Hoppa till huvudinnehåll

Kirmes tillbaka efter operationen – klar för EM-final

Oskar Kirmes tävlar på fredagen i EM-final i Rumänien.
Oskar Kirmes tävlar på fredagen i EM-finalen i mångkamp i Rumänien. Oskar Kirmes tävlar på fredagen i EM-final i Rumänien. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Oskar Kirmes

Oskar Kirmes är klar för EM-final i mångkamp i sin första stora tävling efter OS-debuten i Rio i augusti.

Kirmes slutade i kvalet på en 23:e plats med poängen 78,565. Det räckte till för en finalplats i Europamästerskapen i gymnastik i Cluj-Napoca i Rumänien.

– Det här var min första riktiga mångkamp efter Rio. Men tanke på det är jag nöjd med min insats, säger Kirmes som efter sitt OS-äventyr hunnit operera sin högra fot.

– Men min insats i räck irriterar, där gjorde jag stora missar, säger Kirmes som i somras blev Finlands första OS-gymnast på herrsidan på 44 år.

Nervös inför nya serier

I fredagens final vet Kirmes att det finns utrymme för att förbättra prestationerna i kvalet.

– Jag var lite nervös inför de nya serierna. Tävlingshoppet gjorde jag för första gången på hårt underlag efter operationen, om man inte räknar med en träning där jag föll på ansiktet, säger Kirmes i gymnastikförbundets pressmeddelande.

Kirmes finalplats blev Finlands enda i EM-tävlingarna. I hopp var de blåvita förväntningarna uppskruvade, men Tomi Tuuha fick nöja sig med en 13:e plats medan Heikki Saarenketo blev 15:e.

Läs också