Hoppa till huvudinnehåll

Tre döda i nya, massiva demonstrationer i Venezuela

Demonstranter drabbade samman med kravallpolis i Caracas och flera andra städer
Demonstranter drabbade samman med kravallpolis i Caracas och flera andra städer Demonstranter drabbade samman med kravallpolis i Caracas och flera andra städer Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela,Caracas

Oppositionen i krisdrabbade Venezuela utlovar nya landsomfattande protester på torsdagen efter att två demonstranter och en soldat sköts ihjäl på onsdagen.

En 17-årig pojke och en 23-årig kvinna sköts i huvudet av okända gärningsmän under landsomfattande protester mot president Nicolas Maduros styre. Dessutom har en soldat dödats söder om huvudstaden Caracas.

17-åringen sköts av beväpnade män på motorcyklar som också slängde tårgasgranater bland demonstranter i Caracas. 23-åringen sköts i staden San Cristobal i västra Venezuela.

Det innebär att totalt sju personer har dödats i demonstrationer mot politiska och ekonomiska förhållanden den här månaden.

Vi måste få slut på denna diktatur. Vi har fått nog. Vi kräver nyval― Ingrid Chacon, demonstrant

Nya massprotester i dag

Demonstranter drabbade våldsamt samman med kravallpolis i huvudstaden Caracas och flera andra städer.

Oppositionen anklagar Maduro för att tillåta väpnade gäng att angripa protesterna som kommer att bli ännu större i dag enligt presidentens motståndare.

- I dag var det miljoner av oss. I morgon kommer ännu fler av oss att dra ut på gatorna, sade oppositionsledaren Henrique Capriles.

Trycket på Maduro har ökat sedan år 2014 då sjunkande oljepriser ledde till att den djupa ekonomiska krisen förvärrades ytterligare.

Akut matbrist

Bristen på mat och andra dagligvaror har blivit ännu värre samtidigt som Maduro har skärpt sitt grepp om landet.

- Jag har ingen mat i mitt kylskåp. Jag har en två år gammal son som jag måste försörja, jag är arbetslös och allt är Maduros fel, sade den 32-årige demonstranten Jean Tovar i Caracas.

- Vi måste få slut på denna diktatur. Vi har fått nog. Vi kräver nyval för att tvinga Maduro ut eftersom han förstörde det här landet, sa den 54 år gamla sekreteraren Ingrid Chacon.

President Nicolas Maduro deltog i en motdemonstration i huvudstaden. Han sade att det är möjligt att han utmanar oppositionen i ett tidigarelagt presidentval
President Nicolas Maduro deltog i en motdemonstration i huvudstaden. Han sade att det är möjligt att han utmanar oppositionen i ett tidigarelagt presidentval President Nicolas Maduro deltog i en motdemonstration i huvudstaden. Han sade att det är möjligt att han utmanar oppositionen i ett tidigarelagt presidentval Bild: EPA/Cristian Hernández Venezuela,Caracas,Nicolas Maduro

Inget har ändå bitit på Maduro som får stöd av armén, polisen och sina egna halvofficiella milisstyrkor.

Presidenten har bett dem att värna om revolutionen som hans företrädare Hugo Chavez inledde år 1999.

Oppositionen har gång på gång vädjat till armén att överge Maduro som valdes till president år 2013 efter Chavez död.

Försvarsministern, general Vladimir Padrino Lopez har ändå lovat presidenten "sin ovillkorliga lojalitet."

Nytt presidentval?

Maduro har för sin del anklagat center-höger oppositionen för att försöka genomföra en statskupp med hjälp av USA som har motsatt sig både Chavez och Maduro.

Oppositionen verkar ha en stor majoritet bakom sig. 70 procent av venezolanerna vill att Maduro avgår, enligt en färsk opinionsmätning.

Presidentval hålls i slutet av nästa år men Maduro behöver inte avgå förrän år 2019. Han antydde på onsdagen att det är möjligt att han utlyser presidentval för att möta oppositionen.

- Jag vill ha val snart för att finna en fredlig utväg så att vår revolution kan sätta konspiratörerna, mördarna och ytterhögern på sin plats, konstaterade presidenten i en stöddemonstration inför sina
anhängare i Caracas.


Källor: AFP, Reuters, AP, Yle

Artikeln uppdaterades klockan 6:54 med uppgifter om tre dödsoffer

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes