Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsexpert: ”Källman är ett bra kap av BK-46”

Mikael Källman
Mikael Källman var chefstränare för herrlandslaget 2009-2015. Mikael Källman Bild: Sven Simon / All Over Press Mikael Källman,handboll,mikael källman

Mikael Källman tar över som chefstränare för BK-46 från och med nästa säsong. Källman har mycket att ge, säger Yle Sportens handbollsexpert Olle Stenius.

BK:s nuvarande tränare Teddy Nordling rekommenderade för klubbledningen att värva ny chefstränare. Nordling var osäker på om hans livssituation skulle tillåta honom att fortsätta som tränare.

– Teddy fick tydligen inte pusslet att gå ihop. Men BK byter en bra tränare mot en annan, säger Olle Stenius.

BK-46 tog sitt senaste FM-guld våren 2006. Efter tredje platsen 2007 har framgångarna varit magra.

De två senaste åren har emellertid visat att den tjugofaldiga mästaren kan gå mot en ny vår.

– BK-46 byggde upp en ny organisation för ett par år sedan. Man ryckte upp sig och resultaten har man sett i år. Nu i och med värvningen av Källman försöker man ta nästa steg, säger Stenius.

"Man vet vad man får"

Mikael Källman lotsade BK-46 till tre mästerskap under sin första sejour som tränare för sin fostrarförening. Därefter har han bland annat tränat HC West till finländska mästare 2011 och 2012.

Källmans senaste tränaruppdrag blev emellertid rumphugget. Hans treåriga kontrakt med Atlas bröts i samförstånd i höstas. Då hade han lotsat Vandaklubben i ett drygt år.

– Källman har jättemycket erfarenhet. Han har fortfarande mycket att ge. Man vet vad man får. Källman är ett bra kap av BK-46. Han anses allmänt vara Finlands bästa handbollstränare. Men han är en stark personlighet, säger Stenius.

Stenius tror inte att Källman är en kontroversiell figur i Karis efter sina många år i andra klubbar.

– Han är folkkär i Karis. Han gjorde en lång sejour i BK och ingen kände att han svek klubben då han gick till HC West. Folk inser nog att man flyttar på sig i dagens idrottsvärld.

Har drömt om tränaruppdrag utomlands

Källman har tidigare insinuerat att han är intresserad av att fungera som tränare utomlands. Stenius tror att han fortfarande har det i baktankarna.

– Eventuellt finns det en klausul i kontraktet som tillåter att han bryter kontraktet ifall han får ett anbud från en utländsk klubb.

– Men det ska mycket till för att han ska få chansen utomlands. Där skulle han trots allt ses som en riskvärvning. Vi måste komma ihåg att han har varit länge borta från den internationella scenen, säger Stenius.

En spännande spelare återvänder

BK-46 presenterade också en spelarvärvning i dag. Benjamin Helander återvänder till sin fostrarförening efter tre år i Sverige och Alingsås.

– Det är häftigt. Han är en av Finlands mest spännande spelare. Det är lite synd att han aldrig fick chansen i Alingsås A-lag. Men för den finska ligan är det ett lyft, det kommer att bli spännande att se vad han gör nästa säsong.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport