Hoppa till huvudinnehåll

Kommunforskare: Mycket makt i kommunen ger inte automatiskt makt i landskapet

Forskare Siv Sandberg
Forskare Siv Sandberg Bild: Yle/Johanna Ventus forskare siv sandberg,sandberg,siv sandberg

Kan Centern bli dominerande i de flesta kommande landskapen och förblir De gröna så osynliga som resultatet i kommunalvalet antyder? Enligt kommunforskare Siv Sandberg krävs det en rejäl nypa salt när man spekulerar i den kommande maktbalansen.

- Landskapsvalen är en helt egen och ny politisk kamp, säger hon.

Resultatet i kommunalvalet innebar ett tydligt maktskifte på många håll i landet. När blickarna nu börjar riktas mot det kommande landskapsvalen, ser maktbalansen ändå rätt annorlunda ut. Det visar en undersökning som Kommunförbundet har gjort för Yle.

Kan Centern bli så dominerande?

Utgående från resultatet i kommunalvalet skulle Centern bli det största partiet de nya landskapsfullmäktigena, med en majoritet i hälften av landets 18 landskap. Socialdemokraterna skulle vara störst i fem av landskapen, och dela på Birkaland tillsammans med Samlingspartiet, som skulle få nöja sig med majoritet i endast två landskap, visserligen Nyland som är störst och Egentliga Finland.

De grönas historiska seger i kommunalvalet skulle däremot bli nästan helt osynlig, medan Svenska folkpartiet skulle få majoritet i Österbotten.

Hypotesen kräver en rejäl nypa salt

Enligt Siv Sandberg, kommunforskare vid Åbo Akademi, ska man ändå ta det här hypotetiska resultatet med en rejäl nypa salt. Kommunalval och landskapsval är två helt olika saker, påpekar hon.

- Resultatet i kommunalvalet bygger på att invånarna har röstat på de kandidater som har funnits tillgängliga i den egna kommunen. Centern har haft kandidater i nästan alla Finlands kommuner, med De gröna saknade helt kandidater i 106 kommuner och koncentrerade sina kandidater till de större städerna.

Partiernas kandidatlistor helt avgörande

Enligt Siv Sandberg ger kommunalvalet en skev bild av den potentiella maktfördelningen i de nya landskapen. Helt avgörande för hur det går i landskapsvalen är också hurdana kandidater partierna lyckas få att ställa upp.

- När det på riktigt bli landskapsval, kommer partierna att ställa upp kandidater som kan tilltala väljare inom hela landskapet, inte bara i den egna kommunen. Det betyder att De gröna potentiellt kan ha dolda väljare, som inte syntes nu i kommunalvalet.

Kommunalvalet ger en skev bild av Centerns dominans

Hur ser du då på Centerns möjligheter, kommer partiet att kunna bli s dominerande som det nu ser ut?

- Centern kommer säkert att ha stor makt i synnerhet i landsbygdsområdena i norra och östra Finland, där man har mycket trogna väljare. Men de kommer knappas att ha en så dominerande position som det nu verkar, säger Sandberg.

Är alla 18 landskap lika värda, eller står deras politiska inflytande i förhållande till deras befolkningsmängd?

- Landskapens fullmäktigen väljs för att sköta landskapens egna angelägenheter, på det sättet har alla landskapen lika mycket makt. Men det kommer att finnas förhandlingssituationer till exempel med staten, om de enskilda landskapens resurser. Det här gör att vissa landskap, som till exempel Nyland, kan ha större inflytande än andra. Dessutom är det möjligt att landskapen bildar allianser för att bättre kunna påverka statsmakten.

Första landskapsvalet extra viktigt för partierna

Hur viktig är landskapsnivån för partierna? Centern har ju drivit på det här redan länge, men hur mycket krut kommer de andra partierna att lägga på det kommande landskapsvalet?

- Visst är det en hög prioritet för alla partier. I synnerhet det här första landskapsvalet kan tänkas bli särskild viktigt, eftersom man nu kommer att lägga upp så mycket riktlinjer och strategier för hur landskapens och deras uppgifter ska utformas. Det kommer fattas väldigt mycket viktiga strategiska beslut under den första fullmäktigeperioden.

Enligt forskare Siv Sandberg kommer det här att ställa extra höga krav på de politiker som blir invalda. Det här innebär samtidigt att pressen på partierna att hitta kompetenta och intressanta kandidater i alla landskap är väldigt stor.

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vad heter de tre nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).

 • Semifinalparen i Champions League 2016-2017.

  Tre matcher kvar, fyra om budet i fotbollens Champions League

  Juventus, Monaco samt Real och Atletico Madrid kvar i leken.

  Tre matcher återstår av vårens Champions League i fotboll och Yle bjuder i tur och ordning på högklassig dramatik från Madrid, Turin och Cardiff. Först ut är semifinalen mellan Real och Atletico den 2 maj.

 • Wärtsiläs logotyp

  Ökad orderingång för Wärtsilä

  11 procent mer än i fjol.

  Wärtsiläs orderingång ökade med 11 procent under årets första kvartal. Det var helt klart kvartalets ljuspunkt, säger koncernchef Jaakko Eskola.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vad heter de tre nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).

 • Smedsby skola i Esbo

  Inhiberat invånarmöte irriterar i Esbo

  Invånarna i Esbo ville har invånarmöte om skolorna nu.

  Esbo stads beslut att inhibera ett invånarmöte om svenska skolnätet i staden upprör föräldrar. Staden förklarar att utredningarna är på hälft, men föräldrar skulle gärna ha samlats till möte trots det.