Hoppa till huvudinnehåll

Rätt man på rätt plats - Anton Tasanen räddade sin kollega ur havet

Anton Tasanen.
Anton Tasanen i Åbo. Anton Tasanen. Bild: Yle/Lotta Sundström anton tasanen

Rätt man på rätt plats, det kan man gott säga om 28-åriga överstyrman Anton Tasanen. Sedan ung sjöscout har han övat sjöräddning, och under påsken räddade han livet på en rysk kollega som hamnat i havet vid den svenska sydkusten.

Några dagar efter olyckan har Anton Tasanen nyss kommit till Åbo där han bor. Han säger sig må överraskande bra, med tanke på vad han varit med om. Räddningsoperationen kostade honom många brutna revben, men han kommer att återhämta sig och kollegan överlevde.

På söndagen vid 22-tiden befann sig finska fraktfartyget Prima Donna en bit norr om Bornholm. Hon var på väg från Hamburg i Tyskland till Nystad med en besättning på åtta man. Tasanen satt i mässen och åt då fartygets alarm satte igång.

- Jag rusade upp på bryggan och fick höra att vi har man överbord, berättar Tasanen.

Det var fartygets kock i 50-årsåldern som hade fallit över relingen.

- Killen som hade sett händelsen kastade i en livboj som tänds då den får kontakt med vatten. Vi såg den någorlunda bra från bryggan och kaptenen började svänga om fartyget. Medan vi körde mot bojen beordrade vi två man att klä på sig räddningsdräkter och bestämde att vi sätter lotsledare, en stege man kan komma ombord på fartyget med, på babordssidan.

Fraktfartyget Prima Donna
Fraktfartyget Prima Donna. Fraktfartyget Prima Donna Bild: Prima Shipping Group prima donna

Planen var att köra upp i vind och ha läsidan mot offret för att kunna plocka upp honom. Offret såg ut att ligga nära den lysande bojen. Tasanen styrde mot lotsledaren för att hjälpa till med att få upp mannen, men fick via radio informationen om att mannen i vattnet nu befann sig vid fören.

- En matros som spanade i fören hade lyckats kasta ner ett förtöjningsrep. När jag kom till fören såg jag att han hängde i repet och försökte klänga sig fast. Jag slängde också ner en livboj, men i det skedet var han redan i så dåligt skick att han inte klarade av att hålla taget.

Snabba ryck

Tasanen berättar att han inte hade tid att tänka så mycket. Istället lutade han sig på det han lärt sig och tränat på, och agerade.

- När jag såg att han släppte greppet och blev medvetslös tänkte jag inte i många sekunder. Jag måste fara efter honom och vända på honom och försöka allt jag kan, beskriver Tasanen sina tankar i den stunden.

Tasanen tog av sig jackan, byxorna och skorna, och hoppade i utan att tveka.

Vågorna gick cirka en meter höga och det blåste kring 8 meter i sekunden. Vattnet var isande kallt.

- Visst känns de obehagligt, men i det skedet har man så mycket adrenalin i kroppen att det var nog det sista jag tänkte på då.

Hård fokus på uppdraget

Tasanen fick några kallsupar men koncentrerade sig på att få tag i mannen, vända honom med ansikte uppåt, och trä in både mannen och sig själv i förtöjningsrepets ögla.

- Vi har pratat på övningar om att fartygets egna rep fungerar bra för att i nödfall lyfta upp människor. Speciellt då vi har en vinsch, den drar med stor kraft och orkar vad som helst.

Tasanen fick kämpa en stund men fick till slut in sig själv och kocken i öglan och besättningen började vinscha upp repet.

- Det kändes som en lång tid före de började få upp oss. Jag höll i honom och i repet och vi kilades i öglan, som en stor köttklump, beskriver Tasanen.

Väl uppe vid relingen hamnade Tasanen i kläm.

