Hoppa till huvudinnehåll

Täljjunta på Strömsö - slöjdare är nöjdare

Matlagarna har sina varma kök, stickarna och virkarna sitter bekvämt i soffan mitt bland det övriga folket, men träslöjdarna, dom är oftast förpassade till garaget eller till någon annan enslig vrå. Vi ville råda bot på denna ofrivilliga utestängning. Vi tog in huggkubben och virket in i värmen i Strömsövillan och ställde till med slöjdjunta.

"Slöjdare är nöjdare", sa Frank och det håller vi med om efter en dag tillsammans med täljexperterna Andreas Söderlund och Frank A. Unger. Till skillnad från mycken annan träbearbetning där det behövs bullriga och dammiga maskiner är täljning ett hyfsat renligt och stillsamt hantverk.

Vi började med att rita ut kniv- och slevmodeller på våra träbitar för att ha riktlinjer för vår täljning. Vi kunde snabbt konstatera att detta var ett perfekt hantverk där man kan kombinera görandet med pratandet. Det bullrigaste momentet var att grovforma träbiten med en liten yxa på huggkubben. Under det här momentet var det svårt att koncentrera sig på diskussionen, yxan var vass och krävde all uppmärksamhet.

Virket är en viktig del av täljningen. Lövträd som rönn, al och björk är vanliga och bra träslag att tälja i. Fruktträd som äppel, körsbär och päron passar också bra som täljvirke. Enträ doftar gott och är det mest klassiska träslaget för smörknivar.

Våra gäster Andreas och Frank följer täljvärlden både tekniskt och socialt. De är en del av den och delar öppet och trevligt med sig av sina kunskaper världen över. Våra ögon öppnades för en helt ny värld av täljgrupper och skickliga hantverkare.

Det finns knivar och så finns det knivar

En riktig bra täljkniv är tunn och kortare än en vanlig "puukkokniv". Stålet skall vara av bra kvalité så att kniven går att vässa riktigt vass. Det går bra att pröva med en helt vanlig kniv men om man tänker göra täljning till sin hobby kan det vara klokt att skaffa sig riktigt bra täljknivar. Ett par olika grova slípstenar för att vässa knivarna är också en bra investering. Vassa verktyg gör arbetet lättare.

Det finns en hel del instruktionsvideon, arbetsbeskrivningar och annat material om täljning på webben. Via webbshoppar kan du köpa verktyg och tillbehör för att komma igång med täljningen.

Täljning är en nära-naturen-syssla, som varken känns kommersiell eller slitsam. När man täljer använder man kroppen medan själen vilar - det är så det känns... och så en sak till: köp hem en bunt med plåster före du börjar tälja!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid