Hoppa till huvudinnehåll

Paviljongen på Kokonudden i Borgå rustas upp

Paviljongen på Kokonudden renoveras
Paviljongen på Kokonudden renoveras Bild: Yle/Helena von Alfthan Paviljong,renovering,sysselsättningsstöd,kokonudden

Paviljongen har lyfts upp och ska få ny målfärg. På staden hoppas man på att hitta en användare för paviljongen.

Pekka Kemppainen är till sin utbildning elmontör och har senast gått i en verkstad för arbetslösa. Nu skrapar han bort målfärg på den mer än 120 år gamla paviljongen.

- Jag har trivats riktigt bra här. Det här är en fin plats, säger Kemppainen.

pekka kemppainen i paviljongen på kokonudden
Alla gör allt på bygget, berättar Pekka Kemppainen. pekka kemppainen i paviljongen på kokonudden Bild: Yle/Helena von Alfthan pekka kemppainen

I två veckor har fem arbetstagare arbetat med renoveringen. Deras löner betalas med sysselsättningsanslag. Staden betalar för arbetsledning och materialkostnader.

- Paviljongen ska målas och ruttna trädelar byts ut. Golvet har sjunkit ner och lyfts till rätt höjd. Dagvattnet ska ledas bort, där har varit något vått. Genom att forma marken får vi avrinningen i skick, säger Inkeri Tarkiainen, ansvarig trädgårdsmästare på Borgå stad.

paviljongen sett bakifrån, byggnaden har lyfts upp på träbjälkar
Paviljongen hade sjunkit in i marken, nu står den på träbjälkar och marken omkring ska bearbetas. paviljongen sett bakifrån, byggnaden har lyfts upp på träbjälkar Bild: Yle/Helena von Alfthan Paviljong,kokonudden

Paviljongen har redan lyfts upp, berättar Filip Lindberg som är en av arbetstagarna på plats. Han är själv uppvuxen i Uddas och Kokonudden är bekant för honom.

- Vi skrapar målningen bort här på den gamla paviljongen och så får vi se framåt sen, säger Lindberg.

Filip Lindberg framför paviljongen på Kokonudden
Filip Lindberg har i två veckor jobbat med renoveringen av paviljongen, i slutet av juni ska arbetet stå klart. Filip Lindberg framför paviljongen på Kokonudden Bild: Yle/Helena von Alfthan filip lindberg

Borgå FBK donerade år 1896 paviljongen till Borgå stad. År 1901 flyttades paviljongen från Stadsparken till Kokonudden. Paviljongen har förfallit i många år.

I slutet av juni ska paviljongen vara färdig renoverad. Vad som händer sedan är ännu oklart.

- Vi har inte en färdig plan för vad som ska hända efter renoveringen. Men på staden hoppas vi att en företagare eller något samfund kunde använda byggnaden. Kanske intresset väcks när folk får se hur fin paviljongen blir som nymålad, säger Inkeri Tarkiainen.

pekka kemppainen tar bort målfärg i paviljongen på kokonudden
I paviljonen pågår nu arbetet med att skrapa bort färgen. Ett långsamt och hårt arbete, konstaterar Pekka Kemppainen som gör jobbet. pekka kemppainen tar bort målfärg i paviljongen på kokonudden Bild: Yle/Helena von Alfthan Paviljong,kokon

Borgå stad har använt målarmästare Teppo Ruohtula som konsult när arbetet planeras. Han har rekommenderat att paviljongen ska målas med linoljefärg.

- Inuti paviljongen finns en pärlspontspanel som har en profildetalj som är målad så många gånger att det börjar jämna ut sig. Vi har rekommenderat att man skrapar bort all färg på sådana ställen där färglagren gör att profilen försvinner, säger målarmästare Teppo Ruohtula.

paviljongen har fått nya fötter
På nya ben. Paviljongen har lyfts upp. paviljongen har fått nya fötter Bild: Yle/Helena von Alfthan Paviljong,renovering,kokonudden

Materialkostnaderna för renoveringen beräknas vara mellan 5000 och 10 000 euro, beroende på hur mycket skadade trädelar som måste bytas ut.

Läs mera:

Paviljongen på Kokonudden förfaller

Den gamla paviljongen som i över hundra år stått i Folkparken i Kokon, Borgå ser eländig ut efter att klottrare och fukt fått härja fritt.