Hoppa till huvudinnehåll

Hemmets cyberguide nu ute - 10 tips gör ditt surfande säkrare

Hemmets cyberguide publicerades den 20 april 2017.
Hemmets cyberguide publicerades. Hemmets cyberguide publicerades den 20 april 2017. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari datasäkerhet,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,smarttelefoner,iPhone,internet,cyberguide

Människors okunskap och klantighet är fortfarande den svagaste länken när det kommer till datasäkerhet. Därför har myndigheterna gett ut en alldeles ny cyberguide som ska hjälpa finländarna att navigera tryggt på nätet.

- 20 procent av datasäkerheten är teknik och 80 procent människors eget beteende, säger Panu Moilanen som är lektor i cybersäkerhet vid högskolan i Jyväskylä.

Den nya cyberguiden har getts ut av Säkerhetskommittén, som verkar under Försvarsministeriet.

Guiden är 66 sidor lång och ger bland annat vägledning i hur man skyddar sin dator, hur man säkert handlar på nätet och hur man skyddar privatlivet.

Den finns att läsa i sin helhet på finska på Säkerhetskommitténs webbplats.

Här nedan har vi sammanfattat tio av de viktigaste och mest grundläggande punkterna för säker internetanvändning.

1. Byt till ett svårare lösenord genast

Svåra lösenord är jobbiga att komma ihåg, men värt huvudvärken. Ett bra lösenord har många stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Använd inte lösenord som till exempel 12345 eller riktiga allmänna ord som katt.

Att gömma undan en lapp med lösenord i hemmet är säkrare än att använda enkla lösenord. Om möjligt, skriv inte ner till vilken tjänst lösenordet gäller.

En bild som illustrerar hur man kan hitta ett lösenord på nätet
En bild som illustrerar hur man kan hitta ett lösenord på nätet Bild: EPA kodning

2. Uppdatera alltid din programvara

Programleverantörerna och kriminella leker fortfarande en katt och råtta-lek. Kriminella söker efter svagheter i programvaran för att komma över information eller sprida skadliga program.

Datorer och mobiltelefoner erbjuder titt som tätt uppdateringar av programvaran som det lönar sig att ladda ner. Uppdateringarna fixar svagheter och förbättrar dataskyddet. Uppdateringarna minskar på så sätt risken att apparaten angrips av skadlig programvara.

3. Skydda hemmets internetförbindelse

Har du trådlöst internet hemma? Skydda lösenordet. En stor del har gjort det, men oskyddade nätverk finns speciellt i glesbygden. Om du inte skyddar ditt nätverk kan vem som helst koppla upp sig. Någon kan till exempel ladda ner olagligt material och kriminella kan snoka runt och följa med vad du gör på internet.

Om ditt modem fortfarande har ett fabriksinställt lösenord, byt lösenord. Bruksanvisningen eller din internetleverantör visar hur du går till väga.

4. Logga inte in på nätbanken på ett internetkafé

Många kaféer, bibliotek och allmänna transportmedel erbjuder sina kunder trådlöst internet. Även om man måste ha ett lösenord för att använda det trådlösa nätverket, lönar det sig inte att göra vad som helst. Vem som helst kan känna till lösenordet, vilket innebär att vem som helst kan röra sig på nätet.

Av den här anledningen ska man inte använda sin nätbank, sköta betalningar eller knappa in personlig information eller lösenord då man är uppkopplad på allmänna nätverk. Användningen bör begränsas till att söka information, läsa texter, lyssna på musik eller använda sociala medier.

En kaffekopp bredvid en laptop på ett bord.
En kaffekopp bredvid en laptop på ett bord. Bild: CC0/Luis Llerena kontorsjobb

5. Har du nätsex? Fundera på hur och med vem

Vill du ha sexuellt umgänge över nätet med en bekant Erik eller Anna? Fritt fram. Risken att bilder och annan information skulle hamna i fel händer är betydligt mindre än om den motsatta parten är helt obekant.

Att utpressa och kräva pengar för lättklädda bilder är ett klassiskt exempel på nätbedrägeri. En internetbekant kan locka någon att klä av sig och sedan hota att sprida bilderna vidare. Utpressningssummorna kan uppgå till tusentals euro.

6. Öppna inte okända filer

Olika spion- och skadeprogram försöker ofta smyga sig in i datorerna via nedladdningsbara filer. Dessa kan komma via e-posten eller från suspekta webbsidor. Ladda inte ner eller öppna okända filer, vare sig bilagor eller program.

Ett så kallat ransomware är okänt för många men likväl ett gissel. Ransomware är en typ av skadlig programvara som tar innehåll på din dator, till exempel bilder, som gisslan. Då måste man betala en lösensumma för att få innehållet tillbaka.

7. Kom ihåg sunt bondförnuft i nätbutiken

Välkända nätbutiker är i princip säkra. Betalningar bör göras från hemdatorn där dataskyddet är i skick och nätverket skyddat.

Förhåll dig kritiskt till för dig okända nätbutiker, men bli inte hysterisk. Innan du köper något kan du söka runt på nätbutikens namn och om andra användare har tidigare erfarenheter. Var också försiktig med erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.

8. Skydda alltid din mobil med en kod

En oskyddad mobiltelefon som tappas bort eller blir stulen ger vem som helst tillgång till privat information.

Kom alltid ihåg två saker: När du byter telefonabonnemang, byt koden till sim-kortet (som ofta är 0000 eller 1234). Lås alltid din telefon så att den inte går att använda utan en sifferkod, fingeravtryck eller liknande.

En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner.
En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner. Bild: Yle/Matias Monola nyhetsskolan

9. Fick du ett meddelande från någon du inte känner? Fundera ett ögonblick

Ber någon okänd dig om något eller blir du erbjuden pengar? Utgångspunkten: nappa inte.

Kontrollera noggrant avsändarens e-postadress. Ser adressen trovärdig ut? Kom ihåg att lurendrejarna lär sig. De tidigare klumpiga formuleringarna på svenska eller finska har blivit smidigare tack vare bättre översättningstjänster på nätet.

10. Håll virusprogram och brandvägg i skick

Det är viktigt att hemdatorn är uppdaterad och har ett fungerande virusprogram. Dessutom lönar det sig att aktivera brandväggen. Brandväggen kontrollerar trafiken mellan datorn och nätverket och hjälper till att förhindra att någon obehörig kommer åt datorn.

Artikeln är skriven av Janne Toivonen på Yle Uutiset och översatt samt lätt redigerad av Svenska Yle.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes