Hoppa till huvudinnehåll

Täljjunta på Strömsö - slöjdare är nöjdare

Matlagarna har sina varma kök, stickarna och virkarna sitter bekvämt i soffan mitt bland det övriga folket, men träslöjdarna, dom är oftast förpassade till garaget eller till någon annan enslig vrå. Vi ville råda bot på denna ofrivilliga utestängning. Vi tog in huggkubben och virket in i värmen i Strömsövillan och ställde till med slöjdjunta.

"Slöjdare är nöjdare", sa Frank och det håller vi med om efter en dag tillsammans med täljexperterna Andreas Söderlund och Frank A. Unger. Till skillnad från mycken annan träbearbetning där det behövs bullriga och dammiga maskiner är täljning ett hyfsat renligt och stillsamt hantverk.

Vi började med att rita ut kniv- och slevmodeller på våra träbitar för att ha riktlinjer för vår täljning. Vi kunde snabbt konstatera att detta var ett perfekt hantverk där man kan kombinera görandet med pratandet. Det bullrigaste momentet var att grovforma träbiten med en liten yxa på huggkubben. Under det här momentet var det svårt att koncentrera sig på diskussionen, yxan var vass och krävde all uppmärksamhet.

Virket är en viktig del av täljningen. Lövträd som rönn, al och björk är vanliga och bra träslag att tälja i. Fruktträd som äppel, körsbär och päron passar också bra som täljvirke. Enträ doftar gott och är det mest klassiska träslaget för smörknivar.

Våra gäster Andreas och Frank följer täljvärlden både tekniskt och socialt. De är en del av den och delar öppet och trevligt med sig av sina kunskaper världen över. Våra ögon öppnades för en helt ny värld av täljgrupper och skickliga hantverkare.

Det finns knivar och så finns det knivar

En riktig bra täljkniv är tunn och kortare än en vanlig "puukkokniv". Stålet skall vara av bra kvalité så att kniven går att vässa riktigt vass. Det går bra att pröva med en helt vanlig kniv men om man tänker göra täljning till sin hobby kan det vara klokt att skaffa sig riktigt bra täljknivar. Ett par olika grova slípstenar för att vässa knivarna är också en bra investering. Vassa verktyg gör arbetet lättare.

Det finns en hel del instruktionsvideon, arbetsbeskrivningar och annat material om täljning på webben. Via webbshoppar kan du köpa verktyg och tillbehör för att komma igång med täljningen.

Täljning är en nära-naturen-syssla, som varken känns kommersiell eller slitsam. När man täljer använder man kroppen medan själen vilar - det är så det känns... och så en sak till: köp hem en bunt med plåster före du börjar tälja!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Nyvattnade jordgubbsplantor

    Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • bygga en gärsgård

    Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Vindsocka med mönster av mjölbatik.

    Batikmönstrade vindsockor

    Batikmönster med mjöl och vatten.

    Batikvågen har slagit över oss det senaste året och nu är det dags att skapa i mjöl och vatten.

  • Hemlagad yoghurt rinner av i sil med silduk.

    Hemgjord yoghurt

    Bra utdelning efter en arbetsinsats på tre minuter.

    Otroligt lätt i konsistensen är den hemgjorda yoghurten. Det tar två dygn för yoghurten att bli färdig men din arbetsinsats är bara 3 minuter. Ganska bra utdelning på kort tid alltså.

  • maskrosor

    Ätbara blommor: vilda och odlade

    Artikel om vilda blommor som kan ätas.

    Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

  • Jordbrukare Christer Finne vid åkern i Solf.

    Grönsaksodlaren får jobba hårt för att hinna ikapp

    Tjälen sitter ställvis kvar i marken.

    Visst är våren sen jämfört med de senaste åren, men den är inte exceptionellt sen. Det säger jordbrukare Christer Finne i Solf, som kommer ihåg långt sämre säsongstarter. Men det är ändå intensivt arbete på åkern som gäller framöver för att hinna ikapp.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid