Hoppa till huvudinnehåll

Terrordåd på Champs-Élysées – en polis ihjälskjuten, tre skottskadade

Ett flertal tungt utrustade poliser står vid två parkerade bilar, i bakgrunden blåljus.
Ett flertal tungt utrustade poliser står vid två parkerade bilar, i bakgrunden blåljus. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Champs-Élysées,Paris

En polis dödades och tre personer skadades innan polisen sköt ihjäl gärningsmannen på paradgatan Champs-Élysées i centrum av Paris på torsdag kväll.

Två av de skadade var poliser som fick allvarliga skador, medan den tredje var en utländsk, kvinnlig turist.

Terrororganisationen Islamiska staten säger att terrordådet utfördes av en man som kallas Abu Yusuf al-Beljiki, vilket skulle tyda på att han är belgier eller har levt i Belgien.

Belgiska säkerhetskällor säger att de inte har någon information om en man med det namnet,

Polisen utförde tillslag tidigt på fredag morgon i östra Paris mot en bostad som tros ha med terrordådet att göra. Bostaden tillhör Karim Cheurif, en 39 år gammal man med ett brottsregister.

Utredarna försöker slå fast om en eller flera personer deltog i dådet utöver gärningsmannen som inte ännu har identifierats officiellt

Greps i februari men frigavs

Gärningsmannen var känd av säkerhetsmyndigheter sedan tidigare. Han anhölls i februari eftersom man misstänkte att han planerade att döda poliser, men han släpptes i brist på bevis.

År 2005 dömdes han för tre mordförsök, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

År 2001 ska han beväpnad ha kört en stulen bil mot en annan bil. Han flydde till fots innan han greps av mannen som kört den andra bilen och en polisaspirant som suttit med som passagerare.

Han sköt två skott och skadade båda männen i bröstet. Två dagar senare skadade han allvarligt en polis som skulle hämta honom från cellen genom att ta polisens vapen och skjuta flera gånger.

En polis står bakom en ambulans på en i övrigt folktom gata i Paris.
En polis står bakom en ambulans på en i övrigt folktom gata i Paris. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Champs-Élysées,Paris

Polisen säger endast att den misstänkte gärningsmannen var 39 år gammal, han var känd sedan förr och betraktades som extremist.

Polisen tror också att de skjutna poliserna angreps medvetet.

Champs-Élysées har stängts av och myndigheter uppmanar människor att hålla sig borta från området då brottsutredningen pågår.

Metrostationerna i närheten har också spärrats av och ett stort antal polisbilar och räddningsfordon fanns på plats ännu på fredag morgon

Poliser vandrar längs i övrigt folktomma Champs-Elysees i Paris, i kölvattnet efter en attack där en polis misste livet.
Poliser vandrar längs i övrigt folktomma Champs-Elysees i Paris, i kölvattnet efter en attack där en polis misste livet. Bild: EPA/IAN LANGSDON Champs-Élysées,Paris

Enligt polisen öppnade en beväpnad man eld mot poliserna utanför Marks&Spencer vid 22-tiden finsk tid.

Ögonvittnen beskriver hur en gärningsman klev ut ur en bil med ett vapen i handen och började skjuta omkring sig.

Turister och fotgängare flydde in på sidogator när mannen öppnade eld.

- De sprang, de sprang. En del grät, det fanns tio, kanske hundra av dem sade den 55-årige Badi Ftaiti som bor i kvarteret.

Liknande attacker i mars och februari

Den avgående presidenten Francois Hollande sade kort därefter att han är säker på att det var frågan om ett terrordåd.

Hollande höll krismöte med sina närmaste ministrar under kvällen och han har sammankallat det franska försvarsrådet till ett krismöte på fredag morgon.

Attacken i går kväll påminner om två andra nyligen mot soldater på flygplatsen Paris-Orly i mars och vid Louvre-museet i februari.

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Frankrike på grund av raden av terrordåd på olika håll i landet under det senaste året.

Påverkar presidentvalet

Terrordådet påverkar givetvis presidentvalet på söndag.

De elva kandidaterna var samlade i en tv-debatt då sändningen avbröts med beskedet om vad som var på gång i stadskärnan i Paris.

Den konservativa kandidaten Francois Fillon, ytterhögerns Marine Le Pen och socialistkandidaten Benoit Hamon meddelade genast att de avbryter sina valkampanjer och alla möten.

Samtliga kandidater uttryckte chock och sitt medlidande med offrens anhöriga.

Terrorism var redan en viktig fråga i valrörelsen men nu kommer våldsdådet sannolikt att överskugga allt annat.

En polis springer på en folktom gata i Paris.
En polis springer på en folktom gata i Paris. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Champs-Élysées,Paris

Gagnar Le Pen?

Det kan gagna hårdföra kandidater som Marine Le Pen som har talat mycket om terrorism, brottslighet och säkerhetsfrågor.

Hon talade just om terrorism tv-debatten minuterna innan beskedet om attacken kom.

Le Pen har lovat att stänga gränserna och att utvisa personer med bevisliga band till extrema organisationer, trots att de flesta terrorister i Frankrike har varit fransmän.

Det fanns redan tidigare farhågor om att valet i allt för hög grad kunde påverkas av terrorism och nu ser det ut att ha besannats.

I slutet av debatten vid elva tiden i går kväll då detaljerna började klarna, fick Fillon möjligheten att hylla polisen och säkerhetsstyrkor.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon hyllade också polisen och han twittrade kort efter sändningen att "terroristattacker aldrig går ostraffade."

