Hoppa till huvudinnehåll

Täljjunta på Strömsö - slöjdare är nöjdare

Matlagarna har sina varma kök, stickarna och virkarna sitter bekvämt i soffan mitt bland det övriga folket, men träslöjdarna, dom är oftast förpassade till garaget eller till någon annan enslig vrå. Vi ville råda bot på denna ofrivilliga utestängning. Vi tog in huggkubben och virket in i värmen i Strömsövillan och ställde till med slöjdjunta.

"Slöjdare är nöjdare", sa Frank och det håller vi med om efter en dag tillsammans med täljexperterna Andreas Söderlund och Frank A. Unger. Till skillnad från mycken annan träbearbetning där det behövs bullriga och dammiga maskiner är täljning ett hyfsat renligt och stillsamt hantverk.

Vi började med att rita ut kniv- och slevmodeller på våra träbitar för att ha riktlinjer för vår täljning. Vi kunde snabbt konstatera att detta var ett perfekt hantverk där man kan kombinera görandet med pratandet. Det bullrigaste momentet var att grovforma träbiten med en liten yxa på huggkubben. Under det här momentet var det svårt att koncentrera sig på diskussionen, yxan var vass och krävde all uppmärksamhet.

Virket är en viktig del av täljningen. Lövträd som rönn, al och björk är vanliga och bra träslag att tälja i. Fruktträd som äppel, körsbär och päron passar också bra som täljvirke. Enträ doftar gott och är det mest klassiska träslaget för smörknivar.

Våra gäster Andreas och Frank följer täljvärlden både tekniskt och socialt. De är en del av den och delar öppet och trevligt med sig av sina kunskaper världen över. Våra ögon öppnades för en helt ny värld av täljgrupper och skickliga hantverkare.

Det finns knivar och så finns det knivar

En riktig bra täljkniv är tunn och kortare än en vanlig "puukkokniv". Stålet skall vara av bra kvalité så att kniven går att vässa riktigt vass. Det går bra att pröva med en helt vanlig kniv men om man tänker göra täljning till sin hobby kan det vara klokt att skaffa sig riktigt bra täljknivar. Ett par olika grova slípstenar för att vässa knivarna är också en bra investering. Vassa verktyg gör arbetet lättare.

Det finns en hel del instruktionsvideon, arbetsbeskrivningar och annat material om täljning på webben. Via webbshoppar kan du köpa verktyg och tillbehör för att komma igång med täljningen.

Täljning är en nära-naturen-syssla, som varken känns kommersiell eller slitsam. När man täljer använder man kroppen medan själen vilar - det är så det känns... och så en sak till: köp hem en bunt med plåster före du börjar tälja!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Söt saffransfocaccia

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta.

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.

  • Alternativ till julbordet

    Alternativ till det traditionella julbordet

    Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Nu kan alla mysa vid egen brasa - gör en låtsaskamin

    Lee och Jim gör en gjutjärnskamin av skräp på skoj.

    Lee och Jim bygger en låtsaskamin som ser ut som en riktig gjutjärnskamin. Den är gjord av sådant de flesta kallar skräp. En ljusslinga istället för eld gör kaminen lättplacerad.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Salttryfflar till glöggen

    Ett enkelt och gott tilltugg.

    Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

  • Mjukgörande bivaxolja

    Busenkelt att göra själv!

    Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • "Luciatiden öppnade mina ögon"

    Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

    Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

  • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

    Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

    Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.