Hoppa till huvudinnehåll

Kulturdebatt: Teaterjobben tryter och på facket står man handfallna

Foto från Sirius Teaterns uppsättning av Den gyllene draken.
För frilansare finns det färre jobbtillfällen inom teatern. Foto från Sirius Teaterns uppsättning av Den gyllene draken. Bild: Tani Simberg Marika Parkkomäki,wilhelm grotenfelt

Inom teatern har jobbtillfällena blivit färre samtidigt som det har blivit svårare att få utkomststöd. Skådespelaren Marika Parkkomäki beslutade sig för att utbilda sig till närvårdare. För henne var det både tvång och eget val.

– Jag skulle helst jobba med det jag kan och är utbildad till, men eftersom jag inte kan leva på det, och inte klarar av ovissheten, utbildar jag mig till närvårdare. Det är ett yrke där jag kan utnyttja det jag tidigare har gjort, säger frilansskådespelaren Marika Parkkomäki.

– Min målsättning är att inte behöva bli så förnedrad av samhället och arbetslöshetskassan, tillägger hon.

Motivationsmangel för arbetslösa

Marika Parkkomäki sitter på ett café.
Marika Parkkomäki vill utbilda sig till närvårdare. Marika Parkkomäki sitter på ett café. Bild: Yle / Eva Lamppu teaterkonst,marika parkkomäki

Parkkomäki har en 25 år lång teaterkarriär bakom sig men har varit arbetslös i ungefär två år. Hon hade inga problem med att få inkomstrelaterat arbetslöshetsunderstöd, men från och med årsskiftet blev det svårare i och med att kraven skärptes.

Liksom andra arbetslösa tvingades Parkkomäki delta i obligatoriska seminarium och personliga intervjuer med målet att motivera arbetssökande att söka jobb.

– Jag blev uppringd av en motivator, som de kallar sig, från företaget Spring House, som frågade om jag har sökt jobb och uppmanade mig att skicka mitt CV till Sol. Jag sa att visst kan jag göra det, men vad gör Sol med mitt CV?, berättar Parkkomäki.

Konsulten var inte insatt i Parkkomäkis arbetssituation och kände inte till begreppet frilans, men uppmanade skådespelaren att utbilda sig till ett nytt yrke eftersom det inte finns jobb i den egna branschen.

Myndigheterna tolkade kvickt diskussionen som ett löfte från Parkkomäkis sida. Nu har Parkkomäki - efter en process som hon beskriver som förnedrande - sökt studieplats vid Diakonissanstalten, dels av en känsla av tvång men också eget val.

Färre jobb trots fler möjligheter

Arbetsutsikterna inom teatern har blivit dystrare, säger verksamhetsledaren Elina Kuusikko på Finlands skådespelarförbund, och det finns allt fler i samma situation som Parkkomäki.

– Arbetssituationen har försämrats ganska mycket under senaste åren. Marknaden i sig har inte ändrats mycket, det finns fortfarande lika många scener och teaterbesökare, det görs allt fler filmer och det finns nya branscher för skådespelare, men ändå har läget förvärrats, säger Kuusikko. 

teatermasker
Teaterbranchen är tuff. teatermasker Bild: Yle komedi

Enligt Kuusikko går pengarna åt till strukturerna.

Var tredje scenkonstnär utan jobb

Arbetslösheten är helt klart ett växande problem bland skådespelare. Frilansarna utgör ungefär 65 procent av yrkeskåren, till antalet är de cirka 900, och av dem lyfter en av fem utkomststöd åtminstone delvis, enligt facket.

Men Arbets- och näringsministeriets siffror är ännu dystrare. Enligt dem är till och med var tredje skådespelare arbetslös, totalt 400. De arbetslösa är dubbelt fler i dag än för tio år sen.

Träsk av regler och tolkningar

På facket står man handfallna, säger Kuusikko. Reglerna och villkoren för bland annat utkomststöd har ändrats i så snabb takt att ingen hinner med. Inte ens fackets jurister. Tolkningarna är för många.

– Det värsta är att osäkerheten ökar hela tiden. Till och med vi här på förbundet har svårt att ge råd till våra medlemmar om hur de borde arbeta och göra. Färre arbetsgivare vill betala i lön, och fler får betalt som arbetsersättning eller via faktura, vilket betyder att man blir utan arbetslöshetsskydd, säger Kuusikko.

Regeringen vill gärna se att frilansare arbetar som företagare, men enligt Kuusikko är det svårt just inom teatern. De flesta pjäserna sätts upp i grupp, vilket krånglar till det ordentligt med tanke på bidragspengar som ska delas upp bland gruppmedlemmarna.

Skådespelarnas arbetsmarknad diskuteras i dag torsdag 20.4.2017 i Slaget efter tolv i Yle Vega kl. 12.03.