Hoppa till huvudinnehåll

Här är era erfarenheter av att jobba i Norden

Nordiska flaggorna
Nordiska flaggorna Bild: Søren Sigfusson/norden.org flagga,flaggor,norden,nordiska rådet

När vi bad er berätta om era erfarenheter av att jobba i Norden var det många som hörde av sig. Nya erfarenheter, det vänliga klimatet och att klara sig på modersmålet verkar vara det som lockar. Men visst finns det saker som får oss att längta hem också.

Det är många finländare, och framför allt finlandssvenskar, som i något skede av livet packar väskan och flyttar till ett annat nordiskt land för att jobba. När vi bad er berätta om era erfarenheter av att jobba utomlands så fick vi många olika svar. Här är ett utdrag av dem.

Jag har både studerat och jobbat i Sverige. Allmänna intrycket jag fått under mina år här är att folk har väldigt lite kunskap om Finland som land och de flesta vet inte att finlandssvenskar existerar. Frågan över hur min svenska kan vara så bra har dykt upp mera än en gång. Men folk frågar ju för att det inte vet bättre, inte för att vara taskiga.― Utvandraren
Jag var 22 år när jag packade väskan och flyttade till Köpenhamn. Det var relativt enkelt. Som nordisk medborgare fick jag genast ett CPR nummer (danskarnas motsvarighet till socialskyddssignum). Inte heller språket var något problem - inom tre månader förstod jag i princip allt vad folk sade. Att flytta till ett annat nordiskt land är verkligen något jag rekommenderar. Som svenskspråkig är det lätt att få jobb och lönerna är högre än i Finland. Dessutom är det lätt att anpassa sig till en kultur som liknar ens egen.
― Plyglot
Norska flaggor vajar vid skyttespåren, 2016.
Ut på tur, aldrig sur! Norska flaggor vajar vid skyttespåren, 2016. Bild: All Over Press Norge
Jag åkte på utbyte till Lund ett år, kom hem och ville tillbaka så sökte praktik i Malmö där jag jobbade en vår. Mottagandet var genast helt annorlunda än i Finland, redan via mail skrev de hur de såg fram emot att jag skulle komma (händer sällan i Finland). Kände mig genast varmt mottagen då jag började. Ibland kunde det vara ovant med alla obligatoriska fikor, kramar och att man förväntades diskutera så personliga saker i kafferummet. Men det gjorde mig med tiden mera "mjuk" och jag insåg hur hårda och distanserade vi är i Finland.
― Nina
Från att jag tidigare pendlat till Norge så är jag nu fast bosatt i Oslo. Stortrivs och för egen del har jag endast positiva saker att delge. Rekommenderar varmt att de som har möjlighet tar chansen och provar. I dag är det så mycket enklare att åka ut i världen, då man kan ha kontakt hem via sociala medier dygnet runt.― Katja
Jag saknar länkkorven, leverkorven, de karelska pirogerna, struvorna och muminlimsan. Men jag stormälskar svenskarnas öppenhet, värme, medmänsklighet och vänlighet. Så korven och pirogen får vänta lite.― Mumin
 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

 • Kati Koskela i en studio.

  Genom att se på ansiktsdragen kan hon sminka dig till en filmstjärna

  Kati Koskela har sminkat för Harry Potter-filmen.

  Kati Koskela har sminkat Lordi och efter det för Harry Potter-filmen Deathly Hallows. Hon är specialist på att titta på benstommen i ansiktet. Det formas av ljuset och skuggorna och får dig att bli en annan person. I Arena-serien Stilikoner kommer hon att förvandla kända finländska kvinnor till klassiska filmstjärnor.

Nyligen publicerat - X3M