Hoppa till huvudinnehåll

"Skollunchen ska vara en avkoppling och njutning"

Projektledare Sofia Grynngärds från Marthorna.
Sofia Grynngärds Projektledare Sofia Grynngärds från Marthorna. Bild: Yle/Malin Hulkki Finlands svenska Marthaförbund,sofia grynngärds

Att få barnen att hitta matglädjen borde vara centralt vid skollunchen. Och det finns andra sätt att spara pengar än att göra storkök. Det menar Marthaförbundets Sofia Grynngärds.

Den i Jakobstad nyinförda cook & chill-metoden har fått kritik från bland annat lärare. Och Sofia Grynngärds, som är projektledare för Marthaförbundets projekt Tack för maten!, tycker inte heller om systemet.

- Jag tycker att maten helst ska lagas där den äts, säger Grynngärds.

Både smak och konsistens påverkas av den fördröjda serveringen, menar hon.

- Måltidsupplevelsen handlar om att vi använder alla sinnen.

Hitta matglädje

Det finns fler aspekter av att göra lunchen till en upplevelse. Grynngärds tycker att det är viktigt att skollunchen ska inte bara är ett energiintag.

- Måltiden ska vara en avkoppling och en njutning. Man ska hitta matglädjen.

Här kan man också bygga upp en sundare inställning till mat, menar Grynngärds.

- Visst är det väl det vi vill förmedla till våra barn, att de ska kunna njuta av mat och känna matglädje?

Dessutom handlar det om en yrkesstolthet för de som arbetar i skolköken.

- Jag är själv kock och skulle tycka att det var nedvärderande att bara få värma mat.

Spara pengar på andra sätt

Det finns säkert också lyckade exempel på storkök, säger Grynngärds, men hon menar också att det finns andra sätt att spara pengar på vad det gäller skolmaten.

- Man borde tänka mer långsiktigt, kanske tänka mer på regionen och hur vi kan stödja producenterna här.

På det sättet ger vi också tillbaka till kommunen, på längre sikt, menar Grynngärds.

- Då är det lättare med mindre kök, då kan vi satsa på lokala råvaror.

Också vad det gäller menyerna går det att förändra och spara pengar.

- Om vi använder oss av lokalproducerat kött en dag kanske vi har vegetarisk mat i två dagar, säger Grynngärds.

Läs också