- När vi skulle dras över kanten blev jag krossad mellan fartyget och mannen medan repet fortsatte dra. I det skedet kände jag ett riktigt kras inne i mig och tänkte, nu gick det dåligt.

Väl uppe på däcket såg besättningen att kocken andades men han gick inte att väcka. Inom kort anlände räddningshelikoptern som hissade upp både Tasanen och kocken för att föra dem till sjukhus. Helikopterpersonalen får beröm av Tasanen.

- De var otroligt professionella, de visste precis vad de gjorde.

Tasanen träffade sin kollega som vaknade till medvetande på sjukhuset följande dag. Han kom inte ihåg något av det inträffade, men var tacksam. Tasanen känner inte till orsaken till olyckan.

Tio minuter

Även om om Tasanen handlade kvickt då det gällde, hade han en klar bild av vad som krävdes för hans egen säkerhet då han hoppade i havet.

- Jag hade tio minuter på mig maximalt. Om jag inte lyckas få upp honom då, så måste jag rädda mig själv. Tio minuter är ungefär den tid man ännu klarar sig, men efter det blir man själv så pass stel att man inte klarar av att klättra upp. Så tio minuter gav jag mig själv, förklarar Tasanen.

Övning ger färdighet då olyckan är framme

Tasanen har studerat vid Aboa Mare sjöfartsutbildning och kommer att fortsätta där för att läsa sig till sjökapten. Sjöräddning var ett viktigt inslag i studiehelheten.

- Under studierna hade vi en livräddningsutbildning i Lojo där Meriturva har en stor anläggning för sjö- och havsolyckor. De har mycket bra faciliteter för att öva inför sådana här incidenter.

- Efter det har man alltid regelbundna övningar på fartygen. En gång i månaden ska man öva liknande situationer, berättar Tasanen.

Ombord på fartygen finns ett säkerhetsschema där varje enskild person har en egen särskild uppgift vid olika situationer, till exempel brand, man över bord eller grundstötningar.

Segling i Meriturvas hall i Lojo
Sjöräddningscentret Meriturva. Segling i Meriturvas hall i Lojo Bild: YLE/Sofia Ekblom meriturva

Anton Tasanen har egentligen börjat öva sjöräddning redan länge innan han påbörjade sin yrkesbana.

- Jag har varit sjöscout ända sedan liten knatte och vi övade mycket på olika sorters sjöräddning, att få upp människor i segelbåtar och dylikt.

Efter det blev det mera övning och utbildning i sjöräddning av olika slag under två år i militären.

- Och sedan har jag fått ännu mera utbildning i skolan och via jobbet, så jag har nog rätt så mycket erfarenhet och utbildning inom det här. Jag visste nog vad jag gjorde. För en gångs skull gav all övning utdelning, konstaterar Tasanen.

En livboj.
En livboj. Bild: YLE/Mira Myllyniemi vasa sjöräddningsförening

Tasanen rekommenderar inte att någon utan den kunskap han själv bär på försöker sig på en liknande räddningsoperation.

- Efteråt när man tänker var det rätt så galet det jag gjorde, men i det skedet tänkte jag bara på den där killen och att man måste få upp honom.

Du har räddat livet på en person. Hur känns det?

- Jag vet inte, det känns väl helt okej. Kanske har man inte ännu förstått det. Det känns lite overkligt ännu, men det tillhör mitt jobb, säger Tasanen anspråkslöst.

Tasanen hade inte förväntat sig all uppmärksamhet han fått efter att nyheten om hans hjältedåd spridit sig.

- När jag hörde att han vaknat på sjukhuset var det en stor lättnad. När telefonen sedan börja ringa och det blev stor kalabalik kändes det ännu mera overkligt.

På grund av de många brutna revbenen kan det dröja ett slag innan Tasanen återhämtar sig. Men länge vill han inte stanna på landbacken.

- Jag hoppas kunna återvända till arbetslivet så snabbt som möjligt, säger Tasanen.