Emmanuel Macron som deltog i valdebatten på torsdag kväll har utökat sitt försprång mot Marine Le Pen enligt det senaste opinionsmätningen
Emmanuel Macron som deltog i valdebatten på torsdag kväll har utökat sitt försprång mot Marine Le Pen enligt det senaste opinionsmätningen Emmanuel Macron som deltog i valdebatten på torsdag kväll har utökat sitt försprång mot Marine Le Pen enligt det senaste opinionsmätningen Bild: EPA/MARTIN BUREAU Emmanuel Macron,Frankrike

Macron ökar ledning

Enligt den senaste opinionsmätningen har centerkandidaten Emmanuel Macron ökat sin ledning mot Le Pen.

Det är ändå så jämnt att det fortfarande är oklart om Macron eller Le Pen hör till de två kandidater som når den andra omgången.

Macron stöds av 24 procent av de tillfrågade i den första omgången medan Le Pen får 21,5 procent.

Fillon är hack i häl med 20 procent medan Jean-Luc Mélenchon skulle få 19,5 procent.

Källor: Reuters, AFP, AFP, Yle

Artikeln uppdaterades klockan 5:08 med nya uppgifter om offren, den misstänkte och reaktioner. Rubrik och ingress skrevs också om

Artikeln uppdaterades klockan 6:34 med nya opinionssiffor

Artikeln uppdaterades klockan 7:11 med mer detaljer om den misstänkte

 • Dörren till barnenheten vid Borgå sjukhus

  Här uppmuntras det till en levande tvåspråkighet

  Barnenheten vid Borgå sjukhus premierades.

  Vid barnenheten vid Borgå sjukhus är målet att alla patienter får tala sitt modersmål. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt premierade nyligen enheten för att ha främjat tvåspråkigheten.

 • Jared Kushner

  FBI undersöker Trumps svärson

  Jared Kushners möten med ryssar är under lupp.

  President Donald Trumps svärson Jared Kushner undersöks i samband med FBI:s Rysslandsutredning, uppger amerikanska medier. Kushner är en av Trumps närmaste rådgivare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Jared Kushner

  FBI undersöker Trumps svärson

  Jared Kushners möten med ryssar är under lupp.

  President Donald Trumps svärson Jared Kushner undersöks i samband med FBI:s Rysslandsutredning, uppger amerikanska medier. Kushner är en av Trumps närmaste rådgivare.

 • Jens Stoltenberg, Donald Trump och Theresa May vid Natotoppmötet i Bryssel.

  Daniel Olin: Trump valde att inte ena Nato

  Trump lät bli att betona Natos säkerhetsgarantier.

  USA:s president Donald Trump kunde i sitt första besök i Nato-högkvarteret i Bryssel har betonat enighet, men han avstod. Istället lämnade han många frågor obesvarade, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Räddningsoperation på Medelhavet den 20 oktober.

  Över 2 000 flyktingar räddade på Medelhavet

  Färdas i odugliga farkoster.

  Räddningsmanskap har räddat 2 300 flyktingar som färdades på Medelhavet i farkoster av gummi och trä. Strömmen av flyktingar har tilltagit då sommaren närmar sig, hittills har 50 000 flyktingar förts till Italien, det är nästan hälften mera än vid samma tid i fjol.

 • Poliser undersöker den bil där bomben hittades

  Greklands tidigare premiärminister skadad i bombexplosion

  Fick skador i magen - vårdas på sjukhus.

  Den tidigare premiärministern i Grekland Lucas Papademos har skadats då en bomb exploderade i hans bil i centrala Aten. En regeringstalesman betecknar explosionen som ett attentat. Papademos fick skador i magen men skadorna ska inte vara livshotande.

 • Förbundskansler Angela Merkel och USA:s förre president Barack Obama diskuterar demokrati vid Brandenburger Tor. 25.5.2017

  Merkel och Obama – vänskaplig träff vid Brandenburger Tor

  Diskussion vid tyska kyrkodagar.

  Det var Barack Obamas största offentliga framträdande i Europa efter att han lämnade presidentposten i början av året. Vid Brandenburger Tor i Berlin, inför en publik tiotusentals mänskor diskuterade han idag demokrati tillsammans med förbundskansler Angela Merkel.

 • Beväpnad polis patrullerade centrum av Manchester på tisdagen. 24.5.2017.

  Nytt bombhot i Manchester var falskt alarm

  En militär- och polisoperation pågick i Manchester.

  Det falska larmet kom från en skolbyggnad som inhyser ett college i Hulme i Manchester. Polisen säger nu att platsen är trygg.

 • Personer tänder ljud för offren i Manchesterdådet.

  Terrordådet i Manchester: Nu har åtta personer gripits

  Polisen utreder ett nätverk kring gärningsmannen.

  Polisen i Storbritannien har gripit ytterligare två personer med anledning av terrorattentatet i Manchester i måndags. Polisen bekräftar att ett nätverk kring den misstänkte gärningsmannen Salman Abedi utreds.

 • Fransk soldat patrullerar vid Eiffeltornet i november 2015.

  ”Militarisering fel svar på terrorhotet”

  Terrorforskare ger ris och råd till Europas ledare.

  De europeiska regeringarnas reaktion på terrorhotet får inte godkänt av terrorforskaren David Kilcullen. Han varnar för vad terrorhotet kan innebära som värst, men ger också rekommendationer för hur det kan avvärjas. Just nu väljer Europa fel väg, säger Kilcullen.