Hoppa till huvudinnehåll

Rasism får pastor att lämna Finland - "Det går inte att bo i det här landet längre"

Pastor Marjaana Toiviainen i röd klänning. Bilden är tagen lätt underifrån och Marjaana har blicken vänd uppåt.
Pastor Marjaana Toiviainen i röd klänning. Bilden är tagen lätt underifrån och Marjaana har blicken vänd uppåt. Bild: Yle/Milla Vahtila marjaana toiviainen

Pastor Marjaana Toiviainen meddelar att hon lämnar Finland eftersom hon inte längre står ut med den rasism som förekommer i landet. Toiviainen har blivit känd som förespråkare för asylsökande och mänskliga rättigheter.

På onsdag kväll skrev hon på sin Facebooksida att hon inte kan bo kvar i Finland.

- Jag kan inte längre bo i det här landet. Jag flyttar bort nästa månad. Det går inte längre att leva i det här landet, skriver Toiviainen i inlägget.

Hon motiverar flytten med den rasism hon och hennes vänner fått utstå.

I inlägget skriver hon bland annat att rasism är då hon som vit kvinna fruktar för sitt liv. Hon skriver att hon fått ett larmsystem med larmknapp installerat i sitt hem så att hon kan kalla på hjälp vid behov.

Rasism är enligt Toiviainen också då hennes vänner med annan hudfärg förföljs hem och är rädda för att bli dödade. Eller då nynazister hotar dem och inte ens polisen hjälper utan säger att det inte finns något att göra.

Sist i inlägget konstaterar Toiviainen: ”Hälsningar till regeringen: Ni vann”.

Hon skriver att hon flyttar till Tanzania där hon bott tidigare. Toiviainen talar flytande swahili.

Deltog i kritiserad demonstration

Toiviainen arbetar som pastor i Åggelby församling och har arbetat aktivt med asylsökande. Hon har grundat gruppen Refugees Welcome som ordnar privat inkvartering för flyktingar.

Hon var också en av dem som för ett par veckor sedan demonstrerade för att visa sitt stöd då en grupp afghaner deporterades. Toiviainen och de övriga demonstranterna fick också själv utstå en del kritik i samband med deporteringarna eftersom de ansågs störa polisens arbete.

Presidenten eller ärkebiskopen ska ta ansvar

Då Yle Nyheter når Toiviainen per telefon är hon arg och frustrerad och säger att hon inte kan bo kvar i ett land som skickar barn till döden, håller barn i förvar eller lämnar papperslösa personer utan stöd.

Hon hoppas att andra nu skulle ta ett större ansvar i flyktingfrågor.

- Jag tänker mig att republikens president, eller president Martti Ahtisaari eller ärkebiskopen kunde ta hand om de här sakerna, säger Toiviainen.

Stefan Forsén, kyrkoherde vid Matteus församling i Helsingfors, har förståelse för Toiviainens frustration.

- Jag förstår Marjaana Toiviainen på många olika sätt. Hon har levt under en ganska stor press, hon har engagerat sig väldigt mycket för en viktig sak. Hon har varit en väckarklocka för oss alla på många sätt och fäst uppmärksamhet vid vad som är på gång och det är väldigt tungt, säger Forsén.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

 • Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä

  Dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit

  En central aktör i finländskt teaterliv.

  Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit. Nyytäjä dog i tisdags i Helsingfors efter en längre tids sjukdom. Hon blev 81 år gammal.