Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Nya massiva demonstrationer i Venezuela i dag, finländarna får cyberguide för hemmet

I förgrunden springer en demonstrant med ett rykande föremål i sin hand och skydd för munnen. I bakgrunden fler demonstranter.
Demonstranter och polis drabbade samman på gatorna i Venezuelas huvudstad Caracas den 19 april. I förgrunden springer en demonstrant med ett rykande föremål i sin hand och skydd för munnen. I bakgrunden fler demonstranter. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela,Caracas

Protesterna mot president Maduros styre i krisdrabbade Venezuela fortsätter i dag efter att tre personer dött i går. En cyberguide för hemmen som publiceras i dag ska hjälpa finländarna att rå om sin cybersäkerhet.

Utrikes:

Oppositionen i krisdrabbade Venezuela mobiliserar hela landet till nya protester mot president Nicolas Maduros styre i dag. Under gårdagens demonstration sköts två demonstranter ihjäl, en 17-årig pojke och en 23-årig kvinna. Också en soldat miste livet.

I dag får vi veta om avslöjandena i Panama-dokumenten ger Pakistans premiärminister sparken. Det är landets Högsta domstol som i dag beslutar om premiärminister Nawaz Sharifs öde. Frågan är om Sharif har varit medveten om att hans barn kan ha gjort sig skyldiga till penningtvätt. Om domstolen dömer Sharif så kan han tvingas avgå inför parlamentsvalet nästa år.

Italien har drabbats av en mässlingsepidemi. Enligt myndigheterna beror epidemin på att färre föräldrar väljer att vaccinera sina barn. Bara 85 procent av de italienska tvååringarna är vaccinerade mot mässling, medan rekommendationen är att 95 procent borde vara vaccinerade.

Inrikes:

Finländarna får i dag en cyberguide för hemmen och ett nytt åtgärdsprogram för cybersäkerheten under de kommande tre åren. Det är Säkerhetskommittén som informerar om hur myndigheter och medborgare ska göra för att undvika cyberhot.

I kväll lägger omkring 1 500 fackanslutna löntagare i Birkaland ner arbetet. Arbetstagarna som främst jobbar inom metall protesterar mot regeringen och arbetsgivarorganisationen Finlands Näringsliv. Protesten inleds klockan 22 i kväll och pågår i ett dygn.

De Grönas Emma Kari
Emma Kari är 33 år och riksdagsledamot. De Grönas Emma Kari Bild: YLE/Malin Ekholm Emma Kari

Emma Kari ställer upp i ordförandevalet för De gröna i juni, rapporterar tidningen Helsingin sanomat. Kari som är riksdagsledamot och Helsingforspolitiker har pekats ut som partielitens favorit i ordförandevalet.

Socialdemokraternas partistyre fortsätter grunna på förlusten i kommunalvalet. Partistyrelsen samlades redan i går för att analysera valresultatet och mötet fortsätter i dag. Läs Svenska Yles politiska kommentators analys av läget för SDP just nu: SDP balanserar mellan sitt förflutna och en oviss framtid

Vädret är kallt men klart

Vädret är klart till halvklart och det blir uppehåll i landets södra och mellersta delar. Dagens högsta temperatur +4...+8 grader. I landets norra delar växlande molnighet och lätta snöbyar möjliga. Dagens högsta temperatur 0...+5 grader.

Artikeln uppdaterad 20.4.2017 kl 7:08 med information om att ytterligare en tredje person miste livet under demonstrationerna i Venezuela i går.