Hoppa till huvudinnehåll

Täljjunta på Strömsö - slöjdare är nöjdare

Matlagarna har sina varma kök, stickarna och virkarna sitter bekvämt i soffan mitt bland det övriga folket, men träslöjdarna, dom är oftast förpassade till garaget eller till någon annan enslig vrå. Vi ville råda bot på denna ofrivilliga utestängning. Vi tog in huggkubben och virket in i värmen i Strömsövillan och ställde till med slöjdjunta.

"Slöjdare är nöjdare", sa Frank och det håller vi med om efter en dag tillsammans med täljexperterna Andreas Söderlund och Frank A. Unger. Till skillnad från mycken annan träbearbetning där det behövs bullriga och dammiga maskiner är täljning ett hyfsat renligt och stillsamt hantverk.

Vi började med att rita ut kniv- och slevmodeller på våra träbitar för att ha riktlinjer för vår täljning. Vi kunde snabbt konstatera att detta var ett perfekt hantverk där man kan kombinera görandet med pratandet. Det bullrigaste momentet var att grovforma träbiten med en liten yxa på huggkubben. Under det här momentet var det svårt att koncentrera sig på diskussionen, yxan var vass och krävde all uppmärksamhet.

Virket är en viktig del av täljningen. Lövträd som rönn, al och björk är vanliga och bra träslag att tälja i. Fruktträd som äppel, körsbär och päron passar också bra som täljvirke. Enträ doftar gott och är det mest klassiska träslaget för smörknivar.

Våra gäster Andreas och Frank följer täljvärlden både tekniskt och socialt. De är en del av den och delar öppet och trevligt med sig av sina kunskaper världen över. Våra ögon öppnades för en helt ny värld av täljgrupper och skickliga hantverkare.

Det finns knivar och så finns det knivar

En riktig bra täljkniv är tunn och kortare än en vanlig "puukkokniv". Stålet skall vara av bra kvalité så att kniven går att vässa riktigt vass. Det går bra att pröva med en helt vanlig kniv men om man tänker göra täljning till sin hobby kan det vara klokt att skaffa sig riktigt bra täljknivar. Ett par olika grova slípstenar för att vässa knivarna är också en bra investering. Vassa verktyg gör arbetet lättare.

Det finns en hel del instruktionsvideon, arbetsbeskrivningar och annat material om täljning på webben. Via webbshoppar kan du köpa verktyg och tillbehör för att komma igång med täljningen.

Täljning är en nära-naturen-syssla, som varken känns kommersiell eller slitsam. När man täljer använder man kroppen medan själen vilar - det är så det känns... och så en sak till: köp hem en bunt med plåster före du börjar tälja!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid