Hoppa till huvudinnehåll

"Socialskyddet inte designat för frilansare"

Kristofer Gummerus i rollen som den franska litteraturens enfant terrible - Michel Houellebecq.
Kristofer Gummerus i rollen som den franska litteraturens enfant terrible - Michel Houellebecq. Kristofer Gummerus i rollen som den franska litteraturens enfant terrible - Michel Houellebecq. Bild: Tani Simberg teaterkonst

Det måste finnas ett system som stöder frilansarbete. I annat fall riskerar scenkonsten förlora det fria fältet som är känt för nya idéer. Det konstaterade skådespelaren Kira Emmi Pohtokari i dagens debatt.

I debatten deltog också frilansskådespelaren Sixten Lundberg och den samlingspartistiska riksdagsledamoten Juhana Vartiainen.

Kira Emmi Pohtokari berättade att hon i ett tidigt skede insåg att scenkonsten är ett svårt yrke med tanke på att livnära sig.

- Men nu som frilansare funderar jag på hur mycket käppar i hjulet det sätt för frilansare, eller snuttjobbare, sa Pohtokari.

Enligt Pohtokari saknas det strukturer som stöder frilansarbete och det är också ett tecken på hur scenkonsten värderas. Luckras inte reglerna upp för frilansarbete kan konstgenren gå miste om det fria fältet som många gånger står för de nya idéerna, sa Pohtokari.

"Bra för alla att göra flera saker"

Sixten Lundberg har frilansat i 16–17 år, och han aktiverade sig för flera år sen för att mera aktivt skapa jobbmöjligheter till sig själv. Under sina år i branschen har han inte lyft arbetslöshetsunderstöd.

Han förhåller sig delvis positivt till tanken om att ha ett annat yrke på sidan om.

- Det är bra för vem som helst att göra något annat, men att tvingas till det är svårt. Och det är inte så där bara att jobba på sjukhus, det är inte så enkelt. Det är också svårare för en 58-åring att utbilda sig till närvårdare jämfört med en yngre person.

Fria samhällets avigsida

Juhana Vartiainen säger att han förstår att det känns orättvist, men konstaterar att alla måste bära konsekvenserna av sina fria val.

- Våra socialförsäkringar är inte designade för frilansarens livsstil, sa Vartiainen.

Enligt Vartiainen kan man fundera kreativt på hur man kan förnya systemet.

- Vi har inte riktigt råd till en ordentlig medborgarlön, endast till kring 400 euro per mån. Det finns ingen lätt lösning. Men jag och en kollega har funderat på en alternativ modell som utgår från ett medborgarkonto.

- Jag applåderar sådana som skådespelaren Marika Parkkomäki, att hon gör det som behövs för att försörja sig… Vi måste alla anpassa oss till marknadsefterfrågan, sa Vartiainen.

Debatten leddes av Stefan Winiger.

Lyssna till debatten här.