Hoppa till huvudinnehåll

Leta fram dina texter - författarskola börjar i Karis

Västra Nylands folkhögskola i Karis.
En författarskola ordnas på Västra Nylands folkhögskola i Karis i höst. Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén raseborg

I höst börjar en författarskola i Karis. Tillsammans med lärarna och författarna Monika Fagerholm och Mia Franck får deltagarna växa som skribenter.

Författarskolan hålls på Västra Nylands folkhögskola i Karis. Monika Fagerholm berättar att författarskolan byggs upp som en resa.

Det finns sex etapper: De tre första handlar om att skapa ett manus och de sista fokuserar på att bearbeta manuset.

- Det bästa skrivandet utgår alltid från en själv. Det blir inget om man inte är engagerad i det man skriver om, säger Fagerholm.

Författaren Monika Fagerholm i Ekenäs. 2016.
Monika Fagerholm. Författaren Monika Fagerholm i Ekenäs. 2016. Bild: Yle/Mi Wegelius monika fagerholm,författare,Monika Fagerholm

Deltagarna möts under sex veckoslut för att skriva, diskutera och läsa varandras texter.

Mia Franck konstaterar att även författare får en släng av nervositet då de egna texterna läses upp, men att man kommer över det.

- Det är viktigt att jobba ihop gruppen så att man trivs med varandra, då känns det inte så jobbigt.

Mia Franck
Mia Franck. Mia Franck Bild: Bild: Robert Seger/Moment mia franck

Författarskolan riktar sig till professionella skribenter och amatörskribenter. De som vill delta ska skriva ett personligt format motivationsbrev där man berättar om sig själv och sin ambition med kursen.

Ansökan till författarskolan ska vara inlämnad senast den 4 augusti. Kursen hålls på fredagar, lördagar och söndagar. Kursen börjar den 29 september och avslutas i maj 2018.

  • Hur hamnade Kittilä i historisk kommunkris?

    Många förtroendevalda är brottsmisstänkta.

    Kittilä kommun är i en minst sagt ovanlig situation. I kommunfullmäktige ingår 11 personer som är åtalade för tjänste- och arbetsbrott.

  • Det var sju gånger farligare att vara barn på 70-talet än i dag

    Antalet barn som dör före sin nittonårsdag har minskat.

    Tycker du att dagens säkerhetstänk har gått för långt? Ibland hör man sägas att det för 40 år sedan inte fanns cykelhjälmar, krockkuddar eller bilbälten i baksätet och att ingen tog någon skada av det. Sanningen är att rätt många barn inte överlevde barndomen på 70-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland