Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna bromsar förnyelse av yrkesutbildningen – kräver mera frivillig svenska

gruppordförande sampo terho
gruppordförande sampo terho Bild: yle Sampo Terho,Sannfinländarna

Lagpaketet om hur yrkesutbildningen ska förnyas blev klart redan i början av april, men Sannfinländarna har slagit på bromsen, skriver Yle Uutiset.

Enligt uppgifter till Yle var regeringen överens om lagpaketet, men Sannfinländarna meddelade att ärendet går vidare enbart på villkoret att försöken med frivillig skolsvenska utvidgas.

Det här ska ha lett till hård ordväxling framförallt mellan ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Sampo Terho och Samlingspartiets undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

Språkfrågan ligger särskilt nära Terhos hjärta, som är ordförande för Finskhetsförbundet.

Kulturutskottets vice ordförande Sanna Lauslahti (Saml) förundrar sig över att Sannfinländarna plötsligt valt att dra i bromsen.

- Det är småaktigt att låta en massiv reform vänta på en helt annan lagstiftning. Regeringens lagförslag om förnyelsen av yrkesutbildningen måste ut, säger Lauslahti till Yle.

Det börjar bli bråttom med reformen av yrkesutbildningen, eftersom den borde träda i kraft i början av nästa år.

Terho kommenterar inte

Regeringen kom tidigare överens om att spara 190 miljoner euro i yrkesutbildningen, men eftersom Sannfinländarna satt sig på tvären är regeringen ännu inte överens om hur man ska spara.

Gruppordförande Sampo Terho medger att språkfrågan är viktigt för partiet, och att Sannfinländarna är missnöjda med hur försöken med frivillig skolsvenska går framåt.

Huruvida Sannfinländarna idkar utpressning vill Terho inte kommentera.

- Jag kommenterar inte regeringens inre angelägenheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes