Hoppa till huvudinnehåll

Konsulter reder upp skollunchproblem i Jakobstad

Gymnasiets matsal i Jakobstad
Gymnasiets matsal i Jakobstad. Gymnasiets matsal i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,gymnasiet,Matsal

Jakobstad gick in för den så kallade cook & chill-metoden för att tillreda skolluncher vid årsskiftet. Problemen med ojämn kvalitet hänger kvar och nu kommer konsulter att anlitas.

Jakobstad har bara två centralkök kvar som gör mat åt alla daghem, skolor, kommunala äldreboenden och Malmska sjukhuset och hvc.

Rådmans skolas kök tillreder cook & chill-maten. Maten kyls ned efter tillredning och värms upp vid ett senare tillfälle och det är tänkt att ge inbesparingar i personalkostnader.

Länsinummi skola tillreder mat som transporteras varm till kunderna.

Lärare: Maten har blivit sämre

Cecilia Hägglund-Nygård är vicerektor och lärare vid gymnasiet i Jakobstad. Hon är bekymrad över matens kvalitet efter omläggningen vid årsskiftet.

Hon är missnöjd med matens kvalitet och studerande klagar också åt henne över cook & chill-maten.

- Maten har blivit klart sämre, väldigt få kolleger äter längre i matsalen, i och för sig är vi inte tvungna att äta maten, vi kan rösta med fötterna, säger Cecilia Hägglund-Nygård.

- Det är besvärligt för studerande som skall utsättas för den här maten, kvaliteten är helt klart sämre och maten är oätlig säger studerande som beklagar sig.

- Vi har pratat med kompisarna om skolmaten, många säger att de inte tycker om den men de äter den för den är gratis, säger studeranden Samuel Skrifvars.

Vicerektor Cecilia Hägglund-Nygård vid gymnasiet i Jakobstad
Cecilia Hägglund-Nygård. Vicerektor Cecilia Hägglund-Nygård vid gymnasiet i Jakobstad Bild: Yle / Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,gymnasiet,cecilia hägglund-nygård

Beställar- producent system

Jakobstad gick vid årsskiftet in för att bolagisera alla tekniska stödtjänster, dit också köksfunktionerna har räknats. Bolaget Alerte är till 100 procent av staden.

I samma veva ändrades också systemet för stora delar av matlagningen, till ett så kallat cook och chill system. Det blev två stora förändringar på en gång och det är kanske en delorsak till att också matens kvalitet enligt lärare och studerande blev lidande.

Kosthållschef Lisa Kentala i Jakobstad
Lisa Kentala. Kosthållschef Lisa Kentala i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman lisa kentala

Den förra kosthållschefen Lisa Kentala blev i organisationsförändringen beställare och kallas numera specialsakkunnig. På andra sidan bordet finns det bolag, Alerte, som skall producera kosthållstjänsterna och Håkan Forss är vd för bolaget.

- I början av året kom kritik kring mängden halvfabrikat, så småningom började det också höras om lådrätterna som tidigare varit populära. Lådrätterna har upplevts som en enda moslåda. Nu har den saken förbättrats, säger Lisa Kentala.

- Mycket klagomål har kommit om potatisen som blivit sämre, riset är vattnigt, spagetti ligger i vatten. Det måste Alerte svara på, jag kan inte svara på det.

Potatis, ris och pasta liksom sallader tillreds fortfarande separat i serviceköken men kvaliteten är uppenbarligen ett problem.

För att reda ut situationen kommer nu Alerte att anlita konsulter för lära personalen hur cook & chill-metoden skall tillämpas.

- Det viktigaste är att personalen får lära sig cook and chill ordentligt. I Janakkala tog det ett år att lära sig metoden och för att undvika det så kommer vi att kalla in utomstående konsulthjälp för att snabba på processen, säger Håkan Forss.

VD Håkan Forss på Viexpo
Håkan Forss. VD Håkan Forss på Viexpo Bild: Yle/Kjell Vikman viexpo

Artikeln har kompletterats 20.4 kl. 8.00

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.