Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna bromsar förnyelse av yrkesutbildningen – kräver mera frivillig svenska

gruppordförande sampo terho
gruppordförande sampo terho Bild: yle Sampo Terho,Sannfinländarna

Lagpaketet om hur yrkesutbildningen ska förnyas blev klart redan i början av april, men Sannfinländarna har slagit på bromsen, skriver Yle Uutiset.

Enligt uppgifter till Yle var regeringen överens om lagpaketet, men Sannfinländarna meddelade att ärendet går vidare enbart på villkoret att försöken med frivillig skolsvenska utvidgas.

Det här ska ha lett till hård ordväxling framförallt mellan ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Sampo Terho och Samlingspartiets undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

Språkfrågan ligger särskilt nära Terhos hjärta, som är ordförande för Finskhetsförbundet.

Kulturutskottets vice ordförande Sanna Lauslahti (Saml) förundrar sig över att Sannfinländarna plötsligt valt att dra i bromsen.

- Det är småaktigt att låta en massiv reform vänta på en helt annan lagstiftning. Regeringens lagförslag om förnyelsen av yrkesutbildningen måste ut, säger Lauslahti till Yle.

Det börjar bli bråttom med reformen av yrkesutbildningen, eftersom den borde träda i kraft i början av nästa år.

Terho kommenterar inte

Regeringen kom tidigare överens om att spara 190 miljoner euro i yrkesutbildningen, men eftersom Sannfinländarna satt sig på tvären är regeringen ännu inte överens om hur man ska spara.

Gruppordförande Sampo Terho medger att språkfrågan är viktigt för partiet, och att Sannfinländarna är missnöjda med hur försöken med frivillig skolsvenska går framåt.

Huruvida Sannfinländarna idkar utpressning vill Terho inte kommentera.

- Jag kommenterar inte regeringens inre angelägenheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.