Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna bromsar förnyelse av yrkesutbildningen – kräver mera frivillig svenska

gruppordförande sampo terho
gruppordförande sampo terho Bild: yle Sampo Terho,Sannfinländarna

Lagpaketet om hur yrkesutbildningen ska förnyas blev klart redan i början av april, men Sannfinländarna har slagit på bromsen, skriver Yle Uutiset.

Enligt uppgifter till Yle var regeringen överens om lagpaketet, men Sannfinländarna meddelade att ärendet går vidare enbart på villkoret att försöken med frivillig skolsvenska utvidgas.

Det här ska ha lett till hård ordväxling framförallt mellan ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Sampo Terho och Samlingspartiets undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

Språkfrågan ligger särskilt nära Terhos hjärta, som är ordförande för Finskhetsförbundet.

Kulturutskottets vice ordförande Sanna Lauslahti (Saml) förundrar sig över att Sannfinländarna plötsligt valt att dra i bromsen.

- Det är småaktigt att låta en massiv reform vänta på en helt annan lagstiftning. Regeringens lagförslag om förnyelsen av yrkesutbildningen måste ut, säger Lauslahti till Yle.

Det börjar bli bråttom med reformen av yrkesutbildningen, eftersom den borde träda i kraft i början av nästa år.

Terho kommenterar inte

Regeringen kom tidigare överens om att spara 190 miljoner euro i yrkesutbildningen, men eftersom Sannfinländarna satt sig på tvären är regeringen ännu inte överens om hur man ska spara.

Gruppordförande Sampo Terho medger att språkfrågan är viktigt för partiet, och att Sannfinländarna är missnöjda med hur försöken med frivillig skolsvenska går framåt.

Huruvida Sannfinländarna idkar utpressning vill Terho inte kommentera.

- Jag kommenterar inte regeringens inre angelägenheter.

 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

 • Kati Koskela i en studio.

  Genom att se på ansiktsdragen kan hon sminka dig till en filmstjärna

  Kati Koskela har sminkat för Harry Potter-filmen.

  Kati Koskela har sminkat Lordi och efter det för Harry Potter-filmen Deathly Hallows. Hon är specialist på att titta på benstommen i ansiktet. Det formas av ljuset och skuggorna och får dig att bli en annan person. I Arena-serien Stilikoner kommer hon att förvandla kända finländska kvinnor till klassiska filmstjärnor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes