig närmast onödig om en viktig match avgörs på ett enda misstag. Det vet brottaren Elias Kuosmanen.

 • Johaugs manager: Domen faller på tisdag

  Fallet Johaug skjuts ytterligare framåt.

  Therese Johaug sitter inte still och väntar på Cas-domen som kan ödelägga OS-planerna. Skidstjärnan har i stället åkt på träningsläger till Italien. Dopningsbeskedet får hon på tisdag.

 • Eintracht Frankfurt: Lukas Hradecky tackade nej till förlängningskontrakt

  Den finländska landslagsmålvakten avvaktar situationen.

  Den tyska fotbollsklubben Eintracht Frankfurt har meddelat på sitt Twitterkonto att den finländska landslagsmålvakten Lukas Hradecky tackat nej till ett förlängningskontrakt. – Lukas har ännu ett år kvar på sitt kontrakt, lugnar sportchefen Fredi Bobic.

 • Vem blir FIFA:s bästa fotbollstränare för manliga lag 2017?

  FIFA publicerade tolv kandidater till titeln.

  Internationella Fotbollsförbundet FIFA har publicerat en lista på tolv namn som aspirerar på titeln Bästa fotbollstränare för manliga lag år 2017. För vänner av toppfotboll torde de flesta namnen vara mer än bekanta.

 • Martin Fourcades vilopuls ofattbart låg

  Vilopulsen till och med lägre än Miguel Indurains "rekord".

  Skidskytten Martin Fourcade är i lysande form inför den stundande säsongen. Den franske skidskyttestjärnan visar på sitt Instagramkonto ett fotografi enligt vilket hans vilopuls är 25.

 • I Nedervetil har David blivit Goljat: "Vi ska älska läget"

  IK Myran toppar division ett inför slutrakan i serien.

  IK Myran hämtar alltjämt kraft och energi från att vara en liten förening från en liten ort i ett stort sammanhang. Men när laget nu toppar damernas division ett inför den sista tredjedelen i serien medger tränaren Magnus Slotte att byns stolthet bildligt talat gått från David till Goljat.

 • Veteranen valde Wild: "Här hör jag hemma"

  Matt Cullen skrev på för en säsong med Minnesota.

  Minnesota Wild får en rutinerad förstärkning på centerpositionen inför NHL-säsongen 2017-2018 när den färske Stanley Cup-vinnaren och hemmasonen Matt Cullen skrivit på för en säsong.

 • Asensio segerskytt när Real vann igen

  Real Madrid vann den spanska supercupen.

  Trots att Real Madrid saknade den avstängde Cristiano Ronaldo och fixstjärnorna Isco och Gareth Bale kunde laget spela hem också det andra mötet i den spanska supercupen. Real vann onsdagens hemmamatch med 2-0 (2-0) och cupen med det sammanlagda resultatet 5-1.