Hoppa till huvudinnehåll

Leta fram dina texter - författarskola börjar i Karis

Västra Nylands folkhögskola i Karis.
En författarskola ordnas på Västra Nylands folkhögskola i Karis i höst. Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén karis,raseborg,vnf,vnf karis,västnyland,västra nylands folkhögskola

I höst börjar en författarskola i Karis. Tillsammans med lärarna och författarna Monika Fagerholm och Mia Franck får deltagarna växa som skribenter.

Författarskolan hålls på Västra Nylands folkhögskola i Karis. Monika Fagerholm berättar att författarskolan byggs upp som en resa.

Det finns sex etapper: De tre första handlar om att skapa ett manus och de sista fokuserar på att bearbeta manuset.

- Det bästa skrivandet utgår alltid från en själv. Det blir inget om man inte är engagerad i det man skriver om, säger Fagerholm.

Författaren Monika Fagerholm i Ekenäs. 2016.
Monika Fagerholm. Författaren Monika Fagerholm i Ekenäs. 2016. Bild: Yle/Mi Wegelius författare,författare,monika fagerholm,Monika Fagerholm

Deltagarna möts under sex veckoslut för att skriva, diskutera och läsa varandras texter.

Mia Franck konstaterar att även författare får en släng av nervositet då de egna texterna läses upp, men att man kommer över det.

- Det är viktigt att jobba ihop gruppen så att man trivs med varandra, då känns det inte så jobbigt.

Mia Franck
Mia Franck. Mia Franck Bild: Bild: Robert Seger/Moment mia franck

Författarskolan riktar sig till professionella skribenter och amatörskribenter. De som vill delta ska skriva ett personligt format motivationsbrev där man berättar om sig själv och sin ambition med kursen.

Ansökan till författarskolan ska vara inlämnad senast den 4 augusti. Kursen hålls på fredagar, lördagar och söndagar. Kursen börjar den 29 september och avslutas i maj 2018.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Västnyland