Hoppa till huvudinnehåll

OK tänka på utseendet - men inga skönhetsoperationer här inte

Manchester Unitedikoner på rad.
Skarpt klädda män Manchester Unitedikoner på rad. Bild: Tal Cohen / EPA / All Over Press nicky butt

Det blir allt vanligare att män låter plastikoperera sig för att se snyggare ut. Men de män vi talade med i Vasa skulle ändå inte själva genomgå en skönhetsoperation för att ha bättre chans att få ett jobb.

Däremot satsar flera av dem, bland annat Felix, på att hålla håret i snyggt skick. Jonatan å andra sidan, är absolut ingen klädsnobb men säger ändå så här:

- Jag har i alla fall börjat kamma mig oftare, så vi får se var det landar småningom.

Medvetna unga män

Kim påpekar å sin sida att han, som inget hår har, satsar en del på fina kläder och rakvatten. Oskar och Kaj säger att de tränar några gånger i veckan för att hålla sig i skick. Utöver det gäller det nu bara att sätta på sig något rent, helt och snyggt när man går ut.

Alla fem killarna tycker att det är helt naturligt att tänka på sitt utseende, och att var och en gör på sitt sätt. Men, som sagt, plastikkirurgi för att bättra på ens förutsättningar, är ingen god idé.

Inte längre tjejernas territorium

Camilla Björkskog jobbar i en modeaffär för män vid torget i Vasa. Hon tycker att de unga männen i stan är väldigt modemedvetna. De vet ofta vad de vill, men är ändå öppna för förslag som stärker helheten.

- Det finns många trendiga unga män i Vasa, härliga killar som bryr sig om det lilla extra. Tiderna har ändrats i det här hänseendet, säger hon. Det här är inte längre bara tjejernas territorium.

 • Norge skickar 13 idrottare till friidrotts-VM

  Slår Finland i storlek.

  Norges VM-lag i friidrott blir aningen större än det finländska. Diskuskastaren Sven Martin Skagestad blir den 13:e medlemmen i Norges VM-lag. Skagestad, som vunnit EM-guld för under 23-åringar, fick inbjudan av Internationella friidrottsförbundet IAAF baserat på ranking.

 • Därför är östnylänningarna hyggligare

  Enligt ny statistik har antalet brott minskat i Östnyland.

  Enligt polisens färska statistik minskade mängden brott under årets första halva med 14 procent jämfört med ifjol. I Borgå och Sibbo anmäldes hela 38 procent färre brott. Kriminalkommissarie Leif Malmberg berättar varför östnylänningarna är hyggligare i år. Eller är vi?

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.