Hoppa till huvudinnehåll

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif kan få sparken på grund av Panama-pappren

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif (tv) ansätts av misstankar om penningtvätt vilket i värsta fall kan leda till att han avsätts
Pakistans premiärminister Nawaz Sharif (tv) ansätts av misstankar om penningtvätt vilket i värsta fall kan leda till att han avsätts Pakistans premiärminister Nawaz Sharif (tv) ansätts av misstankar om penningtvätt vilket i värsta fall kan leda till att han avsätts Bild: EPA/HAMMAD KHAN FAROOQI Pakistan,Nawaz Sharif

Pakistans Högsta domstol beslutar idag om premiärminister Nawaz Sharifs öde efter avslöjanden om ekonomiska oegentligheter i de så kallade Panamadokumenten.

Misstankar väcktes efter läckor i fjol om att tre av Sharifs fyra barn hade bolag i skatteparadis och att pengarna i dem användes för att köpa lyxlokaler i London.

Misstankarna gäller hans söner Hasan och Hussein och Sharifs politiska arvtagare, dottern Maryam.

Kände han till?

Högsta domstolen skall bland annat ta ställning till om Nawaz Sharif var medveten om att hans barn kan ha gjort sig skyldiga till penningtvätt.

Domstolen har understrukit att det inte är frågan om en rättegång och många bedömare tror att domstolen inte är beredd att avsätta honom.

Om domstolen trots allt dömer mot honom så tvingas Sharif avgå inför parlamentsvalet nästa år.

Massprotester mot Nawaz Sharif i fjol höstas ledde till att Högsta domstolen tog upp korruptionsanklagelserna mot premiärministern
Massprotester mot Nawaz Sharif i fjol höstas ledde till att Högsta domstolen tog upp korruptionsanklagelserna mot premiärministern Massprotester mot Nawaz Sharif i fjol höstas ledde till att Högsta domstolen tog upp korruptionsanklagelserna mot premiärministern Bild: EPA/T. MUGHAL Pakistan,Nawaz Sharif,nawaz sharif

Skjuts fram?

Domstolen har ett relativt färskt fall i minnet.

År 2012 avsattes premiärminister Yousuf Raza Gilani efter att han vägrade samarbeta i en korruptionsutredning om president Asif Ali Zardari.

Det är också möjligt att domstolen skjuter upp frågan genom att kräva en ny, mer detaljerad utredning om anklagelserna mot Sharif.

- Nationen väntar sig något slag av beslut som kan ändra Pakistans historia, säger juristen S.M Zafar som arbetar för Högsta domstolen.

Avsattes i en militärkupp

Sharif tillhör en industrifamilj som hör till de rikaste i Pakistan och han har länge lett det konservativa, Pakistanska Muslimska förbundet-N.

Han har en lång politisk karriär bakom sig och han var första gången premiärminister redan under åren 1990 till år 1993.

År 1999 då Sharif var premiärminister igen, avsattes han i en militärkupp som leddes av den dåvarande arméchefen Pervez Musharraf.

Omvärlden minns Sharifs tid som premiärminister på 1990-talet som det årtionde då Pakistan sprängde sin första atombomb efter ett hemligt kärnvapenprogram.

Den förre kricketstjärnan och nuvarande oppositionspolitikern Imran Khan anklagar premiärministern och hans barn för penningtvätt
Den förre kricketstjärnan och nuvarande oppositionspolitikern Imran Khan anklagar premiärministern och hans barn för penningtvätt Den förre kricketstjärnan och nuvarande oppositionspolitikern Imran Khan anklagar premiärministern och hans barn för penningtvätt Bild: EPA/T. MUGHAL Pakistan,Imran Khan

Feta rubriker

Den senaste politiska krisen som han drogs in i, började i fjol i och med massiva avslöjanden från de så kallade Panamadokumenten - 11,5 miljoner hemliga dokument som läcktes ut från den stora advokatfirman Mossack Fonseca.

Pakistanska medier publicerade dokument som tydde på att hans barn ägde holdingbolag som var registrerade på Brittiska Jungfruöarna. Barnen använde bolagen bland annat för att köpa dyra fastigheter i London.

Högsta domstolen beslöt att granska familjens tillgångar utomlands i slutet av förra året efter att oppositionspolitikern Imran Khan hade hotat med omfattande gatuprotester.

Khan kräver bevis av Sharif

Sharifs familj hävdar att pengarna i skatteparadisen förtjänades lagligt genom familjens bolag i Pakistan och i länder kring Persiska viken där familjen har levt långa perioder i politisk exil.

Imran Khans advokater hävdar däremot att familjen Sharif inte kan bevisa att pengarna kom in lagligt.

Den förre cricketstjärnan Imran Khan anser därför att det är premiärministern som bör bevisa att hans barn inte är skyldiga till penningtvätt och att han själv inte var medveten om det.

Hur det än går idag så innebär beslutet sannolikt startskottet för valkampanjerna inför valet nästa år.

- Det kommer att bli ett historiskt beslut som kommer att utlösa valfeber i vilket fall som helst, säger den politiska analytikern Rasul Buksh Rais.

Källor: AFP, Reuters, Yle