Hoppa till huvudinnehåll

Mjölbolsta sjukhus till salu igen

Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning
Hyreskontrakten med Migrationsverket om Mjölbolsta som flyktingförläggning går ut sista april. De asylsökande har redan lämnat förläggningen. Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning

Den tidigare sjukhusfastigheten nära Högbensjön i Karis är till salu igen. Fastigheten säljs på webbsidan konkurssihuutokauppa.fi.

Företaget bakom sidan är specialiserad på att realisera konkursbon genom nätauktioner, men på webbplatsen sägs att Mjölbolstafastigheten säljs genom en frivillig nätauktion.

Till salu är fastigheten på cirka 14 000 kvadratmeter och tomten på drygt 8 hektar.

På webbsidan säljs skilt också värmecentralen i Mjölbolsta och lösöre ur fastigheten.

Många ägare

Samfundet Folkhälsan lyckades efter flera försök sälja fastigheten i somras till Lahtisföretagaren Arto Kyyrönen.

Han hade planer på att utveckla fastigheten som flyktingförläggning, men eftersom Migrationsverket meddelade att man lägger ner förläggningen senast den sista april i år sålde han snabbt vidare fastigheten.

Priset Arto Kyyrönen betalade för Mjölbolsta var 350 000 euro. I praktiken behövde han inte betala något för fastigheten för Folkhälsan fick hyresintäkterna för årets fem sista månader som betalning för fastigheten.

Kyyrönen sålde i december vidare fastigheten till affärsmannen Kari Saarinen för 250 000 euro.

Saarinen meddelade att han hade planer som hade med social- och hälsovården att göra.

Han berättade att ett nygrundat aktiebolag, Meltolan palvelukeskus (Mjölbolsta servicecentral, redaktionens översättning) skulle syssla med tjänster inom hälsovård och omsorg.

Men tydligen är de planerna inte aktuella just nu eftersom fastigheten alltså är till salu för minst 199 000 euro.

Yle Västnyland har försökt nå Saarinen för en kommentar, men har ännu inte lyckats nå honom.

Artikeln rättades 21.4.2017 klockan 12:24. I annonsen på webben står eller stod felaktigt att fastigheten skulle vara hela 140 000 kvadratmeter stor och samma fel finns därmed också i artikeln. Den rätta siffran är 14 000 kvadratmeter.

Läs mera:

Mjölbolsta bytte ägare igen - vårdreformen lockar utländska finansiärer

Den stora gamla sjukhusfastigheten i Mjölbolsta utanför Karis har bytt ägare igen. Priset var lägre än när huset senast bytte ägare för några månader sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland