Hoppa till huvudinnehåll

Ingå planerar köpa busstur på kvällen

Busstationen i Ingå kyrkby
Ingå kommunstyrelse ska diskutera om kommunen ska köpa en sen busstur från Kyrkslätt. Bussturen har startat i Helsingfors. Busstationen i Ingå kyrkby Bild: Yle/Veronica Montén ingå busstation

Ingå får kanske en sen busstur som startar i Helsingfors och stannar i Ingå. Kommunstyrelsen ska ta ställning till ett förslag om att köpa en förlängd rutt från Kyrkslätt.

Västra Nylands kollektivtrafikutredning visar att det finns efterfrågan på en kvälls- och veckoslutstur från Helsingfors till Ingå.

Kommunstyrelsen ska på måndag (24.4) behandla ett förslag som går ut på att Ingå köper en bussförbindelse från Helsingfors. Det betyder att Ingå skulle betala en förlängning av en busstur som nu stannar i Kyrkslätt.

Ingå kommun har bett bussbolaget Pohjolan Liikenne om ett anbud så att turen som körs från Helsingfors till Kyrkslätt skulle fortsätta till Ingå. Turen skulle avgå klockan 22.30 från Kyrkslätt.

Kostnaden beräknas bli 41 000 euro om året. I förslaget sägs det att bussturen från Kyrkslätt till Ingå skulle avgå från den 1 juni i år till den 1 juni år 2018.

Kommunstyrelsen ska också diskutera ett förslag som går ut på att kommunen köper anropstaxi från Kyrkslätt tågstation som kombineras med ett tåg som kommer från Helsingfors.

Det här beräknas kosta 55-70 euro per tur beroende på antalet passagerare. Det skulle kunna tas ett biljettpris på fem euro för taxiservicen, vilket kunde minska nettokostnaderna med 5-40 euro per tur beroende på antalet passagerare.