Hoppa till huvudinnehåll

Konsulter reder upp skollunchproblem i Jakobstad

Gymnasiets matsal i Jakobstad
Gymnasiets matsal i Jakobstad. Gymnasiets matsal i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman gymnasiet,Jakobstad,Matsal,Österbotten

Jakobstad gick in för den så kallade cook & chill-metoden för att tillreda skolluncher vid årsskiftet. Problemen med ojämn kvalitet hänger kvar och nu kommer konsulter att anlitas.

Jakobstad har bara två centralkök kvar som gör mat åt alla daghem, skolor, kommunala äldreboenden och Malmska sjukhuset och hvc.

Rådmans skolas kök tillreder cook & chill-maten. Maten kyls ned efter tillredning och värms upp vid ett senare tillfälle och det är tänkt att ge inbesparingar i personalkostnader.

Länsinummi skola tillreder mat som transporteras varm till kunderna.

Lärare: Maten har blivit sämre

Cecilia Hägglund-Nygård är vicerektor och lärare vid gymnasiet i Jakobstad. Hon är bekymrad över matens kvalitet efter omläggningen vid årsskiftet.

Hon är missnöjd med matens kvalitet och studerande klagar också åt henne över cook & chill-maten.

- Maten har blivit klart sämre, väldigt få kolleger äter längre i matsalen, i och för sig är vi inte tvungna att äta maten, vi kan rösta med fötterna, säger Cecilia Hägglund-Nygård.

- Det är besvärligt för studerande som skall utsättas för den här maten, kvaliteten är helt klart sämre och maten är oätlig säger studerande som beklagar sig.

- Vi har pratat med kompisarna om skolmaten, många säger att de inte tycker om den men de äter den för den är gratis, säger studeranden Samuel Skrifvars.

Vicerektor Cecilia Hägglund-Nygård vid gymnasiet i Jakobstad
Cecilia Hägglund-Nygård. Vicerektor Cecilia Hägglund-Nygård vid gymnasiet i Jakobstad Bild: Y cecilia hägglund-nygård,gymnasiet,Jakobstad,vicerektor,Österbotten

Beställar- producent system

Jakobstad gick vid årsskiftet in för att bolagisera alla tekniska stödtjänster, dit också köksfunktionerna har räknats. Bolaget Alerte är till 100 procent av staden.

I samma veva ändrades också systemet för stora delar av matlagningen, till ett så kallat cook och chill system. Det blev två stora förändringar på en gång och det är kanske en delorsak till att också matens kvalitet enligt lärare och studerande blev lidande.

Kosthållschef Lisa Kentala i Jakobstad
Lisa Kentala. Kosthållschef Lisa Kentala i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman jakobstad,kentala,kosthållschef,lisa kentala,österbotten

Den förra kosthållschefen Lisa Kentala blev i organisationsförändringen beställare och kallas numera specialsakkunnig. På andra sidan bordet finns det bolag, Alerte, som skall producera kosthållstjänsterna och Håkan Forss är vd för bolaget.

- I början av året kom kritik kring mängden halvfabrikat, så småningom började det också höras om lådrätterna som tidigare varit populära. Lådrätterna har upplevts som en enda moslåda. Nu har den saken förbättrats, säger Lisa Kentala.

- Mycket klagomål har kommit om potatisen som blivit sämre, riset är vattnigt, spagetti ligger i vatten. Det måste Alerte svara på, jag kan inte svara på det.

Potatis, ris och pasta liksom sallader tillreds fortfarande separat i serviceköken men kvaliteten är uppenbarligen ett problem.

För att reda ut situationen kommer nu Alerte att anlita konsulter för lära personalen hur cook & chill-metoden skall tillämpas.

- Det viktigaste är att personalen får lära sig cook and chill ordentligt. I Janakkala tog det ett år att lära sig metoden och för att undvika det så kommer vi att kalla in utomstående konsulthjälp för att snabba på processen, säger Håkan Forss.

VD Håkan Forss på Viexpo
Håkan Forss. VD Håkan Forss på Viexpo Bild: Yle/Kjell Vikman forss,håkan forss,jakobstad,viexpo,österbotten

Artikeln har kompletterats 20.4 kl. 8.00

 • Petteri Muukkonen på WMOC2017

  Muukkonen dubbel världsmästare

  Finland fick fyra guld vid veteran-VM i orientering.

  Petteri Muukkonen från OK Trian vann på lördagen sitt andra VM-guld vid World Masters Orienteering Championships i Nya Zeeland.

 • Kjell Herberts

  Så här finlandssvenska är vi!

  Sociologen Kjell Herberts sammanfattar testresultatet.

  Förra veckans webbtest om finlandssvenskhet och hur vi uppfattar oss själva i förhållande till andra finlandssvenskar blev en hit. Testet kammade in mer än 26 000 svar. Nu sammanfattar sociologen Kjell Herberts resultaten.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Sandviksvillan, som får namnet Villa Sandviken när man slår upp dörrarna på valborg 2017.

  Villa Sandviken i Vasa öppnar på valborg

  Känslan är den samma trots renoveringen.

  Efter en åratal lång väntan öppnar nyrenoverade Villa Sandviken i Vasa på valborgsmässoafton. De ansvariga försäkrar att känslan finns kvar, renoveringen till trots.

 • Runeberg ska få sin studentmössa.

  Visst ska Runeberg få sin mössa i Jakobstad

  Det blir traditionell mösspåläggning i Jakobstad.

  Det såg ut som om Runeberg skulle få stå ensam utan mössa i Jakobstad på valborgsmässoafton. Men med förenade krafter blir det traditionell mösspåläggning i alla fall.

 • Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

  Familjen som inte reser charter

  Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

  Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.